3
Posted 16/10/2011 by Malkavian in Comics
 
 

Waarom kijkt de Brainfreeze-crew uit naar FACTS 2011?

Net zoals de vorige jaren zal de Brainfreeze-crew volgende week massaal aanwezig zijn op FACTS. Maar ik wou toch wel eens weten waarom elk van hen zo uitkijkt naar FACTS, dus ik stelde hen twee vragen. Wat zoek jij op F.A.C.T.S.? Waarvoor ga jij vooral naar F.A.C.T.S.? Natuurlijk zitten daar de talloze special guests voor in tussen, maar het is meer dan alleen om een bekend gezicht zien.

Wade

Stilte voor de Storm

Stilte voor de Storm

Malkavian stelt graag zulke moeilijke vragen. Vooral die eerste is tamelijk moeilijk vermits ik nooit op voorhand weet wat ik nu juist aan het zoeken ben. Dit weet ik pas wanneer ik het uiteindelijk gevonden heb. Want, zoals mijn eeuwenoude en wijze gezegde gaat: wie zoekt, die vindt niet! Met andere woorden: ik zoek eigenlijk niets. Hoop ik dan misschien stiekem om bepaalde dingen te vinden? Zie ik stel nog moeilijkere vragen! Maar: Ja, ik hoop stiekem om zeer goedkope trades en/of hardcovers te vinden voor dat een of andere schurk die ik niet ben ze ziet liggen en de kans krijgt om die te kopen. Je weet maar nooit wanneer je je persoonlijke nemesis tegenkomt en die alles koopt dat jij sowieso, waarschijnlijk of misschien had gekocht of minstens had vastgepakt!

Waarvoor ga ik vooral naar F.A.C.T.S.? Dat is wéér zo’n moeilijke vraag! En tegelijkertijd kan ik hier een simpel antwoord op geven: voor de aantrekkelijke vrouwen in sexy cosplay! Zou iemand daar in trappen? Ongetwijfeld! Nee, ik ga naar F.A.C.T.S. om verscheidene reden waarvan de belangrijkste is dat ik gewoon wil gaan. Verder gaan er ook vrienden en kennissen van mij naartoe en ook mensen die ik ken maar stiekem liever niet zou kennen. Het is ook altijd een leuke belevenis en de place to be om eens te lachen en Star Wars fans kwaad te maken door de waarheid over George Lucas zijn talent als regisseur te vertellen. Jolly good fun! Het belangrijkste is voor mij gewoon dat ik plezier heb zonder iemand al teveel lastig te vallen, goedkope dingen kan kopen die ik om een of andere reden wil en misschien enkele schetsen/tekeningen van de aanwezige artiesten kan krijgen. Verder is het gewoon altijd leuk om er eens rond te lopen en te kwijlen bij al die collectibles!

Alterrock

Mega Toby was ook van de Partij

Mega Toby was ook van de Partij

Op de vraag wat ik ga zoeken op FACTS kan ik wel een heel boek schrijven. Maar wees gerust ik zal het kort houden. Eerst en vooral hoop ik een paar comic-koopjes te kunnen doen. Ik heb dan niet meteen een titel in mijn hoofd maar als ik ga snuffelen en ik vind iets leuks dan ben ik al heel blij. Verder wil ik graag een handtekening van Adi Granov, Barry Kitson en Keu Cha. Van Adi Granov had ik ook graag een sketch gehad. Helaas weet ik nu al dat de rij heel lang zal zijn en weet ik niet of ik voldoende tijd ga hebben. Nu ik toch bezig ben, ga ik van de gelegenheid gebruik maken om iets op te biechten. Beste lezers, ik ben een Buffy-fan. Dus jullie kunnen zich inbeelden dat ik graag een handtekening wil van Charisma Carpenter en eventueel een foto. En dan heb ik nog niet gesproken over Torri Higginson.

Waarom ga ik naar FACTS? Wel FACTS is voor alle Belgische en Nederlandse comic-liefhebbers het evenement van het jaar in België. Het is een plaats waar je gelijkgezinde mensen tegenkomt. Het is altijd leuk om de mensen verkleed te zien als hun favoriete helden. Iedereen die daarnaartoe gaat, gaat om zich te amuseren. Het is ook de kans om je favoriete acteurs en tekenaars te ontmoeten.  Kortom het is het event om mij goed te amuseren en al de geekness in mij los te laten zonder dat het al te veel opvalt.

Arno

Waarom ga ik elk jaar naar F.A.C.T.S.? Zeer simpel: ik ga voor de koopjes, ik blijf voor de sfeer en de cosplayers. Dit jaar hoop ik net zoals elk jaar weer heel wat trades/singles voor een prikje op te pikken. Ik maak op voorhand geen lijstje van wat ik allemaal nog wil, want het is zoveel leuker om door de bakken te snuffelen en verschillende zaken te (her)ontdekken. De sfeer ginds blijft geweldig, de Artist Alley interessant en het is wel zeer leuk om je twee dagen nu eens niet als de “only geek in the village” te voelen.

Lav_

Wat mij vooral naar FACTS lokt is de sfeer. Het is altijd wel leuk om je mini-geek (alhoewel die helemaal niet zo mini is) naar boven te brengen zonder scheef te worden bekeken door anderen. De mensen zijn er vriendelijk, hebben gelijkaardige interesses en er heerst een positieve vibe. Het is ook altijd aangenaam om kennissen van de andere kanten van Vlaanderen terug tegen te komen, ookal moet je soms hun getreiter over Star Wars erbij nemen!
Zelf ben ik een comic lezer en geen verzamelaar dus mij zal je niet van in de ochtend al met lange lijstjes zien ronddwalen. Ik ben echter wel van plan om goede koopjes te doen, reeksen te vervolledigen, nieuwe (en hopelijk aangename) ontdekkingen te maken en na dit weekend zal de hongerige geek in mij weer eventjes voldaan zijn.

