1
Posted 12/10/2011 by Arno in Comics
 
 

En de papa van Wonder Woman is… (lichte spoilers voor Wonder Woman #3)

Dat DC met haar huidige relaunch heel wat aanpassingen zou maken aan de voorgaande verhaallijnen van haar personages was al lang duidelijk. Maar toch werd ik min of meer verrast door het volgende nieuwsfeitje rondom Wonder Woman, dat in de New York Post werd bekendgemaakt (opgepast, lichte spoilers volgen hierbij voor de pas in november te verschijnen Wonder Woman #3).

Wonder Woman, zowat de grootste vrouwelijke superheld van allemaal, sloeg doorheen haar 70-jarige geschiedenis – mooi samengevat in deze DCnU Special – heel wat nieuwe richtingen in en kreeg in 1987 zelfs een volledige reboot te verduren. Toch bleef de oorsprong van het personage min of meer dezelfde: ze werd als prinses Diana geboetseerd uit klei door haar ‘moeder’ Hippolyta – koningin der Amazones – en tot leven geblazen door de goden. Hierdoor was zij de enige nieuwe dochter van Paradise Island, een eiland dat enkel door vrouwelijke krijgers werd bewoond. Kleinere details zoals de naam en geschiedenis van dit eiland, van welke goden Diana nu precies haar krachten kreeg en de reden voor haar vertrek naar onze wereld werden doorheen de jaren aangepast, maar de basisoorsprong van Wonder Woman bleef dezelfde.

DC zal daar nu echter verandering in brengen, want in Wonder Woman #3 zal niemand minder dan de ware vader van Diana worden bekendgemaakt. Jawel, de vader van Wonder Woman. Iets wat ze in 70 jaar nog nooit heeft gehad!

Als Amazone stond Wonder Woman altijd al dicht bij de Griekse mythologie. Ze bevocht wezens zoals de Medusa, Hercules, de oorlogsgod Ares, de tovenares Circe en de goden van de Olympus zelf. Ergens komt het dan als geen verrassing dat in het DCnU niemand minder dan Zeus, de oppergod van de berg Olympus en het Griekse pantheon, de vader van Wonder Woman blijkt te zijn.

In het eerste nummer van Wonder Woman’s nieuwste reeks – waarvan je hier een review kan lezen – werd het duidelijk dat schrijver Brian Azzarello (Joker, Lex Luthor: Man of Steel) en tekenaar Cliff Chiang (Green Arrow/Black Canary) de mythologische hoek van het DCnU als iets zeer duister en gruwelijk afschilderden. De Griekse goden bestaan wel degelijk, en zijn meegegaan met hun tijd. Hierdoor zijn ze tot zeer machtige, doch vrij sadistische wezens uitgegroeid.

De laatste keer dat Wonder Woman Zeus ontmoette, liep het allemaal niet zo goed af…

Ergens geeft deze revelatie over Zeus als de papa van Diana wel een zekere tragiek aan het Wonder Woman-personage mee. Wonder Woman mag nu dan wel degelijk een halfgodin zijn, ze wordt wel een soort wilde, rebellerende dochter die zich verzet tegen de wil van haar vader en de andere goden. Hierdoor wordt ze, althans volgens DC-redacteur/tekenaar Jim Lee, “iets menselijker” gemaakt. Maar, langs de andere kant lijkt deze revelatie me toch wat van de charme van ‘s werelds grootste superheldin weg te nemen. In plaats van een geschenk van de goden en een volledig uniek individu te zijn, wordt Wonder Woman nu in feite één van de zovele bastaardkinderen van Zeus. Hierdoor wordt ze mooi in het rijtje geplaatst naast kleurrijke figuren als Perseus (u kent deze waarschijnlijk nog uit Clash of the Titans), Hercules (zowel de mythologische versie als acteur Kevin Sorbo als de DC– , Disney– of Marvelversie) en zelfs Kratos, de protagonist uit de God of War-videogames. Een ander bastaardkind van Zeus, althans in de voorgaande versie van het DC-universum, is Cassie Sandsmark, aka Diana’s latere protégé Wonder Girl. De revelatie levert meteen ook een vrij denigrerende kijk op Diana’s moeder Hippolyta. Werd zij in het DCnU dan verkracht door zowel Zeus als zijn zoon Hercules?

Hoewel er zeker potentieel zit in deze goden als sadisten-verhaallijn en ik wel geïntrigeerd blijf volgen wat Azzarello en Chiang met deze reeks gaan doen, blijf ik toch vrij sceptisch over deze nogal vrij grote en – eerlijk gezegd – onnodige aanpassing aan Wonder Woman’s oorsprong mocht deze voor lange duur worden aangehouden. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.