1
Posted 09/10/2011 by Yann in Comics
 
 

Een nieuw tijdperk voor de X-Men: previews en commentaar van Kieron Gillen

Deze week eindigde X-Men: Schism. De gebeurtenissen op Utopia en de worsteling van Cyclops en Wolverine om het hoofd te bieden aan de steeds toenemende internationale dreiging tegen het veelgeplaagde mutantenras hebben het team verscheurd. Wolverine en een groep gelijkgestemden stapten in een Blackbird en namen afscheid van wat tot voor kort het laatste bastion van de mutanten was…

Dit betekent het einde van de Uncanny X-Men zoals we ze kennen, en meteen ook een nieuw begin. Volgende week ligt de one-shot X-Men: Regenesis in de winkel. Op 19 oktober komt het laatste nummer van Uncanny X-Men uit. De week daarop begint de eerste van twee nieuwe reeksen: Wolverine and the X-Men. Volgende maand is het dan weer de beurt aan Uncanny X-Men #1.

Wolverine and the X-Men #1

Jason Aaron schreef de voorbije maanden het scenario voor Schism, en neemt nu Team Wolverine verder onder zijn hoede. Wolverine kwam in conflict met Cyclops over hun kijk op de jonge mutanten van Generation Hope: hij vond het onaanvaardbaar dat zij ingezet werden als soldaten, dat zij op hun jonge leeftijd reeds moeten leren om te gaan met het doden van tegenstanders. Wolverine wil terug naar de hoogdagen van de School for Gifted Youngsters, en keert terug naar de plaats waar professor Xaviers instituut zich bevond. Zijn plannen voor een nieuwe school zouden Cyclops wel eens in het verkeerde keelgat kunnen schieten…

Uncanny X-Men #1

Kieron Gillen levert al een tijdje topwerk af met de X-Men (waaronder X-Men: S.W.O.R.D., Generation Hope en Uncanny X-Men). Hij wordt nu verantwoordelijk voor de regenesis van Team Cyclops en sprak voor Marvel over zijn plannen met de nieuwe Uncanny X-Men. Hij zal Wolverine alvast missen: “Snif.”

Deze zomer waagden wij ons al aan een pronostiekje over wie tot welk team zou gaan behoren. Gillen biedt ons nu wat meer inzicht in het selectieproces:

“Het verliep verrassend fatsoenlijk. (…) Een hoop personages gingen logischerwijs naar het ene of het andere kamp. Hoe dol ik ook ben op Beast of Kitty, er is geen natuurlijke of overtuigende manier om hen aan mijn kant te krijgen. Over Psylocke daarentegen, hebben we uitgebreid gepraat. Haar positie is gecompliceerd, om het zacht uit te drukken. Ik denk dat we haar een interessante plaats hebben gegeven.”


De vaste tekenaar voor de nieuwe reeks wordt Carlos Pacheco, over wiens werk eerder al lovend werd gesproken op Brainfreeze. En ook Kieron Gillen zelf is razend enthousiast:

“Carlos is een plezier om mee te werken. Hij kan zo ongeveer alles. Mijn visie voor het boek is een combinatie van planetaire proporties met authentieke menselijke momenten, een uitvergroting van de traditionele verhalen tot ze het hemelgewelf kunnen vullen. Carlos verleent het bovenmenselijke en het menselijke dezelfde kracht.”

Gillen vroeg zelf om opnieuw met Pacheco te kunnen werken (nadat ze samen al voor het Point One-nummer gezorgd hadden).

“Ik deed het op een wat passief-agressieve manier. Ik droeg een pin met ‘Pacheco is een hele goede X-tekenaar’ als ik binnensprong op kantoor.
Ik ben echt subtiel hoor.”

Gillen licht al een tipje van de sluier over de komende verhalen.
Het is duidelijk dat het team verder zal werken onder leiding van Cyclops: als superheldenteam zullen ze trachten om de status van de mutanten te verbeteren, waarbij ze tegelijk ook gebruik maken van de angst die mensen voor hen voelen.

“Dat is de reden voor het bestaan van het team: de wereld redden. Maar ze zijn een dreiging, gewoon door hun bestaan. Ja, ze redden deze stad. Maar voor hetzelfde geld vernietigen ze de boel, als je hen er een reden toe geeft. En het team, met verschillende ex-booswichten, is gemaakt om geloofwaardig en overtuigend intimiterend te zijn in die rol, zowel wat betreft hun krachten als hun persoonlijkheid. Mensen zijn blij als het team opduikt, en ze zijn zo te zien blij dat ze aan hun kant staan, maar ze weten dat, als ze ooit iets doen waardoor ze niet aan hun kant staan, ze in de puree zitten. In het kort: het is het superteam als nucleair afschrikmiddel.”

Tot slot: in de eerste drie nummers wordt Mister Sinister de tegenstander voor de X-Men.

“Hij is mijn ultieme booswicht. Hij heeft kwade plannen gesmeed sinds hij in de X-wereld geïntroduceerd werd, en de eerste verhaallijn toont het resultaat van zijn grote experiment.”

Wij bieden jullie alvast een voorsmaakje:

Comments

comments


Yann

 
avatar
Eindredacteur, recensent en nieuwsposter Popcultuurliefhebber in het algemeen en comiclezer in 't bijzonder