0
Posted 10/10/2011 by Alterrock in Comics
 
 

Review: X-Men Schism #5

We’ll still be right here. Protecting a world that hates and fears us. Which I guess includes you now too.

Maanden hebben we hier naar uitgekeken. Maanden is er gespeculeerd over hoe en waarom de X-Men zullen splitsen. Maandenlang van verwachtingen opbouwen. Nu zullen we zien of Jason Aaron (Ghost Rider, Ultimate Comics: Captain America) een goed einde kan breien aan het verhaal dat hij tot nu toe perfect heeft opgebouwd. X-Men Schism #5 heeft ook deze keer een andere artist. Deze keer zal Adam Kubert (Ghost Rider/Blaze, Ultimate Fantastic Four) Aaron bijstaan.

In de vorige delen, die je hier kan nalezen, hebben we gezien dat de Hellfire Club is overgenomen door de twaalfjarige Kade Kilgore. Hij is er in geslaagd om een deel van de X-Men uit te schakelen terwijl een ander deel op missie is in het buitenland. Cyclops en Wolverine staan er alleen voor om een supersentinel tegen te houden. Deze supersentinel kan zichzelf opbouwen met materialen uit zijn omgeving. En hij gaat nu rechtstreeks op Utopia af. Cyclops roept de hulp in van de jonge mutanten. Dit is tegen de ideeën van Wolverine, die vindt dat kinderen niet moeten vechten en doden om de andere mutanten te redden. We zijn de vorige issue geëindigd met een gevecht tussen Wolverine en Cyclops terwijl de supersentinel zich klaarmaakt om toe te slaan.

Hier gaat dit deel dan ook meteen verder. De eerste pagina’s focussen ze zich op het gevecht tussen Wolverine en Cyclops. Dit terwijl de supersentinel een beetje op de achtergrond wordt gezet. Uiteindelijk weten de jonge mutanten onder leiding van Hope de supersentinel te stoppen. De rest van het verhaal focust zich op het vertrek van Logan. Hij is het niet eens met de manier van werken van Cyclops en ziet zichzelf niet meer naast hem strijden. De samenwerking eindigt met de nu al legendarische woorden: “I’m leaving Scott. And whoever wants to come with me is welcome”.

Na het lezen van dit deel zit ik vooral met een gevoel van ontgoocheling. De vorige vier delen waren heel goed opgebouwd en moesten leiden tot een absolute climax in dit laatste deel. Maar dit kwam er jammer genoeg niet. Op de eerste pagina’s zien we het gevecht tussen Wolverine en Cyclops. Dit is veruit het beste gedeelte van de comic maar het wordt plots afgebroken. Ik vond dat er iets ontbrak om het gevecht dat tikkeltje extra te geven. Het vertrek van Wolverine uit Utopia wordt ondersteund met tekeningen van zijn vertrek en kleine tekstkadertjes waarin we een gesprek tussen Wolverine en Cyclops kunnen lezen. Dit gesprek lijkt echter meer op een verzameling van oneliners. De oneliners zijn wel van goede kwaliteit zoals we van Aaron gewend zijn maar het is te min.

Het meest ontgoocheld ben ik in de art van Adam Kubert. In tegenstelling tot de vorige delen is de art zeer ruw en ongedetailleerd. Het valt zeer uit de toon vergeleken met de vorige delen. Ik besef dat dit kan gebeuren als je vijf verschillende artiesten elk een deel laat tekenen. Maar bij de vorige vier delen lagen de tekeningen wel in dezelfde lijn. De enige art die ik redelijk goed vond waren de close-up beelden van Wolverine.

De eindconclusie voor dit deel is ronduit teleurstellend. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog na de geweldige opbouw die we al hadden gehad maar dit mag geen excuus zijn. Toch wil ik eindigen met een positieve noot, namelijk de plaats waar Wolverine en zijn X-Men naartoe gaan om hun nieuwe basis op te bouwen. Ik ga het nog niet verklappen maar het gaf me toch een goed gevoel na het lezen van deze comic …


Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.