3
Posted 13/10/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Action Comics #2

It’s a bullet, aimed at this planet. Am I right? Aimed and fired from an alien gun.

Toen men bij DC Comics aankondigde dat in het DCnU zelfs hun oudste titel, Action Comics helemaal opnieuw zou beginnen, waren er meer kwade dan enthousiaste fans. Toch wist grootmeester Grant Morrison zijn fans bij te houden en een enorme hoeveelheid aan nieuwe fans voor hem en Superman te winnen! Action Comics #1 was door de controversie alleen al een comic die iedereen wou lezen, zelfs al waren ze geen fan van Superman! Het verhaal was dan ook nog eens vol actie en toonde een jonge Superman die deed denken aan zijn Golden Age voorganger, meer dan reden genoeg om ook het tweede issue te lezen!

Na Superman zijn heldhaftige actie in de vorige issue waarin ie een trein tegenhield en het leven redde van onder andere Lois Lane, bevindt hij zich nu in de gevaarlijke handen van het Amerikaanse leger! Het is direct vrij duidelijk voor de lezer dat deze mensen allesbehalve goede bedoelingen hebben met onze held: hij zit namelijk vastgeketend in een elektrische stoel! Op deze manier willen de mensen van het leger en de aanvoerder van deze barbaarse ondervraging, Lex Luthor, meer te weten komen over Superman. Ze hebben namelijk al vastgesteld dat hij geen menselijk wezen is en vermoeden dat hij een of andere alien is die van gedaante kan veranderen om zo de Amerikaanse infrastructuur te infiltreren! De koppige Lex Luthor is echter meer op de hoogte van buitenaardse wezens en termen dan Superman zelf. Clark laat Lex gewoon uitpraten zodat zijn lichaam kan herstellen van de foltering die hij net doorstaan heeft om later te ontsnappen en terugnemen wat ze van hem gestolen hebben: zijn onverwoestbare cape! Intussen is reporter Lois Lane te weten gekomen waar ze Superman gevangen houden en is ze vastberaden om hem te bevrijden!

Schrijver Grant Morrison (All Star Superman, Final Crisis) zet zijn verhaal uit de vorige issue voort en levert weer een comic boordevol actie die de naam Action Comics meer dan waard is. Zijn Superman is overigens allesbehalve een dommerik, zo laat hij zijn folteraars hun gang doen en Lex Luthor maar praten tot dat hij genoeg energie heeft om te ontsnappen (en hun computers te vernietigen met microgolfstralen uit zijn ogen!). Morrison schrijft duidelijk een Superman die nog niet in bezit is van zijn nagenoeg goddelijke krachten vermits ze hem dankzij de trein hebben kunnen gevangen nemen, hij pijn voelt tijdens de foltering met de elektrische stoel en moet herstellen om te ontsnappen. Het is en blijft de spannendste Supermancomic die ik reeds gelezen heb. Voor de oldschoolfans is het ook best leuk om personages zoals General Lane (de vader van Lois), John Corben (Metallo) en Dr. Irons (Steel) de revue te zien passeren. Benieuwd wat Grant Morrison voor hen in petto heeft.

Rags Morales (Countdown to Infinite Crisis, Batman Confidential) is ook weer van de partij en levert weer mooi werk af! De actie is zeer vloeiend, de bewegingen van de kleine cape en de straling die uit Superman zijn ogen komen wanneer hij zich draait zijn mooi in beeld gebracht. Toch is het geen klein meesterwerkje. Morales durft hier en daar al eens een steek te laten vallen wanneer het op gezichten aankomt, hierdoor zien deze er soms te haastig afgewerkt uit en heb je de indruk dat er iemand achter hem zat met een zweep terwijl hij tekende. Al bij al een mooie comic maar het verklaart misschien wel waarom Brent Anderson (Astro City) nu al Morales moest bijspringen en waarom hij in de toekomst gedurende twee issues door Andy Kubert zal vervangen worden.

Uiteindelijk kan ik niet anders doen dan besluiten dat ik deze reeks nog steeds zal volgen omdat deze tweede issue nog steeds op hetzelfde niveau als de vorige zit. Mensen die verzot zijn op Superman als een Blue Boy Scout zullen hier misschien niet zo blij met zijn, maar ik vind deze reeks tot nu toe beter dan de andere nieuwe Supermantitel. Met andere woorden: ik raad iedereen, zelfs zij die geen fan zijn van het personage, aan om Action Comics een kans te geven!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be