2
Posted 04/10/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

DCnU Special: Kyle Rayner

Welkom bij DCnU Special! De Brainfreeze-crew gaat hierin enkele bekende en minder bekende DC-personages van naderbij bekijken met de bedoeling jullie warm te maken voor hun nieuwe reeksen deze maand. We maken jullie niet alleen wat meer vertrouwd met de geschiedenis van die superhelden (en schurken!), maar kijken dus ook meteen naar hun vernieuwde positie in het DCnU! Ditmaal hebben we het over de vierde Green Lantern: Kyle Rayner, soms ook gekend als Ion en de Torchbearer.

Kyle Rayner is één van de vier Green Lanterns uit ruimtesector 2814. Hoewel zijn avonturen zich tegenwoordig vooral in de Green Lantern Corps-reeks afspelen, werd Kyle oorspronkelijke gecreëerd als vervanger voor de grootste Green Lantern ooit: Hal Jordan! Het waren schrijver Ron Marz (Marvel vs DC, Tales of the Sinestro Corps Presents: Ion) en tekenaar Darryl Banks (Cyberpunk, Doc Savage) die hem tot leven brachten in  Green Lantern vol. 3, #48 , als deel van de Emerald Twilight verhaallijn waarin Jordan veranderde in Parallax. Na afloop van dat verhaal zou Kyle Rayner de reeds gekende en populaire Hal Jordan, Guy Gardner en Jon Stewart vervangen als dé enige Green Lantern tijdens de jaren negentig.

De Laatste Green Lantern

Maura en Aaron Rayner waren gelukkig getrouwd en hadden samen een kindje: Kyle. Toch was hun geluk niet van lange duur want Aaron was eigenlijk maar een alias van de Mexicaans-Amerikaanse CIA agent Gabriel Vasquez. Wanneer die zijn werk en het leven van zijn vrouw en jonge kind begonnen te bedreigen zag Vasquez/Rayner geen andere optie dan alle contact met zijn gezin te verbreken.

Voordat hij door Ganthet gerekruteerd werd in het Green Lantern Corps, was Kyle een grafisch ontwerper die moest vechten om een dak boven zijn hoofd. Toen Hal Jordan – verteerd werd door het verlies van zijn thuisstad Coast City – alle controle over zichzelf verloor en Parallax werd, vermoordde Hal Jordan niet alleen leden van het Green Lantern Corps maar ook de Guardians of the Universe. Wanneer de laatste overlevende Guardian Ganthet Kyle vond gaf die hem de laatste Green Lantern Ring. De reden waarom Ganthet Rayner uitkoos is nooit duidelijk gemaakt, misschien was de jongeman gewoon op de juiste plaats op het juiste tijdstip. Wat het ook moge zijn dat Ganthet deed besluiten dat Kyle waardig was om een Green Lantern te worden, voor hij hem de Ring gaf zei hij simpelweg:  “You will have to do.”

De jonge en impulsieve Rayner neemt zijn nieuwe verantwoordelijkheden als de enige Green Lantern niet echt al te serieus. Zo vind hij het cooler om een nieuw uniform te ontwerpen. Het is uiteindelijk Kyle’s vriendin Alexandra DeWitt die hem zal aanmoedigen om zijn rol als superheld serieus op te nemen en eindelijk een beetje te trainen en verantwoordelijkheid op zich te nemen. Jammer genoeg is zijn leven één grote tragedie en wordt Alexandra vermoord (zie Women in Refrigerators). De manier waarop ze sterft is echter wat Kyle (en de lezers) het meest schokte: de villain Major Force vermoordt haar en wringt haar nadien in Kyle’s zijn koelkast. De schuldgevoelens over die gebeurtenis sporen hem uiteindelijk aan om zijn rol als Green Lantern eindelijk serieus te nemen.

Uiteindelijk zou Rayner Los Angeles verlaten omdat alles hem aan zijn verloren liefde deed denken. Hij voelde aan dat hij een nieuwe start nodig had en trok dus naar New York City. Als jongeling was hij opgegroeid met de fantastische en heroïsche daden van superhelden zoals Batman en Superman, maar van de verschillendee Green Lanterns had Kyle niet echt veel kennis. Het is daarom dat hij zo verbaasd was om te ontdekken dat zijn Green Lantern Ring dé ultieme uitdrukking zou worden van zijn wel zeer grootse verbeelding. Tijdens zijn vele gevechten gebruikte hij de groene energie van wilskracht steeds vaker om constructs te maken van wat hij ook maar kon bedenken met zijn creatieve geest: mythische wezens, andere superhelden, futuristische wapens, personages uit zijn eigen comics, anime personages en zelfs zijn geliefde mechas. Dat was een tactiek waarbij velen al eens vragen zouden durven stellen maar het is die tactiek die van Kyle Rayner tot op heden een van de beste Green Lanterns maakt. Kyle voegde zich kort bij de superhelden groep Titans. Het was tijdens zijn periode met die helden dat hij een relatie begon met Donna Troy maar uiteindelijk werd hij een lid van de Justice League. In het begin waren er problemen tussen Rayner en Flash (toen Wally West) vermits die laatste sinds zijn kindertijd had samengewerkt met Hal Jordan en dus niet zo opgetogen was met de nieuwe Green Lantern. Uiteindelijk werd Wally West een van zijn beste vrienden en supporters in de Justice League. De andere was raar genoeg Batman die hem meer respect toonde dan andere leden van de League en zijn voorgangers. Na enige tijd begon Rayner een relatie met Jade en geraakte zo bevriend met haar vader Alan Scott: de Golden Age Green Lantern.

