5
Posted 17/10/2011 by chromium in Columns
 
 

Vroeger was het beter (en ander gezever) #5

Vroeger was het beter (en ander gezever)

By : Chromium          16/10/2011

Alles smaakt beter met een beetje nostalgiesaus, en om iedereen aan tafel te krijgen, wil ik jullie graag af en toe verblijden met wat verhalen uit de oude doos. Toen comics nog stonken naar oude kranten en je telkens je handen moest wassen nadat je er eentje gelezen had. Ik krijg er nu al trek van.


Robin, ach Robin waar is het misgelopen ? Ooit was je onze held, de “poster-child” van een nieuwe generatie, de jongen die “kon”. Toegegeven, van het leven kreeg je vaak obstakels toegeworpen, maar als oud-circusartiest sprong je daar gezwind over (om dan nog eens neer te komen met een prachtige salto en een even mooie woordspeling).

Je pakje was kleurrijk en knelde op de juiste plaatsen, je domino-masker stond je beter dan Zorro (alhoewel die het eerder had) en in tegenstelling met de oude vos had je tenminste geen mislukte politiesnor.

Je ouders stierven jong, maar welke trapeze-artiest wil überhaupt in zijn bed sterven. Maar je had Bruce…en Alfred en een leuke brommer. Maar wat je vooral had was de verwondering, de gave om echt, maar dan ook echt gechoqueerd te worden door alles wat er om je heen gebeurde. En in tegenstelling tot de jeugd van tegenwoordig was je ook niet te cool om het te tonen. Neen, als Dick schrok dan mocht de wereld het weten.

Tijdens de jaren ’60 had je het kunstje geperfectioneerd en niemand kon zo mooi een “ik-doe-het-in-mijn-te-klein-broekje-van-schrik”-pose aanmeten. DC rook geld (nu, ook, maar vroeger rook DC beter) en gebruikte je Hollywoodiaanse pose te pas en te onpas op de cover. Sommigen vonden het overkill, maar de echte fan genoot van een mooie “shocked Robin in the corner”.

Even een bloemlezing …(en ja hoor door te klikken maak je het groter)

 

En nu Robin ? Waar zit je pose nu ? DC heeft een relaunch achter de rug, wat op zich al een nederlaag is. Je moet natuurlijk enkel maar iets “opnieuw lanceren” wanneer het de eerste keer niet lukte en het als een vlammende Icarus op zijn smoel valt. Zit daar niks in Robin ? Een mooie cover met Superman als Daedalus die een of andere onverlaat op aarde te pletter gooit terwijl jij in een hoekje geschrokken toekijkt ?

In de plaats daarvan kregen we het volgende :

Ben jij dat echt Robin ? Waar is je mooi domino-maskertje gebleven ? En je onzekerheid ? Maak je nu nog grapjes om te verbergen hoe bang je eigenlijk bent en liever thuis Angry Birds zou spelen ?

Ik schrok me dan ook een ongeluk “old chum”, wanneer ik te weten kwam dat je nu ook bijkluste op de covers van de concurrentie. Blijkbaar weten sommige uitgeverijen nog de waarde van een bang hoofdje-in-hoekje.

Je kijkt vol ongeloof toe, je zou voor minder. The House of Ideas heeft duidelijk een andere visie op wat op een cover moet. Zie ik twijfel in je grimas ? Voel je je daar wel op je plaats ? Je doet je best, ook het handje speelt een rol, maar ik geloof het niet. De zenuwen zijn iets minder gespannen, je zweet ook niet en ik mis de passie. Je haar is duidelijk geverfd en je mondhoeken zijn bewegingsloos (Botox ?). Ik herken je niet meer Robin. Vroeger was je banger…en vooral beter.

Comments

comments


chromium

 
avatar
Als kind viel Chromium in de ketel met nostalgiesaus, waardoor hij voor zijn hele leven lang al hunkert naar periodes die hij zelf niet meegemaakt heeft. Uitwasemingen daarvan zijn terug te vinden op de (Engelstalige) comics-blog “nuff Said” http://www.chromium.be/