1
Posted 02/10/2011 by Arno in Comics
 
 

DCnU Special: Hawkman

Welkom bij DCnU Special, een nieuwe reeks specials gedurende september in het licht van de DC relaunch! De Brainfreeze-crew gaat hierin enkele bekende en minder bekende DC-personages van naderbij bekijken met als bedoeling jullie warm te maken voor hun nieuwe reeksen deze maand. We maken jullie niet alleen wat meer vertrouwd met de geschiedenis van deze superhelden (en schurken!), maar kijken dus ook meteen naar hun vernieuwde positie in het DCnU! Deze week plaatsen we de spotlight op één van DC’s oudste superhelden: Hawkman!

Hawkman verscheen voor het eerst in Flash Comics #1 uit 1940 (jawel, in deze issue maakte ook Jay Garrick, de allereerste Flash, zijn debuut!). Het personage werd gecreëerd door de legendarische schrijver Gardner Fox (Justice Society, The Flash) en tekenaar Dennis Neville. Hawkman is zeker niet moeilijk te herkennen in DC’s superheldenpantheon, maar het personage heeft wel één van de meest ingewikkelde geschiedenissen van allemaal (en, wanneer je weet dat het hier draait om DC, kan dat wel tellen!). Doorheen de jaren verschenen er dan ook vele uiteenlopende versies van het personage, dewelke allen wel gekenmerkt werden door hun vleugels, antieke wapens en het mystieke, zwaartekracht tartende metaal genaamd ninth metal (later Nth metal) waardoor ze kunnen opstijgen. Eén van Hawkman’s machtigste wapens is de zogeheten klauw van Horus. Dit is toepasselijk wanneer je weet dat het personage aardig wat inspiratie haalde bij Horus, de Egyptische god van ondermeer het luchtruim, en het merendeel van zijn vroege verhalen algemeen geïnspireerd werden door de Egyptische mythologie.

Carter Hall, de Hawkman uit de Golden Age

De allereerste Hawkman was Carter Hall, een archeoloog en curator van een museum (een handige manier om aan zijn wapens te geraken!). Carter ontdekt dat hij de reïncarnatie is van een eeuwenoude Egyptische prins genaamd Khufu. Deze Khufu werd eeuwen terug, samen met zijn geliefde Chay-Ara, gedood door de priester Hath-Set. De Egyptische priester maakte hierbij gebruik van een mystieke dolk gemaakt van Nth metal. Terwijl Khufu werd gereïncarneerd als Carter Hall, werd Chay-Ara nu Shiera Sanders en kwam ook Hath-Set terug als de krankzinnige wetenschapper Anton Hastor. Wanneer Carter als Hawkman zijn gereïncarneerde vijand confronteert en hierbij de dolk van Nth metal vindt, herinnert hij zich zijn oude leven. Hij begint hierna een romance met Shiera, die later zelf haar partner zal bijstaan als de superheldin Hawkgirl.

Hawkman werd in All-Star Comics #3 een lid van de allereerste superheldengroep, de Justice Society of America en was zowat het enige personage die doorheen de hele All-Star Comics-reeks verscheen. Hij werd uiteindelijk ook de voorzitter en leider van de JSA tot ze, dankzij het hysterische anticommunistische gevoel in het Amerika van de jaren ’50, ermee dienden te stoppen. Carter en Shiera kregen later een zoon genaamd Hector Hall, die uiteindelijk zelf een superheldencarrière startte als de Silver Scarab (en later de Sandman en zelfs Dr. Fate).

