Posted 14/10/2011 by Malkavian in Comics
 
 

Interview met Batman’s Greg Capullo

Vorig jaar op FACTS was Greg Capullo één van de vele artiesten die op bezoek kwam. Brainfreeze kreeg de kans om hem toen stevig aan de tand te voelen over zijn werk en de toekomst. Hij liet toen even vallen dat DC hem niet kon betalen. Blijkbaar is daar in de maanden nadien toch verandering in gekomen want Greg is nu de tekenaar van DCnU’s Batman. Voor wie het ontgaan is, vorige maand is Greg zijn eerste Batman verschenen en het was een gigantisch succes, meer dan 200.000 boekjes zijn vlot over de toonbank gegaan. Ook de Brainfreeze crew was enorm te vinden voor deze Batman, dat kon je al lezen in onze review.

Tijd om deze oude bekende even te contacteren en enkele vragen voor te schotelen.

Hoe voelt het om de tekenaar te zijn van DC comics’ grootste naam? Had je last van podiumvrees bij de start van het eerste nummer?

Het voelt ongelooflijk. Podiumvrees? OMG! Ik ben al langer een professional dan dat ik wil toegeven, maar dit was de eerste keer dat ik echt de druk voelde van podiumvrees.  Er zijn intimiderende jobs geweest in het verleden. De Box Art voor de recentste World of Warcraft was ontmoedigend. Maar, Batman was een klasse apart. Ik bedoel, komaan. Als ik gewoon op de reeks was gekomen in het midden van een run, dan zou het waarschijnlijk niet zo spannend geweest zijn. Maar Batman van de jaren ’40 relaunchen. . . Ik voelde de druk. Het heeft spijtig genoeg mijn werk zelfs beïnvloed op bepaalde plaatsen in de comic. Nu ik heb altijd gezegd dat de eerste nummers niet mijn beste gingen zijn. Je moet je richting vinden in zo’n comic, je moet de juiste aanpak zien te vinden. Uiteindelijk gaan de personages jou zeggen hoe je het moet doen. En Jesus Christus, ik heb aan de lijve ondervonden hoe fanatiek de Batmanfans zijn en in bijzonder hoe bezittelijk… het was hard. Maar ik kan hard aan, hoor.

Hoe verschillend is Batman in vergelijking met Haunt/Spawn vanuit het standpunt van een artiest?

Haunt? Echt helemaal geen vergelijking. Spawn? Een beetje. Ik bedoel, laten we eerlijk zijn. Todd heeft Batman opnieuw gecreëerd met Spawn.  Clown, Sam & Twitch, Overkill, etc. Ze hebben elk tegenhangers in Gotham. Je hebt ook het beklemmende stadsgevoel dat in beide titels leeft. Maar, afgezien van Batman en Spawn die veel in schaduwen verblijven, zijn ze heel verschillend van elkaar. Om te beginnen gebeuren er hele coole detectivedingen. En Batmans Rogues gallery is de beste die er bestaat! Het is grappig, Batfans waren bezorgd dat ik Batman ging veranderen in Spawn. Dat was dom. Ik ben een professionele illustrator, zodus wil ik trouw blijven aan het karakter. Batman is zoals een haai. Haaien zijn in eeuwen nauwelijks geëvolueerd. Waarom? Omdat ze vanaf het begin verdomd goed geschapen zijn.

Hoe moeilijk is het om deel uit te maken van een gedeeltelijke reboot van het karakter met al die andere Batmancomics die er zijn? Hoe ver mag je gaan in het heruitvinden van een karakter? (Riddlers mohawk, en dergelijke)

Wel, ik heb niet echt veel heruitgevonden. Eigenlijk heb ik kleine stukjes identiteiten van de Arkham-gevangenen samengevoegd. Jij vernoemt Riddlers mohawk, dat creëerde een heleboel lawaai hé. Wanneer Scott en ik aan het bespreken waren hoe we hem zouden afbeelden, vernoemde hij dat de Riddler een heleboel vraagtekens zou snijden in zijn pak. Ik suggereerde het haar ding en wat tatoeages om het te laten samenvallen met het soort dingen dat gevangenen eigenlijk doen, people freaked the fuck out! Ik had zoiets van, rustig. Zijn haar zal terug groeien en de tattoos zullen verborgen worden, etc. En, laten we het tumult rond de Joker zijn kapsel niet vergeten! Luister, ik hou even veel van de traditionele Joker als de rest. De lange neus en kin zijn zo leuk om te tekenen. Maar Scott wou dat ik hem geloofwaardiger maakte. Dus beslisten we om op dat soort dingen te bezuinigen. Het gekreukte haar maakte veel mensen gek maar ik wou dat het haar zijn personaliteit weerspiegelde. Als ik de Joker in een verhaal moest tekenen, zou ik zijn haar gebruiken om zijn gemoedstoestand te weerspiegelen. Soms zou het netjes/puur en gelikt zijn en andere keren zou het wild en ‘out of control‘ zijn. Heel veel mensen zeiden me dat ze het leuk vinden wat ik met de make-up gedaan heb. Maar ik weet dat ik nooit iedereen tevreden zal stellen, hoe hard ik ook probeer. Dus, ik blijf mijn eigen weg gaan en ik hoop dat de meeste mensen er van houden.

Hoe is het om samen te werken met Scott Snyder? Heb je creatieve inbreng in het Batman-verhaal?

Yeah, absoluut. Ik voeg wat extra smaak toe aan zijn materiaal en we praten van tijd tot tijd over bepaalde dingen. We beginnen echt comfortabel om te gaan met elkaar. Hij vertrouwt mij en dat is natuurlijk terecht. Ik weet wat ik doe en ik zal de prachtige dingen die de jonge Scott neer schrijft nooit stuk maken. Scott is nieuw en hij is al goed bezig herkend te worden als een grote naam. Ik ben hier om jou te vertellen dat hij het paard is om op te wedden. Hij gaat een legende worden.

Welk nummer ben je op dit moment aan het tekenen? En kan je ons een hint geven over de dingen die ons te wachten staan in de komende nummers?

Ik ben nu in nummer #5 gedoken. En al wat ik kan zeggen is dat het echt geweldig en leuk is. It’s awesome!

Hoe reageerden jouw oude collega’s van Image op jouw eerste Batman-nummer?

Ik kreeg een paar schouderklopjes. Maar ik verwachtte hun lofzangen niet. Nummer #3 markeert het punt waarop ik alles onder de knie begin te krijgen. En wacht maar tot je nummer #4 ziet!

Wanneer gaan we een Haunt/Batman crossover zien? :)

Oh God. Net na de Spawn/Batman crossover. LOL.

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian