0
Posted 24/10/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 24 – Iron Man, The Home Front, Youth in Revolt en Journey into Mystery!

Welkom bij de 24e en voorlaatste Weekly dose of Fear Itself, nog voor even jouw gids tot het Marvel-event van het jaar! In onze voorgaande extra editie hebben we de laatste issue van de kernreeks, Fear Itself #7, al onder de loep genomen. Nu doen we hetzelfde met de tie-ins Invincible Iron Man #509, Journey into Mystery #629, Fear Itself – The Home Front #7 en Fear Itself – Youth in Revolt #6!

Review: Invincible Iron Man #509
(schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Stuart Immonen)

De soloreis van Tony Stark en zijn zeven vloekende, heavy drinkin’ dwergen komt in deze issue tot een einde. Tony ontvangt zijn nieuwe, door Odin gezegende Destroyer-harnas en trekt uiteindelijk terug naar de aarde (alsook naar de pagina’s van Fear Itself #7). Pepper Potts ontsnapt in Parijs aan de dood omdat de tot Worthy getransformeerde Grey Gargoyle op het nippertje wordt teruggeroepen door zijn meester de Serpent. Hoewel we het uiteindelijke einde van Tony’s verhaallijn pas in Fear Itself #7 zien, knoopt dit laatste deel wel alle eindjes aan elkaar en krijgen we ook nog wat hints voor de toekomst van de reeks. Ik vond het persoonlijk wel grappig dat zowel Tony als de dwerg Spitlip zich samen in de AA zullen inschrijven. Gaat schrijver Matt Fraction voor een nieuwe, eigenzinnige variant op de Demon in a Bottle-verhaallijnen? De tijd zal het uitwijzen…

Hoewel de verhaallijn rond Pepper’s avontuur in Parijs veel beter kon worden afgerond en Tony’s eigen Fear Itself-plot in feite pas in een andere comic tot een conclusie komt, hebben Fraction en Salvador Larroca alweer wel een vrij degelijke issue van Invincible Iron Man afgeleverd. Als het slotstuk van Iron Man zijn tie-in tot Fear Itself kon dit veel beter, maar de reeks blijft – mede dankzij het voordeel dezelfde schrijver te hebben als de kernreeks – zelfs in dit laatste deel toch nog één van de betere en belangrijkste tie-ins tot Marvel’s event.

Review: Journey into Mystery #629
(schrijver: Kieron Gillen, tekenaar: Whilce Portacio)

Ook al bleek hij in Fear Itself #7 vrij afwezig te zijn, valt de rol die de jonge Loki speelde bij het verslaan van de Serpent zeker niet te onderschatten. Al deze hele verhaallijn lang volgen we Loki en zijn samengestelde team in zijn poging om zijn stiefbroer Thor te redden. In het vorige deel zagen we de jonge god en zijn kompanen het Dark Asgard van de Serpent binnendringen. In de bibliotheek van dit Asgard herschrijft Loki het levensverhaal van de Serpent, gebruik makende van de schaduw van de vuurdemon Surtur zijn Twilight Sword, namelijk een pen (die wel degelijk machtiger blijkt te zijn dan het zwaard!). Hij laat niet alleen Surtur vrij (die op zijn beurt Dark Asgard consumeert), maar dankzij lichte aanpassingen te schrijven in de geschiedenis van de Serpent geeft Loki zijn stiefbroer Thor de kans om de duistere god te verslaan. Aan de profetie dat ook Thor zelf hierbij het leven bij zou laten, kon blijkbaar zelfs Loki niets veranderen…

We zien in deze issue enkele sleutelmomenten uit Fear Itself #7 afspelen en krijgen een dieper inzicht op Loki’s rol achter de schermen. Kieron Gillen, Whilce Portacio en voormalige tekenaar Doug Braithwaite (die in deze issue enkele mooie flashbacks omtrent de Serpent tekende), leveren een zeer mooi, doch enorm tragisch einde aan de reis van Loki. Journey into Mystery sluit echter alvast als één van de weinige tie-ins op een hoogtepunt het Fear Itself-avontuur van haar hoofdpersonage af. Alweer een dikke, vette aanrader van een comic!