Hawkman woont de eerste vergadering van de Justice Society bij

Katar Hol, de buitenaardse Hawkman van de Silver Age

In het DC-universum zelf viel de JSA dan wel uit elkaar dankzij de politieke situatie in de Verenigde Staten, maar in onze wereld kwam dit echter doordat het superheldengenre na de Tweede Wereldoorlog enorm aan populariteit begon te verliezen. Midden jaren ’50 bracht de revitalisatie van The Flash (nu Barry Allen) en dezelfde sciencefictioninvloeden op superhelden zoals Green Lantern (nu de ruimteagent Hal Jordan) en The Atom (nu de wetenschapper Ray Palmer) hier verandering in. Ook Hawkman kreeg een door sci-fi geïnspireerde update: hij was nu niet langer Carter Hall, een gereïncarneerde Egyptische prins, maar Katar Hol, een buitenaardse politieagent afkomstig van de planeet Thanagar! Katar werd eveneens gecreëerd door Gardner Fox, met tekeningen van Joe Kubert (jawel, de papa van Adam en Andy!). Hij verscheen voor het eerst in The Brave and the Bold #64 uit 1961 en was ook de eerste Hawkman die zijn eigen reeks kreeg met Hawkman #1 in 1964. Het mystieke Nth metal waaruit Hawkman’s kostuum en wapens zijn gemaakt, was nu een flink staaltje buitenaardse technologie dat gecreëerd werd door Katar’s vader Paran Katar. Nth metal vormde namelijk de basis voor de uniformen en wapens van de Wingmen van Thanagar, de politiemacht van de planeet.

De Silver Age Hawkman en Hawkgirl in een luchtgevecht met de Gentleman Ghost

Katar ontmoette in deze politiemacht zijn latere huwelijkspartner, genaamd Shayera Thal, en op een dag achtervolgen ze samen een crimineel genaamd Byth tot de planeet aarde. Eens ze Byth hebben gearresteerd, kiezen ze ervoor om op aarde te blijven en de menselijke politiemethodes te leren (hierbij geraken ze ook bevriend met George Emmet, de politiecommissaris van Midway City). Ze worden benoemd tot Hawkman en Hawkgirl (later Hawkwoman) en, in een referentie naar hun voorgangers, nemen Katar en Shayera de geheime identiteiten aan van Carter en Shiera Hall, curatoren van het Midway City Museum.

Hawkman en Hawkgirl worden uiteindelijk leden van de Justice League of America, waarbij Hawkman goed bevriend geraakt met Ray Palmer, de nieuwe Atom (hun soloreeksen werden overigens samengevoegd in de kortstondige Atom and Hawkman-reeks uit de jaren ’70). Met Green Arrow, kan Hawkman het echter een pak minder goed vinden. Een leuk detail is ook dat de Hawkgirl die later een hoofdrol zal spelen in de animatiereeksen Justice League en Justice League Unlimited, voornamelijk werd gebaseerd op deze versie van Shayera uit de Silver Age.

De relatie van de Hawks tot hun thuisplaneet begint er echter sterk onder te leiden wanneer Thanagar wordt getroffen door een plaag. Hierna begint Thanagar een veel militaristischere en expansionele kijk op haar omgeving te krijgen, en starten ze zelfs een oorlog met de planeet Rann (de adoptieplaneet van Adam Strange). Hawkman en Hawkgirl gaan niet akkoord met het huidige regime op hun planeet en worden daardoor een tijdje verbannen tot de aarde.

Carter's nieuwe look op Earth-2

Zoals de lezers van de Crisis-specials ondertussen al wel weten, vinden alle verhalen van DC plaats in een multiversum. Katar Holl en de Justice League leven hierbij op Earth-1, terwijl de vorige Hawkman Carter Hall en de Justice Society op Earth-2 vertoeven. Dankzij de vele interuniversaire team-ups tussen de twee teams konden beide Hawkmannen en Hawkgirls enkele avonturen met elkaar beleven. Tenminste, tot de Crisis on Infinite Earths uit 1985 hier een fameuze verandering in bracht. Earth-1 en Earth-2 werden samengevoegd, waardoor er nu twee Hawkmannen en twee Hawkgirls op dezelfde wereld leefden. De Golden Age Hawkman was met de JSA al actief in de Tweede Wereldoorlog, terwijl de Silver Age Hawkman pas in de modernere tijd op de aarde verscheen. Al snel werd Carter Hall samen met de JSA uit deze nieuwe wereld weggerukt (in The Last Days of the Justice Society Special uit 1986), waardoor enkel Katar Hol overbleef. Toch had DC nog zoiets van: reboot!

