2
Posted 05/10/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: I Vampire #1

I was fine with how things were …

Aan vampieren geen tekort in de hedendaagse popcultuur! Zo heb je de vele films over onze ondode medemensen, immens veel romans waarin een vampier al dan niet verliefd wordt op een schichtig tienermeisje, televisiereeksen over vampiers met een hoog libido en zelfs ook enkel goede en minder goede comics waarin ze de hoofdrol stelen. DC haalde met haar Vertigo lijn eerder al groots succes met American Vampire en hoopt dit nu waarschijnlijk te evenaren met I Vampire.

Gedurende een vierhonderd jaar, heeft de onsterfelijke Andrew Stanton de mensheid veilig gehouden voor het bovennatuurlijke en voor zijn soortgenoten: vampiers. Dit allemaal dankzij een verbond dat hij gesloten had met zijn voormalige geliefde Mary, de zogenaamde Queen of the Damned. Nu dat dit verbond echter tot een bloederig einde is gekomen, zal Andrew het moeten opnemen tegen Mary en haar ondode leger wanneer zij het op een moorden zetten. Zeker vermits haar eerste doelwitten allemaal superhelden uit het DCnU zijn! Wat je in dit issue te zien krijgt is een samensmelting van hedendaagse gebeurtenissen en flash backs hoe het conflict tussen Mary en Andrew ontstaan is. In de eigentijdse continuïteit, volgt de lezer Andrew die de rotzooi en vernieling veroorzaakt door zijn soortgenoten probeert op te kuisen.

Schrijver Joshua Hale Fialkov die ons eerder al Echoes en Elk’s Run bracht, introduceert ons aan Andrew Stanton en zijn soortgenoten en brengt zo de vampieren het DCnU binnen. Het is duidelijk dat deze vampieren anders zijn dan deze uit True Blood, 30 Days of Night en gelukkig blinken ze ook niet zoals in Twilight! Nee, deze ondoden zijn niet alleen onsterfelijk maar kunnen ook nog eens de vorm van verscheidene beesten aannemen, een beetje zoals Dracula. Zo laat Fialkou ze veranderen in wolven, een groot monster en zelfs in iets wat op een otter lijkt. Toch slaagt hij er niet in om met iets echt vernieuwend te komen en is het de zoveelste vampierentitel in een medium waar je er vele betere vindt zoals American Vampire van Vertigo. De constante flashbacks zorgen er dan ook nog eens voor dat het geheel onoverzichtelijk wordt en het veelvuldig gebruik ervan wordt vrij snel vervelend.

Andrea Sorrentino (God of War, X-Files\30Days of Night) is weer een nieuwe rekruut bij DC Comics en ook al past haar tekenstijl wel ergens bij het verhaal en de nogal gedwongen duistere sfeer, het blinkt niet uit. Je blijft als lezer achter met het gevoel dat dit beter had gekund. De gezichtsuitdrukkingen zijn vaak nogal wezenloos en krampachtig, de manier waarop de personages uitgewerkt zijn en de omgeving komen me ook iets te slordig over. Het potentieel is er wel, ook bij de schrijver maar het moet getoond worden!

Uiteindelijk moet ik toch toegeven dat deze comic toch beter is dan ik verwacht had, want ik verwachte een misbaksel van formaat. Het element liefde is misschien wel aanwezig zoals in de Twilight reeks maar de focus ligt er niet zo overdreven op. Het lijkt meer te gaan over een man/vampier die tussen twee werelden leeft en hierdoor verscheurd zal worden. Het creatieve team heeft genoeg materiaal om verder te gaan en een degelijke reeks op te bouwen, maar ze moeten het gebruiken! Moeilijke keuzes en actie maar niettemin een titel die mij niet overtuigd heeft van de volgende issues ook op te pikken. Je moet nu eenmaal keuzes maken.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be