Review: Fear Itself – Youth in Revolt #6 van 6
(schrijver: Sean McKeever, tekenaar: Mike Norton)

In de vorige issue merkten we duidelijk dat teamleider Prodigy en de eerder vrij onrechtvaardig behandelde Thor Girl op hun beider kookpunten waren gekomen. In dit laatste deel van de Youth in Revolt-minireeks krijgen we dus voornamelijk hun gevecht te zien. Toch voelt deze clash, in het grotere geheel van Fear Itself, vrij nutteloos en geforceerd aan. Deze laatste issue plaatst Thor Girl hierna wel dichter bij haar roots als een vrij machtige kosmische entiteit en geeft enkele hints naar hoe het nu verder moet met jonge helden van het Marvel-universum. Toch vrees ik dat het weleens zeer lang kan duren eer we hen zullen terugzien (al komen er natuurlijk nog wel events). Fear Itself – Youth in Revolt gaf doorheen de vorige issues voornamelijk vooral de algemene chaos rondom het grotere event weer. Maar nu in alle andere tie-ins het tij begint te keren en de grote superhelden aan de winnende kant lijken te zijn, voelt deze laatste issue van de reeks meteen al wat overbodig aan. McKeever en Norton leverden zeker geen slechte minireeks af, maar eindigen spijtig genoeg toch een beetje op een sisser.

Review: Fear Itself – The Home Front #7 van 7

Net zoals in Fear Itself #7, zien we in de laatste issue van Fear Itself – The Home Front overal het tij keren. In het eerste verhaal omtrent Speedball en Civil War-activiste Miriam Sharpe zien we de burgers van Stamford onze held ter hulp schieten tegen de haatgroep de Sisters of Sin. Uiteindelijk wordt in dit laatste hoofdstuk een eerste grote stap gezet tot een betere relatie tussen Speedball en de burgers van Stamford (waaronder Miriam Sharpe zelf). Hierdoor breien schrijver Christos Gage en tekenaar/schilder Mike Mayhew niet alleen een vrij degelijk einde aan het persoonlijke Fear Itself-avontuur van Robbie Baldwin, maar ook aan het enorme schuldgevoel dat het personage sinds de Civil War met zich meedroeg.

In het tweede verhaal komt ook de formatie van de nieuwe Young Avengers onder Amadeus Cho tot een einde wanneer de jonge helden op een vrij generische wijze Hawaii redden van een op hol geslagen Helicarrier. Hoewel dit deel niet veel meer biedt dan een set-up voor een mogelijke nieuwe miniserie of ongoing, sluiten Fred Van Lente en Alessandro Vitti het hoofdstuk wel passend af met X-23 die Amadeus Cho (never liked that kid!) zijn verdiende loon geeft.

Howard Chaykin grijpt in zijn laatste verhaal op één pagina terug naar The Home Front #1. Net zoals in het eerste deel van deze minireeks, spenderen we dus alweer een klein maar fijn moment met J. Jonah Jameson, burgemeester van New York, die voor de zoveelste keer dit jaar aan de wederopbouw van zijn stad mag beginnen.

In het vierde kortverhaal van schrijver Brian Clevinger (Atomic Robo) en tekenaar Pablo Raimondi (Books of Doom) volgen we Rick, een doodgewone huisvader uit Broxton. Lezers van Fear Itself #7 zullen Rick wel kennen als één van de weinige burgers die Captain America en de Avengers bijstaat op het laatste slagveld tegen de Serpent. In dit hoofdstuk krijgen we wat meer achtergrondinformatie rondom het personage en zijn motivatie om Captain America te gaan helpen. Al bij al een zeer degelijke behind the scenes-/frontline-companion bij de gebeurtenissen van Fear Itself #7, gezien door de ogen van een doodnormale, maar daarom niet minder heroïsche, burger.

Tot zover deze Weekly dose. Volgende week zijn we er weer met reviews van echt de allerlaatste officiële tie-ins: Avengers Academy #20, New Mutants #32, Journey into Mystery #630 en The Mighty Thor #7, waarin eindelijk het ware verhaal omtrent de relatie tussen Odin en de Serpent zal worden verteld! Graag tot volgende week!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.