Katar en Shayera in Hawkworld

Enter Hawkworld en Fel Andar

Net zoals Batman: Year One, Superman: The Man of Steel en Green Lantern: Emerald Dawn, kreeg Katar Hol met de miniserie Hawkworld van Timothy Truman (Conan) uit 1989 een update voor het nieuwe tijdperk. In Hawkworld werd er een meer donkere take op Katar Hol’s oorsprong uit de Silver Age gepresenteerd, waarin Thanagar altijd al onder een strikt militaristisch regime gebukt ging. Het succes van Hawkworld werd opgevolgd door een gelijknamige ongoing serie, die zich vlak na de gebeurtenissen uit de minireeks afspeelde. Dit leidde tot een fameus probleem betreffende Hawkman. Want, als de echte Katar Hol nog maar net op aarde was gearriveerd, wie was dan de Hawkman die de afgelopen drie jaar in het DC-universum rondvloog en zelfs een kortstondige soloreeks in 1986-1987 kreeg?

Dit was Fel Andar, een Thanagariaanse spion die de Justice League diende te infiltreren. Hij werd uiteindelijk ook verliefd op een aardse vrouw genaamd Sharon Parker, die uiteindelijk ook een nieuwe Hawkwoman werd (we beginnen hier een zekere cyclus op te merken, niet?). Andar werd echter ontmaskerd, vermoordde Sharon en vluchtte terug naar Thanagar. Hij werd uiteindelijk in 2005 gedood in de miniserie Rann-Thanagar War, één van de vier inloopseries tot Infinite Crisis.

De Hawkworld-incarnatie van Katar Hol

Wat Hawkworld naar mijn mening wel juist deed was het wonderlijk samenbrengen van de oorsprongsverhalen van zowel Carter Hall als Katar Hol. Nth metal werd nu nog steeds in het Egypte uit de Oudheid gevonden, maar de substantie kwam wel degelijk van een Thanagariaans ruimteschip dat in deze tijd op de aarde was neergestort. Voila, twee origins in één klap!

Toch werd ook dit concept ietsje te ver gebracht door Katar de ontdekking te laten doen dat zijn moeder in feite van de aarde afkomstig was. Hierdoor werd hij dus een hybride mens/Thanagariaan. Maar, na de terugkeer van Carter Hall en de JSA in het DC-universum, was ook deze uitleg niet voldoende meer. Alweer, leek de oplossing simpel. Zing vrolijk met me mee: “soft” reboot!

Zero Hour en de Hawk God

Hawkman was één van de redenen waarom DC met Zero Hour uit 1994 haar continuïteit besloot te verfijnen. Viel dit even anders uit! Katar Hol werd na dit event samengevoegd met zowel Carter als Shiera als een entiteit gekend als de Hawk God. Dit was een vrij angstaanjagend wezen waardoor Katar (of Carter, of Shiera) een pak extremer werd in zijn misdaadbestrijdende methoden (gelukkig waren het de jaren ’90 en viel dit minder op!). Hawkworld werd stopgezet en het derde volume van Hawkman kwam in de plaats.

Dankzij de stemmen van de alle voorgaande Hawk-avatars in zijn hoofd werd Katar langzaam gek en diende hij uiteindelijk uit onze realiteit te worden verbannen. Vanwege de vele continuïteitsproblemen met het personage, legde DC ook een werkelijke ban op Hawkman gedurende de rest van de jaren ’90 en werd zijn soloreeks gecancelled. Hierdoor kon bijvoorbeeld Grant Morrison het personage niet gebruiken in JLA volume 3 en creëerde hij dan maar de engel Zauriel om de positie van een gevleugelde Justice Leaguer in te vullen.

Katar + Carter + Shiera + Hawk God = 90's Hawkman

 

Gelukkig keerde Carter Hall terug in de nieuwe JSA-reeks eind jaren ’90 en ging het inmiddels vierde volume van Hawkman van start in 2002. Schrijvers David Goyer (JSA), James Robinson (Starman) en Geoff Johns (Green Lantern: Rebirth) stonden in voor de nieuwe update aan Carter’s oorsprongverhaal, alsook de nieuwe Hawkgirl genaamd Kendra Saunders. Zij was een jongedame wiens geest, na haar zelfmoord, samen werd gevoegd met deze van Shiera Hall, de Hawkgirl uit de Golden Age (de neef van Shiera was namelijk de grootvader van Kendra!).

Hawkman Reincarnated (Hawkman, Re-inc.?)

Carter Hall werd dus alweer gereïncarneerd, maar ditmaal herinnerde hij zich al zijn vorige levens, alsook dat van Katar Hol. In feite kon je deze Hawkman letterlijk Carter van geest, en Katar van lichaam noemen. Deze nieuwe oude Hawkman werd de beschermengel van St. Roch, Louisana en nam ook, gedurende een tijdje, alweer het voorzitterschap van de JSA op. Hawkgirl stond hem in vele avonturen bij, maar hun romance kreeg rake klappen.

We worden hierbij geïntroduceerd tot de tragische vloek van de Hawks. Telkens wanneer ze, in hun verschillende reïncarnaties, bij elkaar de ware liefde vinden, worden ze brutaal vermoord. De twee Hawks overleefden de Rann-Thanagar War, vele JSA en JLA-avonturen, alsook de events Identity Crisis en Infinite Crisis. Na Infinite Crisis nam Hawkgirl zelfs de soloreeks van de toen op Thanagar vertoevende Carter over en werd ze een vast lid van de nieuwe Justice League. Hierin begon ze een romance met Roy Harper, aka Red Arrow (de voormalige sidekick van Green Arrow). Hoewel het er in de Final Crisis even naar uitzag dat de beide Hawks het leven lieten, werd dit snel geretconned.

Hawkman en Hawkgirl, terug onder de levenden na Blackest Night

Hun ware dood vond plaats in de eerste issue van Blackest Night, waarin ze, nadat ze hun liefde hadden verklaard aan elkaar, zowat de eerste twee aardse helden waren die ten prooi vielen aan de Black Lanterns. Zij behoorden echter wel tot diegenen die na Blackest Night uit de dood terugkeerden en aldus speelden ze samen een aanzienlijk grote rol in Brightest Day. In deze verhaallijn reisden ze ondermeer naar een nieuwe Hawkworld, onder de tirannieke leiding van Hawkgirl’s moeder Khea. Hawkgirl is hier ook verantwoordelijk voor de dood van Hath-Set en de vermoedelijke opheffing van hun vloek. Opvallend is dat ook zij, net als Carter, na haar terugkeer uit de dood al haar voormalige levens herinnert.

Toch was het blije weerzien van Carter en Kendra/Shiera ook maar van korte duur, want na de climax van Brightest Day was er van Hawkgirl geen spoor meer te bekennen. Hiermee leek schrijver Geoff Johns Hawkman wat dichter bij zijn Smallville-incarnatie te brengen (gespeeld door acteur Michael Shanks), namelijk als een stoere krijger die toch getekend wordt door de dood van zijn geliefde.

Michael Shanks als Hawkman in Smallville, toepasselijk in gevecht met Justin Hartley als Green Arrow

 

Op naar het DCnU: The Savage Hawkman

Vermits de gebeurtenissen van Brightest Day in het DCnU nog steeds gelden, blijft Hawkgirl voorlopig nog steeds één van de grote afwezigen in de DC-relaunch. Hawkman krijgt echter een nieuwe nummer #1, waarin de rol alweer wordt vervuld door de archeoloog Carter Hall. Deze nieuwe Hawkman ziet er, zoals de titel The Savage Hawkman doet vermoeden, inderdaad echt wel een pak extremer uit. Hij lijkt verdorie de Nth metal-wapenwinkel volledig te hebben leeggekocht! Schrijver Tony Daniel (Detective Comics) en artiest Philip Tan (Spawn, Green Lantern) zijn het creatieve team van dienst en beloven een nieuwe locatie (New York City), een geheel nieuwe supporting cast alsook een nieuwe aartsvijand. Dit lijkt op het eerste zicht zelfs geen “soft” reboot meer, maar eerder gewoonweg een nieuwe richting voor een personage dat ook in dit DCnU al een aardige superheldencarrière achter de rug heeft.

Tot zover deze korte geschiedenis van één van de meest ingewikkelde DC-personages van allemaal. Persoonlijk blijf ik voorlopig nog even sceptisch over de extreme look van de Savage-versie die we in de DC-relaunch voorgeschoteld krijgen (ik hoef immers geen herhaling van de jaren ’90!). Maar toch hoop ik ten zeerste dat de legende van Hawkman waardig (en minder gecompliceerd graag!) zal worden verdergezet. Hawkman blijft immers een fantastisch personage in de juiste handen en vervult als geen ander het archetype van de gevleugelde superheld. The Savage Hawkman #1 ligt vanaf deze week in de winkels.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.