3
Posted 10/10/2011 by Lav in Comics
 
 

Review: Penguin – Pain and Prejudice #1

But one thing, at least, was clear to me from a tender age…It’s a cold, cold world.

Batman heeft verschillende vijanden die door vele fans geliefkoosd worden. Zo kennen bijvoorbeeld Joker en Two-Face een grote fanbasis maar er zijn ook schurken, zoals de Penguin, die in het verleden vaak bespottelijk geportretteerd werden. Toch toont schrijver Gregg Hurwitz (Punisher Max, The Vengeance of Moon Knight) met deze vijfdelige minireeks Penguin: Pride and Prejudice wat Oswald Cobblepot, aka de Penguin, nu net zo interessant maakt. Met de eerste issue legt Hurwitz alvast een betere start neer dan sommige andere relaunches van het DCnU.

We krijgen een beeld van zowel Cobblepot’s heden als verleden die parallel door elkaar verteld worden. Door de scènes in zijn verleden zien we hoe Penguin‘s karakter gevormd wordt. Het is al snel duidelijk dat hij het vanaf zijn geboorte nooit gemakkelijk heeft gehad. Hij kreeg enkel liefde van zijn moeder en rust vond hij enkel bij vogels. Zijn harde jeugd heeft hij enkel kunnen doorstaan door zijn wil om te overleven. Net zoals werkelijke pinguïns probeerde Cobblepot zich zo goed mogelijk aan zijn omgeving aan te passen. Als de buitenwereld hard en haatvol tegenover hem was zou hij in ruil dubbel zo wreed tegen hen worden. Hij begrijpt goed dat wereld maar rond 2 dingen draait, geld en macht, en dat zijn status enkel door deze twee zal bepaald worden. Daarom is hij ook niet snel van plan om dit op te geven en zal hij de nodige maatregelen nemen bij mensen die hem in de weg staan of willen vernederen.

Cobblepot onderneemt dan wel verschrikkelijke daden, toch begrijpen we zijn persoonlijkheid beter en de rede waarom hij zo’n vreselijke dingen doet. Wanneer de onvermijdelijke entrée van Batman plaatsvindt wordt het begrijpelijk waarom Penguin de Dark Knight van Gotham veracht. Zoals je al wel kan raden is Batman juist diegene waar Penguin geen intimiderende invloed op heeft.

Penguin: Pain and Prejudice #1 wordt visueel versterkt door het werk van Szymin Kudranski (Spawn, Batman: Streets of Gotham) en de kleuren van John Kalisz (Batman: Streets of Gotham, Secret Six). De sfeer ligt er in ieder geval al dik op. De geelachtige kleuren van Penguin’s verleden roepen melancholie op terwijl de koude blauwe tinten in het heden je bijna van de koelte doen trillen. De zware schaduwen en contrasten zetten de sfeer en toon van het verhaal met detail neer en vullen het karakter van Penguin goed aan. Cobblepot wordt met momenten echt schrikwekkend geïllustreerd terwijl Batman er heel imposant uitziet.

Ik veronderstel dat velen geen al te hoge verwachtingen zullen hebben van een minireeks over de Penguin, toch is dit een must voor alle Batmanfans en ook voor andere lezers een grote aanrader. Gregg Hurwitz graaft in het potentieel van het personage en toont ons dat de Penguin meer is dan zijn bespottelijke uiterlijk en zijn associatie met vogels. Als het niveau van deze eerste issue door het verloop van deze vijfdelige reeks aangehouden wordt twijfel ik er niet aan dat het één van de betere minireeksen van het jaar zal worden.


Comments

comments


Lav

 
avatar