5
Posted 07/10/2011 by Arno in Comics
 
 

The Batman Files: De geschiedenis van Batman… door Batman zelf!


Batman is misschien wel ‘s werelds populairste superheld. Sinds zijn eerste verschijning in Detective Comics #27 uit 1939 kent Gotham City haar Dark Knight een rijke geschiedenis doorheen comics, tv- en animatieseries, videogames en heuse blockbusterfilms. Wou je altijd al meer weten over de Caped Crusader maar wist je niet goed hoe precies hieraan te beginnen? Dan is The Batman Files, een gigantische, meer dan 300 pagina’s tellende collectie aan Batmateriaal, misschien wel iets voor jou!

The Batman Files schetst een geschiedenis van Batman, zijn familie, collega’s en vijanden doorheen zijn inmiddels al 73-jarige carrière. Maar, in tegenstelling tot de vele encyclopedieën omtrent het personage die in de betere strip- en boekenhandels beschikbaar zijn, werd The Batman Files samengesteld door Bruce Wayne zelf. Batman is hierin dus zelf de verteller van zijn eigen geschiedenis en, zoals de lezers van  ‘s werelds grootste detective wel weten, houdt hij werkelijk gedetailleerde informatie bij over alles. Met andere woorden: The Batman Files is gewoon Batman’s persoonlijke casebook, zijn bestanden uit de Batcave-computer in boekvorm gegoten.

De werkelijke man achter dit alles is Matthew K. Manning, dewelke eerder al meewerkte aan boeken en encyclopedieën zoals The Art of Marvel Studios , The Batman Vault, Iron Man: The Ultimate Guide to the Armored Super Hero en Wolverine: Inside the World of the Living Weapon. Dit wordt echter wel de eerste keer dat Manning zelf in de huid kruipt van het personage waarover hij schrijft.

The Batman Files bevat, naast uiteraard verschillende gereproduceerde scènes uit de vele Batmancomics, ontzettend veel materiaal dat speciaal voor deze publicatie werd gemaakt. Zo zullen we hierin blauwdrukken vinden van ondermeer de Batmobile, Batwing, Batcave en van de vele andere gadgets die Batman in zijn oorlog tegen de misdaad hanteert. Ook krantenknipsels uit de Gotham City Herald en de Gotham Gazette, pv’s van de Gotham City Police Departement, foto’s van crime scenes en gedetailleerde dossiers uit Arkham Aslyum mogen hierbij niet ontbreken. Zelfs trainingsschema’s, persoonlijke brieven en kostuumschetsen van Bruce Wayne zelf, alsook een zeer oude tekening van de vleermuis die hem zo’n schrik aanjoeg in zijn kindertijd, zijn in The Batman Files te vinden. Het geheel zou moeten lezen als een zeer indringende kijk in de psyche van de Dark Knight en een enorm belangrijk studieboek voor zijn mogelijke opvolger als Batman. Dit casebook zou zogezegd dan geschreven zijn na Batman’s vrij recente ervaring met de dood in Final Crisis.

Ik vind dit concept alvast ontzettend intrigerend klinken en hoewel er een heftig prijskaartje aan vasthangt (een coverprijs van 100 dollar!), lijkt The Batman Files me toch een must te zijn voor de Batmanfans onder ons. Matthew K. Manning lijkt me ook een auteur te zijn die we in het oog mogen houden, want na al enkele comics geschreven te hebben (voornamelijk voor de allerjongste DC- en Marvelfans), is hij momenteel bezig aan een top secret zesdelige miniserie voor DC. Geniet hieronder alvast van enkele snapshots uit The Batman Files, dat in een filecase gewikkelde hardcover zal uitgebracht worden door DC/Andrew McMeel Publishing en vanaf 25 oktober in de rekken ligt. Deze Brainfreezer weet hiermee alvast wat hij op zijn kerstlijstje zal zetten!

 

 

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.