2
Posted 07/10/2011 by Arno in Comics
 
 

Russell Crowe gespot als Jor-El in Man of Steel

Jor-El in één van zijn eerste comicverschijningen, de vader van Superman windt er duidelijk geen doekjes om

Na de eerste officiële foto en een hele hoop gelekte setfoto’s van acteur Henry Cavill (Immortals, The Tudors) als Superman in Man of Steel, kregen we recentelijk via de Daily Mail een allereerste blik op Jor-El, de papa van ‘s werelds eerste superheld, vanop de set in Vancouver, Canada. De meest vooraanstaande wetenschapper van de planeet Krypton, dewelke zijn enige zoon in een klein ruimteschip naar de aarde stuurt om hem van de nakende vernietiging van de planeet te redden, wordt gespeeld door niemand minder dan de Australische acteur en Oscarwinnaar Russell Crowe (Gladiator, A Beautiful Mind).

Het personage Jor-El verscheen voor het eerst in de Superman-krantenstrip uit 1939 en heeft doorheen de vele hervertellingen van Superman’s oorsprong aardig wat verschillende looks bijeen gespaard. Vaak draaide het hier om de één of de andere variatie van het latere superheldenpak van zijn zoon, maar dan met groen en rood als primaire kleuren. In de eerste twee Supermanfilms werd Jor-El gespeeld door Marlon Brando, The Godfather himself. Hierin kreeg hij een futuristisch wit gewaad voorzien van het Supermanlogo (in feite staat dit teken voor het familie-embleem van de familie El). Deze look werd ook gebruikt in de tv-reeks Smallville en inspireerde ook de vrij recente comicversie uit de verhaallijnen Superman: Last Son (2006) en Superman: Secret Origin (2009-2010). Het kostuum van Jor-El uit Man of Steel lijkt voornamelijk gebaseerd te zijn op deze uit de graphic novel Superman: Earth One, alsook deze uit de nog maar pas verschenen Action Comics #2.

Jor-El, zijn vrouw Lara en de kleine Kal-El op Krypton in Superman: Earth One

Het deels geharnaste pak dat Russell Crowe in de onderstaande foto’s draagt doet me ergens toch ook weer denken aan de acteur zijn bekendste rol uit Gladiator. Maar dat Jor-El ook in deze film van regisseur Zack Snyder (300, Watchmen) een wetenschapper zal zijn, staat buiten kijf. Toch denk ik dat, wanneer we deze en de voorgaande vrijgegeven kostuums van naderbij bekijken, we in Man of Steel een veel meer militaristische beschaving op de planeet Krypton zullen ontdekken. Dit zou alvast toch iets dichter staan bij het over het algemeen vrij kleurrijke, door sci-fi geïnspireerde Krypton uit de comics en animatieseries en dus niet de ijzige, kille planeet met haar vele kristalstructuren uit de voorgaande films.

Onderaan het hybride gewaad/harnas van Jor-El herken je overigens ook dezelfde kledingstof dewelke we al eerder zagen in het pak van Superman zelf, alsook dat van General Zod. Hoewel Zod een gedeeltelijk CGI-pak zou dragen, werd acteur Michael Shannon toch ook al op de set gespot in een volledig zwarte variant van het Supermankostuum (minus het logo en de cape uiteraard!). De basiskostuums van zowel Zod als Superman lijken daarmee standard issue te zijn voor de soldaten van Krypton. Zack Snyder’s Man of Steel zal de cinemazalen binnenstormen in juni, 2013.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.