0
Posted 05/10/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Fury of Firestorm the Nuclear Men #1

Any last words?
Just one. Firestorm!

Een van de vele minder gekende, minder populaire superhelden die door Geoff Johns in de spotlight gezet werden tijdens zijn Blackest Night en Brightest Day, was de jonge held Firestorm. Deze held zijn eigenlijk twee personen die een lichaam delen als het ware: Jason Rusch en Ronnie Raymond. Het meest interessante aan de dynamiek tussen Jason en Ronnie, was dat de Black Lantern Ronnie zijn vervanger had geabsorbeerd en verantwoordelijk was voor de dood van diens vriendin. Nu moesten de twee ondanks dit alles leren samenwerken en hun geschillen opzij weten te zetten!

Jason Rusch en Ronnie Raymond zijn twee middelbare school studenten op dezelfde school. Toch zouden ze niet meer van mekaar kunnen verschillen:  Jason werkt voor de schoolkrant en Ronnie zit in het footballteam. De twee leren mekaar kennen wanneer Jason voor de schoolkrant Ronnie moet interviewen en geraken direct in de clinch. Jason ziet Ronnie als een domme bruut die goed in sport is en beschuldigt hem van racisme terwijl Ronnie hem ziet als een arrogant ventje die eens een goed pak rammel moet krijgen. Niet direct goede vrienden dus! Een bloederig complot en het lot zal er echter voor zorgen dat dankzij de wonderen der wetenschap, het duo op een ongekende manier gebonden zal worden als de superheld Firestorm! Zo moeten ze het ook direct opnemen tegen het mysterieuze Dog Team en haar Firestorm Protocol.

Deze Fury of Firestrom the Nuclear Men wordt geschreven door tekenaar Ethan Van Sciver (Green Lantern: Rebirth, The Flash: Rebirth) en schrijfster Gail Simone (Birds of Prey, Secret Six). Samen brengen zij een nieuwe origine voor de jonge Jason en Ronnie die mekaar weer niet kunnen uitstaan. Het wordt moeilijker en moeilijker om door te hebben welke events nu wel gebeurd zijn. In Green Lantern zijn Blackest Night en Brightest Day precies wel gebeurd maar voor de cast van Firestorm totaal niet. Je kunt dit dus ook een echte reboot noemen en een goed instappunt voor nieuwe lezers. Van Sciver en Simone leggen nog niet echt uit wat Firestorm nu juist is maar zullen dit in volgende issues waarschijnlijk wel doen. Het is echter het politiek correcte kantje van deze comic dat mij wat overbodig leek, maar met Simone als mede-schrijfster mag je je wel eens aan zulke dingen verwachten. Het lijkt ook onvermijdelijk dat wanneer je een zwart en een blank personage samen zet, je wel een of andere  (overbodige) commentaar op racisme krijgt en daar blijft deze comic helaas ook niet van gespaardWat nu juist de inbreng is van welke schrijver, dat weet ik niet en ze leveren ook degelijk werk maar het wist me niet te boeien.

De voor mij volledig onbekende Yıldıray Çınar (Savage Dragon, Noble Causes) doet de tekeningen in deze nieuwe reeks. Hoewel zijn werk niet slecht is, blijft ik met een knagend gevoel van achter in mijn hoofd zitten. “Dit gevoel zei de hele tijd: Waarom heeft Ethan Van Sciver dit niet getekend?” Çınar is zeker geen slechte tekenaar maar zijn werk springt ook niet uit tussen al de andere comics. Het kan beter, dynamischer en minder krampachtig.

Wat een van de meer interessante personages was tijdens Blackest Night en Brightest Day, krijgt nu een volledige reboot en hetgeen dat hem voor mij zo boeiend maakte is duidelijk ook verdwenen. Het is dan weer wel een zeer goede comic voor mensen die met het personage willen beginnen en geen voorkennis hebben van zijn eerdere avonturen, maar of het de oude fans van Firestorm kan bekoren daar ben ik niet van overtuigd. Wat mij ook betreurt is dat de politiek linkse invloed van Simone meer in de comic zit dan de eerder rechtse gedachten van Ethan Van Sciver. Dit had namelijk een interessante combinatie kunnen zijn.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be