Oblivion & Ion

In de Circle of Fire verhaallijn kwam de mysterieuze Oblivion naar de aarde nadat hij de planeet Rann had aangevallen. Wat Kyle echter zo verbaasde aan deze figuur, was dat hij identiek was aan een schurk uit een van de verhalen die hij geschreven had. Toen hij jong was, schreef hij verhalen en zo om te gaan met de afwezigheid van zijn vader. Een van die verhalen ging over een avonturier genaamd The Cannoneer en een aartsvijand. De Justice League probeert tevergeefs om Oblivion te verslaan zodat Kyle versterking kan halen op de aarde. Hij rekruteert daar Power Girl, The Atom, Firestorm, Adam Strange en de Circle of Fire: een groep Green Lanterns uit verschillende realiteiten en tijdsperiodes. Na een confrontatie met Oblivion onthult die dat hij voortkomt uit de twijfels en kwaadaardige impulsen van Kyle die zich manifesteren door de ring. Hij onthult verder ook dat Kyle onbewust ook de Circle of Fire tot leven bracht omdat hij hulp nodig had, en die zijn gebaseerd op zijn positievere kanten: hoop, liefde, moed, logica en verbeelding. De verschillende Kyles besluiten om Oblivion terug op te sluiten in hun verbeelding en verjagen hem uiteindelijk in New York City. Een neveneffect hiervan was dat Kyle een innerlijke kracht ontdekte door meer uit zijn ring te halen dan ooit tevoren.

Gedurende een korte periode krijgt Kyle goddelijke krachten wanneer hij in Ion veranderd. Dat gebeurt wanneer hij de energie die Hal Jordan na The Final Night in de zon achterliet absorbeert omdat die met energie van Oblivion was samengesmolten. Met de nieuwe krachten kon Kyle tijd, ruimte en zelfs de realiteit buigen en manipuleren waardoor hij op verschillende plaatsen tegelijkertijd kon zijn. Omdat hij echter niet meer kon slapen, schrik had om zijn menselijkheid te verliezen en zich niet meer kon scheiden van zijn verantwoordelijkheden gaf Kyle al zijn energie op om de Central Power Battery op Oa terug op te laden. Hij creëerde eveneens een nieuwe groep Guardians. Kyle was terug een gewone Green Lantern met als enige beperkingen zijn wilskracht en verbeelding.

Van Rebirth tot Countdown

Nadat iemand hem liet geloven dat Major Force zijn moeder had vermoord, vocht Kyle met de villain en onthoofdde hem waarna hij dat de ruimte in schoot. Uit schrik dat hij een gevaar is voor diegenen rondom hem, trok Kyle de ruimte in en het is hier dat hij het lijk van Hal Jordan vond en de waarheid achter Parallax aan het licht kwam. Parallax is namelijk een buitenaardse, parasiterende entiteit: de belichaming van angst. Hal Jordan was bezeten door die entiteit toen hij zijn misdaden pleegde. Dankzij die ontdekking geven de Guardians hem een speciale status en beschouwen hem als hun Torchbearer, de Green Lantern die het Corps groots hield in haar donkerste periode.  Wanneer Jade sterft tijdens Infinite Crisis geeft ze al haar krachten aan Kyle waardoor die opnieuw in Ion verandert.  Nadien leren Kyle en Hal dat de Guardians Kyle aan het testen zijn of hij de nieuwe titel en de Ion-krachten wel waardig is. Tijdens de Sinestro Corps War wordt Kyle ontvoerd door een gele power ring. Op Sinestro’s thuisbasis (Qward) leert die hem dat hij verantwoordelijk was voor de dood van Kyle’s moeder om zo zijn wil te breken en een nieuwe gastheer voor Parallax te hebben. Sinestro vertelt hem ook dat Ion, net als Sinestro, een entiteit is die bestaat uit energie, entiteit van wilskracht. Dan trekt hij alle kracht uit Kyle waardoor die overgenomen wordt door Parallax. Nadien wordt Kyle opnieuw een Green Lantern Honor Guard member. Hij vestigt zich op Oa waar hij een nieuwe versie van de Warriors Bar opent met Guy Gardner. Kyle en Soranik Natu breken ook een van de tien nieuwe wetten uit het boek van Oa: geen relaties tussen Green Lanterns. Tijdens Blackest Night wordt de interne krachtbron van een Alpha Lantern gebroken en Kyle offert zichzelf op door de krachtbron te laten onptloffen in de nabijheid van Black Lanterns. Gelukkig brengt Miri Riam van de Star Saphires hem terug tot leven en speelt hij nog een belangrijke rol in de War of the Green Lanterns waarin hij tijdelijk een Blue Lantern wordt.

Kyle & het DCnU

Omdat Green Lantern: New Guardians gewoon verder bouwt op de verhalen die we kennen uit Green Lantern en Green Lantern Corps, verwacht ik niet dat we een andere Kyle te zien zullen krijgen. Na de Oorlog tussen zijn wapenbroeders, zal hij wellicht weemoedig zijn en zijn rol nog serieuzer nemen. Toch ben ik er zeker van dat we ons nog steeds kunnen verheugen op ingewikkeld getekende constructs en dat gevoel voor humor wat typisch is voor Kyle Rayner. Of zijn relatie met Soranik  nogmaals zal bloeien valt af te wachten, want we weten nog niet eens wat zijn nieuwe rol inhoudt in New Guardians. Persoonlijk ben ik alvast blij dat mijn favoriete Green Lantern terug naar de voorgrond mag komen nadat hij een beetje verdween in Green Lantern Corps en Hal Jordan terug de hoofdrol kreeg in Green Lantern. Jordan staat gekend als de grootste Green Lantern ooit, maar in mijn ogen heeft Kyle toch net dat ietsjes meer. Hij is echt een doodgewone jongen die al zijn angsten heeft getrotseerd, overwon en er altijd maar sterker door is geworden.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be