6
Posted 17/10/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

De terugkeer van de Phoenix?

Onlangs wisten onze collega’s (of zijn het concurrenten?) van Bleeding Cool te vertellen dat er een enorm groots Marvel-project op komst is dat werk zou zien van hun vijf zogenaamde architects: Jonathan Hickman (Secret Warrios, Future Foundation), Ed Brubaker (Captain America, Daredevil), Jason Aaron (Punisher MAX, Wolverine), Brian Michael Bendis (Ultimate Comics Spider-Man, Mighty Avengers) en Matt Fraction (Fear Itself, Invincible Iron Man). Het was overigens zelfs mogelijk dat Olivier Coipel (House of M, The Mighty Thor) dit grootse project zou mogen tekenen. Tijdens het Cup O’ Joe Panel op de New York Comic Con werd dit eindelijk bevestigd. Het project is op komst, met naast Coipel de extra tekenaars John Romita, Jr. (Avengers, World War Hulk) en Adam Kubert (Ultimate X-Men, Wolverine) en de teaser-afbeelding doet alvast aan de Phoenix Force denken! Een afbeelding die we overigens al gezien hebben in Generation Hope.

Wie of wat is nu deze Phoenix?

Tijdens de vrijwel legendarische X-Men-run van schrijver Chris Claremont (Uncanny X-Men, X-Men Forever) en tekenaars Dave Cockrum (Uncanny X-Men, Legion of Super-Heroes) en John Byrne (The Incredible Hulk, The Avengers) in de jaren zeventig en tachtig, onderging het personage Jean Grey een merkwaardige transformatie. Ze begon namelijk als het zwakste lid van de befaamde X-Men maar zou eindigen als het veruit krachtigste lid, misschien zelfs de krachtigste X-Men ooit (hoewel ik er zelf bij blijf dat dit Nate Grey en Cable zijn!). In een wanhopige poging om het leven van haar mede-X-Men te redden, vliegt Jean hun beschadigde shuttle terug naar de aarde. Jammer genoeg wordt ze hierdoor blootgesteld aan dodelijke hoeveelheden straling waarvan haar mutantengaven haar niet kunnen beschermen. Stervende maar meer dan vastberaden om haar geliefde Scott en haar vrienden te redden, brengt Jean haar psychische en telekinetische krachten naar een ongekend niveau! Dankzij haar landt het schip veilig op aarde en raken geen van de andere X-Men gewond. Maar wanneer we Jean Grey terugzien, draagt ze haar lange rode haren los en draagt ze een nieuw groen en gouden kostuum, heeft ze immense onvoorstelbare krachten gekregen en noemt ze zichzelf Phoenix.  Deze nieuwe identiteit (Jean is technisch gezien niet echt Jean maar meer een gastlichaam voor de Phoenix Force) en de zo goed als goddelijke krachten, zorgen ervoor dat Jean langzaamaan verandert in een villain. Ze transformeert zichzelf hierna in een niet te stoppen kracht van totale destructie en noemt zichzelf nu Dark Phoenix. In deze nieuwe identiteit consumeert ze zelfs een gehele ster en vermoordt zo onbedoeld alle planeten en inwoners van een geheel zonnestelsel! Uiteindelijk heeft Jean een moment waarop ze zichzelf weer is en pleegt ze zelfmoord maar zowel Jean als Phoenix zouden meermaals uit de dood “herrijzen“.

De lezers van Generation Hope hebben intussen al vast enige gelijkenissen gezien tussen het personage Jean Grey en het personage Hope Summers. Niet enkel hebben ze allebei dezelfde rode haren maar af en toe zien we een glimps van een vuurzee in de ogen van de jonge Hope die wel enorm aan de Phoenix Force doet denken! Maar, lezers die net zoals ik schrik hebben dat Jean Grey weer eens terug uit het dodenrijk zal komen (ook al zei ze zelf dit niet van plan te zijn), wees gerust. Vermoedelijk blijft Jean waar ze is, maar zal het de jonge Hope zijn die de Phoenix Force terug naar de aarde brengt. Voor zij die niet weten wie de befaamde Hope Summers is, volgt hier een beetje uitleg. Hope Summers is de allereerste mutante die geboren werd na M-Day, je weet wel, toen de Scarlet Witch besloot om na House of M slechts 198 mutanten over te laten. Vele voormalige mutanten lieten helaas het leven en er bleken maar geen nieuwe mutanten bij te komen. Tot dat Hope geboren werd en Cerebro (de computer waarmee Professor Xavier mutanten lokaliseert) ontplofte. Wat volgde was een heus kat-en-muisspel en een gevecht voor het leven van deze mutantenmessias (of antichrist!). Hope werd van de mutant Bishop gered door niemand minder dan Cable, de zoon van Cyclops en Jean Grey haar kloon Madelyne Pryor. Daarom draagt ze ook zijn achternaam en zo heeft ze weer een connectie met het Jean Grey-personage. Voorlopig wordt het echter afwachten of Hope de nieuwe Phoenix zal worden of dat de Phoenix Force een andere rol zal spelen.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be