0
Posted 08/10/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: The Last of the Greats #1

For eons my people have meddled in the affairs of lesser beings, and look where it’s gotten us

The Last of the Greats is een nieuwe ongoing sci-fi/superheldenreeks van Image Comics. Schrijver van dienst is Joshua Hale Fialkov (I, Vampire, Cyblade), die hiermee, samen met tekenaar Brent Peeples (Grimm Fairy Tales), één van zijn eerste stappen in het superheldengenre zet. Hoewel we The Last of the Greats wel als een superheldencomic kunnen beschouwen, draait het hier eerder om een soort dystopisch anti-superheldenverhaal, gelijkaardig aan Squadron Supreme/Supreme Power, Miracleman of Irredeemable. Hierin zien we namelijk alweer dat wanneer bovenmenselijke superwezens op aarde terechtkomen en het lot van de mensheid in eigen handen nemen, dit desastreuze gevolgen teweegbrengt.

Fialkov introduceert ons tot een aanvankelijk vrij realistische wereld waar twintig jaar geleden iets wonderbaarlijks gebeurde. Zeven superieure wezens, afkomstig van een ander melkwegstelsel, arriveerden op aarde om de mensheid enerzijds te dienen, maar anderzijds ook van zichzelf te redden. Zes hiervan stelden hun immense krachten, vergelijkbaar met deze van DC‘s Superman, meteen ter beschikking van de mensheid waardoor het leven op aarde een utopische droom werd. Maar dit bleek al snel allemaal te goed om waar te zijn. Want, zoals wel vaker het geval is in deze situaties, keert de mensheid zich na verloop van tijd tegen hun goddelijke redders. Eén voor één worden deze Greats vermoord. Maar één van de hen, de zevende en laatste waarnaar de comic toevallig vernoemd is, leeft nog steeds teruggetrokken in Antarctica (in een ijzig fort dat wel zeer hard doet denken aan het buitenverblijf van een zekere man van staal). Wanneer de planeet wordt bedreigd door een gigantische buitenaardse invasie, dient een delegatie mensen met hangende pootjes terug te kruipen en om hulp smeken bij deze Last of the Greats. Maar hoe staat deze verbitterde Superman (met enkele karaktertrekjes die doen denken aan Marvel‘s Namor) zelf tegenover het volk dat zijn broeders en zusters heeft afgeslacht?

Fialkov levert hier een zeer intrigerende eerste issue af als de set-up voor een reeks die ongetwijfeld de donkerste kanten van het mens-zijn zal laten zien. Wij lijken steeds te vrezen wat we niet begrijpen, en deze statement is doorheen de hele comic te vinden. Over de tekeningen van Brent Peeples valt niet echt iets negatiefs te zeggen, de actie wordt mooi weergegeven en zijn personages zien er vrij klassiek en natuurlijk uit voor dit soort comic. Al ziet het geheel er dankzij de inkleuring misschien net iets te flashy en licht uit voor de nochtans vrij donkere thema’s die hier worden behandeld. The Last of the Greats is een zeer mooi, intrigerend begin van wat voor de fans van de meer realistische, donkere, maar tegelijk grootschalige, sci-fi en superheldencomics één van de meer interessantere Imagereeksen zal worden. De issue telt ook een cliffhanger van jewelste en doet je meteen snakken naar meer. Oh, en ook een zeer belangrijk detail voor een comic: er is doorheen de ganse issue geen enkele pagina met reclame te vinden!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.