Art Grafunkel

Ik ga voor de tweede keer een tafeltje hebben in de Local Artist Alley, en deze keer zit ik er het ganse weekend. Twee hele dagen ga ik mijn schetsen, prints, en boekjes aan de man brengen, maar vooral… ik ga genieten. Want ik zit er dan wel als dealer, maar ik ben ook gewoon een junkie als alle anderen. De centen die ik van m’n cliënteel ontvang gaan hopelijk niet integraal naar die volgende comicfix of striproes, maar… ach, wie hou ik voor de gek, hoogstwaarschijnlijk wel. Dus als je toevallig door de Local Artist Alley flaneert, en je ziet me zwetend en rillend aan m’n tafel zitten, niets van aan trekken: dat zijn ontwenningsverschijnselen. … Ofwel is het broodje tonijnsalade me wel héél slecht bevallen.

Concreet ga ik (als junkie dan) op zoek naar wat graphic novels of trades aan een interessant prijsje. Er zijn nog een hoop klassiekers die ik mis in m’n boekenkast (Essex County, Heavy Liquid), of reeksen waar ik wel eens van wil proeven (Thor, Hulk), dus ik hoop toch wel even m’n kont van mijn stoel te kunnen lichten zodat ik wat langs de stripkraampjes kan kuieren.

De Local Artist Alley blijkt steeds een pruttelende kweekvijver van grandioos nieuw talent met zelfgepubliceerde strips en/of schetsboekjes in de aanbieding. Héél wat verschillende mensen met evenveel verschillende stijlen en genres. Zo is er Rob Croonenborghs die enkele delen van de hilarische stripreeks “Jesus Hates Zombies” tekende, ondertussen zelfs opgepikt door een Amerikaans TV-productiehuis. Of Kristof Spaey, wiens trilogie “MISSCHIEN/NOOIT/OOIT” hoge ogen zou kunnen gooien in de Verenigde Staten. Of Mario Boon die gegarandeerd een “Mon & Tuur” zal moeten tekenen voor mijn dochter. Of Marion Theunissen, of Serge Buyse, of Mauro Padovani, of…

Dit jaar is het ook de vijfde editie van NURDCORE: een (kleinschalig) initiatief dat ik samen met de F.A.C.T.S.- organisatie op poten heb gezet om het F.A.C.T.S.-forum te promoten, en om ervoor te zorgen dat forumleden elkaar ook in het echte leven, tijdens de stripbeurs, zouden herkennen. Een beetje de F.A.C.T.S.-V.I.P., om maar iets te zeggen.

Het zal ook één van de weinige keren zijn dat ik de Brainfreeze-crew in levende lijve te zien krijg. Hét perfecte moment dus dat ze me met verenigde krachten op mijn donder kunnen geven voor mijn absurde writer’s block, mijn gebrek aan discipline, en mijn overmatig gebruik van tonijnsalade.

Trouwens, welke indruk de vorige editie van F.A.C.T.S. op me na liet, kan je hier nalezen: Noeg gezegd over FACTS 2010

Yann

Ik ben geen grote verzamelaar, dus ik trek op F.A.C.T.S. niet op zoek naar een of ander obscuur museumwaardig pareltje. En ik heb niet het lijf om me in een strak spandexpakje te wurmen. Waarvoor trek ik dan richting Flanders Expo? Ik hou van de sfeer op F.A.C.T.S. Ben je een klein beetje geeky of een gigantische nerd, en is je lijfgeur enigszins draaglijk te noemen en stinkt je bek niet té hard naar tonijnsalade, dan ben je er welkom. Festivalgangers kennen het gevoel: er hangt een sfeer van gelijkgestemdheid die het voor iedereen gezellig maakt om er rond te wandelen. Je loopt er rond tussen de Freddy Krugers, de Lara Crofts, de Naruto’s en de R2D2’s en je komt nog eens wat oude bekenden tegen. Ik hou er ook van om door de talloze bakken met trades en singles te snuisteren en laat me graag verrassen door in het oog springend materiaal dat ik niet gauw mee zou pikken in de gewone comicshop. Ik breng vast en zeker ook een bezoekje aan de Artist Alley. Dat levert mogelijk een paar schetsjes en wat materiaal voor onze wekelijkse Artwork-column op.

Malkavian

Ik ga al naar FACTS sinds hun eerste maal in het ICC. Nog nooit heb ik een jaar gemist en heb het zien groeien tot één van de grootste beurzen in Europa. Brainfreeze is in april naar het “grote” Kapow Comic Con geweest in Londen en het eerste dat we tegen elkaar zeiden was: “Is dit alles?”. Ja, FACTS heeft ons verwend want zo’n aanbod is vrij uniek in Europa. Na een paar jaar begin je dezelfde mensen tegen te komen, zo zal ik altijd eens stoppen aan de Engelse jongens met hun comicbakken, ze blijven een enorm grote collectie aan oudere comics met zich meebrengen en dat aan redelijk interessante prijzen. Voor mijn Silver/Bronze-Age comics ga ik eens langs bij de mannen van Cheap-Comics, paar jaar geleden 200 euro opgedaan aan Green Lanterns uit de jaren ’60 en ik was nog maar paar minuten op FACTS. Yeah het leven kan hard zijn voor een verzamelaar, of is het woord dat ik zoek duur, maar dat hebben we er graag voor over. Voor de nieuwe comics ga ik langs onze vrienden van Archonia.com. Voor de rest ga ik vooral opzoek naar Green Lantern-collectibles die betaalbaar zijn en ik nog niet heb.

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian