1
Posted 20/10/2011 by Arno in Comics
 
 

De nabije toekomst van de Justice League en de terugkeer van Shazam!

Het DC All Access – Justice League Panel op de New York Comic Con was afgelopen weekend één van de drukst bezochte panels van allemaal.  Hoewel DC nog steeds een vrij terughoudende aanpak hanteerde qua het verspreiden van nieuwe informatie (tegenover Marvel‘s barrage aan teasers en nieuwsfeiten!), kregen we in New York toch aardig al wel wat sappige weetjes over de nabije toekomst van DC’s grootste superhelden voorgeschoteld!

De Justice League en de terugkeer van Darkseid

Geoff Johns en Jim Lee, het creatieve team achter DC’s grootste superteam, openden het panel met een leuke preview van Justice League #2 waarin Green Lantern tijdens zijn gevecht met Superman de hulp van zijn maat The Flash dient in te roepen. Er zal aanvankelijk duidelijk nog gewerkt moeten worden aan de onderlinge relaties tussen de leden van het team, maar zoals gewoonlijk zal de dreiging van een überschurk wel voldoende zijn om ‘s werelds grootste superhelden (en ego’s) te laten samenwerken. Naar de identiteit van deze schurk werd al gehint in Justice League #1 en onder het motto “het machtigste superheldenteam verdient de machtigste schurk” komt de identiteit van deze villain dan ook als geen verrassing. Niemand minder dan Darkseid, de duistere god van Apokolips, zal de reden zijn waarom de Justice League wordt samengebracht. Toch zal dit een heel andere Darkseid zijn dan diegene die in de jaren ’70 verscheen als een deel van Jack Kirby’s Fourth World. Naast een uiterlijke redesign zullen ook zijn banden tot de grotere Fourth World-saga kleiner worden. Verwacht voorlopig dus niet om de New Gods te zien opduiken in het DCnU.

De Justice League International krijgt een dan weer een geheel nieuwe villain, Praxis. Schrijver Dan Jurgens liet ook weten dat Booster Gold zich in het DCnU niets meer herinnert van hoe het DC-universum eruitzag voor Flashpoint. “Maar…”, voegt hij eraan toe, “…dit wil daarom niet zeggen dat de tijdreizende superheld deze ervaringen niet heeft meegemaakt.” Het zal echter nog wel even duren eer we Skeets en medetijdreiziger Rip Hunter terug zullen zien.

Aangaande de Green Lantern-hoek van het DCnU, liet men weten dat in de computergeanimeerde Green Lantern: The Animated Series (lente 2012) naast het Red Lantern Corps, ook Larfleeze, de hebberige Orange Lantern, een optreden zal maken. Verder zou het volgens Geoff Johns niet zo lang meer duren vooraleer de eerste crossover tussen de vier nieuwe Green Lantern-reeksen zich zal aandringen.

Grant Morrison zal tot en met Action Comics #6 meer en meer de geschiedenis en nieuwe oorsprong van Superman uit de doeken doen, en vanaf issue #7 zal de reeks overschakelen naar de huidige tijd. Spijtig genoeg kunnen we bij de herwerkte oorsprong van Superman al een nieuwe casualty van het DCnU melden. Er werd al sterk naar gehint in Flashpoint – Project Superman en Action Comics #2, maar Krypto – de hond van Krypton die op een gelijkaardige manier als zijn latere baasje op de aarde arriveerde en superkrachten ontwikkelde – zal in het DCnU zijn reis niet overleven.

RIP Krypto

 

Over verdere potentiële casualties werd er echter geen woord gerept. Alle vragen over Wally West (de eerste Kid Flash en derde Flash), Donna Troy (Wonder Girl) en Garth (de eerste Aqualad/Tempest) werden vermeden. Deze drie vormden ooit, samen met Dick Grayson als de toenmalige Robin, de eerste incarnatie van de Teen Titans in de Silver Age. In het DCnU zal echter het team dat in Teen Titans #1 werd samengebracht door Tim Drake, de derde Robin, de allereerste incarnatie ooit zijn van de Titans. De oorspronkelijke Teen Titans, alsook de New Teen Titans uit de jaren ’80, zijn dus niet meer. Sommige plotelementen uit de klassieke New Teen Titans-run van Marv Wolfman en George Pérez zullen echter nog wel behouden worden, zoals de turbulente liefdesrelatie tussen Dick Grayson (nu Nightwing) en Starfire, maar de personages uit deze voormalige Teen Titans krijgen in het DCnU nieuwe status quo’s in hun huidige reeksen. Nightwing blijft deel uitmaken van het Batman-universum, Starfire blijft in Red Hood & The Outlaws en de oorsprong van Victor Stone, aka Cyborg, wordt herverteld in de pagina’s van Justice League. Hij slaat ditmaal de Teen Titans dus gewoon over en gaat meteen door naar de Big Leagues (pun intended).

Iets wat dan weer wel werd becommentarieerd was de recente controverse over de aanpassingen in de oorsprong van Wonder Woman. De Amazone krijgt namelijk na 70 jaar eindelijk een vader in de vorm van de Griekse oppergod Zeus. Schrijver Brian Azzarello leverde hierop een mooie repliek: “Ik was het heen-en-weer gedoe over haar broek meer dan beu, ik wou het verplaatsen naar een debat over haar genen“. Ha!

