1
Posted 13/10/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: The Mighty Avengers Assemble

They’re the Mighty Avengers, and they just might be the world’s final hope. Avengers assemble!

Eén van de dingen die (soms tot vervelens toe) gebeuren als je nogal vaak in een comicwinkel rondhangt, is dat men je al eens durft aan te spreken om vragen te stellen. Soms gaat het om zeer rare vragen maar meestal om redelijk normale dingen zoals: “Welke reeks kan je mij aanraden?” of “Om mee te zijn met de gebeurtenissen in personage X zijn/haar leven, wat moet ik dan allemaal lezen?”. Maar ook nogal ingewikkelde vragen komen nogal eens mijn richting uit, namelijk: “Met die aankomende film wil ik mee zijn met The Avengers, welke van die trades hier moet ik lezen? Welke zijn nu de échte Avengers?” Zoals ik dan altijd antwoord, is dit geen simpele vraag en zijn het allemaal échte Avengers (met misschien als enige uitzondering de Great Lakes Avengers!). Toch ben ik, in alle eerlijkheid, niet echt een fan van superheldenteams en heb dus niet echt veel ervaring met eender welke Avengersincarnatie. Om die reden geef ik dan ook steeds de volgende raad: “Zoek je een trade of hardcover uit waarin Volume 1 of de titel staat of één waarvan je de schrijver kent en wiens werk je goed vindt!”.

En nu ga ik eens zelf mijn eigen raad opvolgen, beste Brainfreezers. Mijn slachtoffer? The Mighty Avengers van Marvel’s wonderkind Brian Michael Bendis (Ultimate Spider-Man, New Avengers) en tekenaars Frank Cho (Liberty Meadows, Shanna the She-Devil) en Mark Bagley (The Amazing Spider-Man, Thunderbolts).

Na het grootse Civil War-event dat de grondvesten van het Marvel Universum grondig doorheen schudde, vindt niemand minder dan Tony Stark (ex-alcoholicus en Marvel’s eigenste tinnen soldaat: the Invincible Iron Man) zich aan het hoofd  van de organisatie S.H.I.E.L.D. Naast zijn gewone verplichtingen, staat hij nu dus ook voor de immense taak van iedere superheld in Amerika in het oog te houden, ‘s werelds grootste spionageorganisatie te leiden en een nieuw team van Avengers samen te stellen! Deze Avengers moeten natuurlijk al het kwade in deze post-Civil War wereld bestrijden en het publiek haar vertrouwen in superhelden in ere herstellen. Geen simpele taak dus kiest Tony een zeer sterke leider, of moet ik leidster zeggen: Carol Danvers, ook gekend als Ms. Marvel! Verder verzamelt de ambitieuze miljardair een heus team superhelden die onder Danvers haar leiding de wereld keer op keer zullen moeten redden: ex-Avenger en shopaholic de Wasp, de mislukte acteur Wonder Man, de nogal koppige Griekse oorlogsgod Ares, de bloedmooie en extreem gevaarlijke Black Widow en de man met de kracht van een miljoen exploderende zonnen: The Sentry! Deze helden, waarvan er enkele een wel zeer onstabiele persoonlijkheid hebben, zullen vrij snel getest worden en ontdekken dat niets in het Marvelwereldje is zoals het lijkt! Zo krijgen ze vrijwel onmiddellijk na hun samenstelling te maken met een invasie geleidt door de Mole Man en één van zijn vele monsterlijke creaties. Maar het zouden geen echte Avengers zijn als de ene bedreiging niet direct zou worden opgevolgd door een andere! Enter Ultron, die een wel zeer bekende vorm aanneemt en Ms. Marvel dwingt om zich echt te bewijzen als een waardig leidster. Als voorloper op het Secret Invasionevent, komt daarna Spider-Woman met een groots geheim op de proppen bij Tony Stark en voegt ze zich ook bij de Mighty Avengers. Haar krachten zullen goed van pas komen tijdens de invasie van een biologische aanval die iedereen in een symbiote verandert!

Schrijver Brian Michael Bendis brengt ons een team van niet-voor-de-hand-liggende Avengers, die in den beginne allesbehalve als een team kunnen samen werken. En dat is verdomd interessant! Zeker vermits ik ergens schrik had dat het een zoveelste team-up zou worden met enkele bevriende superhelden die mekaar steeds schouderklopjes geven als ze een goede daad begaan en hun liefdesleven bespreken over een kop koffie. Het is gelukkig net niet zo! Al deze mensen houden geheimen van mekaar en niemand zegt eigenlijk de waarheid. Zo worstelt Iron Man met een immens schuldgevoel in verband met de Civil War en probeert hij het hoofd boven water te houden met al zijn verplichtingen. Ms. Marvel twijfelt dan weer enorm aan haar capaciteiten als teamleidster en is niet zo fel op de keuzes die Tony Stark heeft gemaakt. Wasp en Wonder Man lijken zich meer zorgen te maken om de teamleden hun uiterlijk en uniformen terwijl Ares niet liever doet dan vechten en Sentry worstelt met een wel zéér duister en potentieel gevaarlijk geheim! En ik moet toegeven dat Bendis deze twijfels en geheimen zeer goed in het verhaal weet te verwerken. Ieder personage heeft namelijk nogal veel gedachtenballonnetjes doorheen deze the Mighty Avengers Assemble. Jammer genoeg maakt hij hier vrij frequent gebruik van en verliest het dus zeer snel dat speciale en gaat het gewoon vervelen. Verder is Bendis wel, zoals gewoonlijk, altijd goed voor veel intrige en geroezemoes.

Daar waar Brian Michael Bendis alle elf de issues in deze hardcover geschreven heeft, telt het boekje twee tekenaars. Niets nieuws bij Marvel maar in dit geval is het eigenlijk niet storend vermits Frank Cho en Mark Bagley ieder een andere verhaallijn getekend hebben. Hoewel ik persoonlijk het eerste deel met de Ultron Initiative-verhaallijn van Frank Cho het mooist getekend vind, heeft deze niet echt iets speciaals. Al moet ik toegeven dat Cho zeer bedreven is in het tekenen van aantrekkelijke vrouwelijke vormen, en daar hoor je mij nooit over klagen! Toch weet je wat je bij Frank Cho kan verwachten, net als bij Brian Michael Bendis waardoor je moeiteloos verdwijnt in het verhaal. De tekenstijl van Mark Bagley beviel me persoonlijk minder omdat deze nogal vaak een steek laat vallen in zijn afwerking. Dit zie je vooral goed in zijn gezichten, vaak kijken de personages nogal verdwaasd op momenten dat het niet nodig is of heb je gewoon een gezicht met ogen en een mond maar geen uitdrukking. Zo komt het geheel soms nogal haastig afgewerkt over. Gelukkig voor de lezers maakt Bagley dit goed door een zeer nostalgische tekenstijl toe te passen in het fragmentje dat zich in het verleden afspeelt en toepasselijk werd ingekleurd! Ook de sequenties waarin Dr. Doom te leer gaat bij Morgana le Fay zijn prachtig tot leven gebracht!

Wat is nu mijn eindvonnis? Deze hardcover die de eerste elf issues verzamelt, is best de moeite om eens aan te schaffen. Brian Michael Bendis voegt een degelijk verhaal toe aan het grote lappendeken van de vele Avengerteams en wordt bijgestaan door zowel een goede als een tamelijk bekwame tekenaar. Al stelt het werk van Bagley met momenten al eens licht tot zwaar teleur, zorgt de kwaliteit van het verhaal ervoor dat je dit kan tolereren.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be