Wederom wissels bij de creatieve teams

Green Arrow wisselt sneller van creatieve team dan van pijlen

Eerder konden jullie hier al op Brainfreeze lezen dat tekenaar Rags Morales gedurende twee issues op Action Comics zal vervangen worden door Andy Kubert. Maar deze wissel is echter nog maar het tipje van de ijsberg! Hoewel men geen commentaar leek te geven op het gerucht dat schrijfster Gail Simone al dan niet zou wegtrekken van The Fury of Firestorm, verstrekte DC wel heel wat nieuwe informatie over enkele andere personeelswissels. Zo zal George Pérez, schrijver van Superman, vanaf issue #7 vervangen worden door Keith Giffen (OMAC) en Dan Jurgens (JLI). Keith Giffen zal ook J.T. Krul vervangen als schrijver op Green Arrow vanaf issue #4. Zowel Krul – die wel nog steeds Captain Atom zal blijven schrijven – als Pérez gaan door naar voorlopig nog onaangekondigde nieuwe projecten bij DC.

Vanaf Green Arrow #7 zullen ook Giffen en Jurgens vervangen worden door Ann Nocenti. Deze schrijfster heeft er in het verleden al een mooie run op Daredevil opzitten, waarin ze het personage Typhoid Mary introduceerde. Ze beloofde alvast om ook voor Green Arrow een Typhoid Mary-achtig personage te creëren. Begrijpelijk, want Oliver Queen heeft wel een geschiedenis met aantrekkelijke, gevaarlijke vrouwen.

SHAZAM!

Eén van DC’s grootste aankondigingen op de New York Comic Con moet echter wel de terugkeer van Captain Marvel in het DCnU zijn! The Curse of Shazam zal vanaf Justice League #5 verschijnen als een maandelijks back-up-verhaal in de grootste reeks van de nieuwe 52. Het creatieve team werd bevestigd als Geoff Johns en Gary Frank. Beide heren werkten al samen aan het geweldige Superman: Secret Origin alsook de toekomstige graphic novel Batman: Earth One (dewelke overigens ietsje werd verlaat naar de zomer van 2012).

Veel is er nog niet geweten over The Curse of Shazam buiten dat het de plaats van Captain Marvel, de Marvel Family en zijn vijanden zoals Black Adam en Dr. Sivana zal herdefiniëren in het DCnU. De titel The Curse of Shazam impliceert echter wel terug – zoals de eerdere hervertellingen Shazam!: The New Beginning (1987) en het fantastische The Power of Shazam! (1994) – een meer donkere take op zowat de lichtste, meest kindvriendelijke en bestverkopende superheld uit de Golden Age. (Captain Marvel Adventures verkocht toen namelijk twee miljoen exemplaren per issue. Men spreekt vandaag al van een gigantisch succes wanneer de verkoopscijfers van een huidige comic amper één tiende hiervan bedragen!).

Captain Marvel werd  gecreëerd door C.C. Beck en Bill Parker en verscheen voor het eerst in Whiz Comics #2 uit 1940. Zijn origin is de ultieme wensvervulling: een dakloze jongen genaamd Billy Batson ontvangt van de eeuwenoude tovenaar Shazam de mogelijkheid om – na het uitspreken van de naam van deze tovenaar – te veranderen in de volwassen superheld Captain Marvel. Zijn avonturen werden aanvankelijk gepubliceerd door Fawcett Comics, maar DC kocht de personages over na een gigantische rechtszaak (ze vonden namelijk dat de Captain iets te veel weghad van hun Superman, en het feit dat Captain Marvel meer verkocht dan de man van staal hielp hier ook niet bij!).

Ironisch genoeg kwam Marvel Comics in 1968 op de proppen met hun eigen Captain Marvel, een buitenaardse superheld van de Kree, waardoor zij de naam als trademark opkochten. Vandaar dat de oorspronkelijke Captain Marvel door DC in de jaren ’70 niet kon gepubliceerd worden onder zijn eigen naam en dus steeds moest worden aangeduid met Shazam! op de cover. The Curse of Shazam krijgt hiermee wel degelijk een dubbele betekenis voor de uitgever!

Captain "Thunder" in Flashpoint

Het is daarmee ook nog niet geweten welke naam het personage in het DCnU zal meekrijgen (Captain Marvel? Shazam zelf? Het recentelijk nog in Flashpoint gebruikte Captain Thunder?). Wat ook nog niet duidelijk is of zijn avonturen al dan niet in hetzelfde universum als de Justice League zullen plaatsvinden. Toen hij in de jaren ’70 voor het eerst door DC werd gepubliceerd werd hij op de parallelle wereld Earth-S geplaatst. Na de Crisis on Infinite Earths uit 1985 kwam hij pas in het echte DC-universum terecht. Recentelijk zagen we in Final Crisis ook nog een Golden Age-versie van Captain Marvel op Earth-5. Persoonlijk hoop ik dat Johns en Frank The Curse of Shazam dan ook – net zoals de toekomstige relaunch van de Justice Society op Earth-2 – op een parallelle wereld zullen laten plaatsvinden. Het personage komt namelijk vooral tot zijn recht wanneer ie zich niet constant moet meten met Superman en co.

Ook al is Captain Marvel misschien een nog grotere Boy Scout dan de klassieke Superman, blijft hij een enorm belangrijk personage voor het superheldengenre en, Holy Moley, ben ik alvast enorm verheugd dat hij de spotlight zal delen met de Justice League in de belangrijkste reeks van DC. Justice League #5 ft. The Curse of Shazam zal verschijnen in januari.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.