1
Posted 01/10/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: All-Star Western #1

For men born to and raised in the Western wilderness, the progress of cities must greatly unnerve them – Amadeus Arkham

In All-Star Western #1 brengt het schrijversteam van Justin Gray en Jimmy Palmiotti (Power Girl, Jonah Hex) ons enkele eeuwen terug in de tijd. Het verhaal speelt zich af in het Gotham City van de 19e eeuw, in 1880 om precies te zijn. De huidige thuisstad van Batman was toen ook al een poel van verderf, waar misdaad en corruptie welig tieren. Verteller van dienst is niemand minder dan Amadeus Arkham, een pionier in de criminologische psychologie, dewelke later het welbekende Arkham Asylum zal oprichten. Maar het hoofdpersonage is toch wel Jonah Hex, DC’s bekende premiejager uit het Wilde Westen.

Bij zijn aankomst in het jonge, maar toch al vrij gigantische en gotische Gotham wordt het al snel duidelijk dat Jonah hier niet op zijn gemak is. Desalniettemin wordt zijn hulp ingeroepen bij een onderzoek van de politiemacht waar ook Arkham deel van uitmaakt. Het niet zo dynamische duo dient een seriemoordenaar te vatten die in de laatste paar weken brutaal enkele prostituees heeft afgeslacht en het woord “angst” in een bloedspoor op de muren achterliet. Vanwege deze plotlijn, alsook de gotische look van Gotham, moest ik meteen terugdenken aan het door Alan Moore geschreven From Hell (een gelijkaardig verhaal over Jack the Ripper dat zich waarschijnlijk min of meer gelijktijdig met deze comic in London aan het afspelen is). Hun onderzoek leidt hen al snel naar, hoe kan het ook anders, de corrupte ereburgers van Gotham.

Verwacht in deze All-Star Western dus geen typische westernsfeer, met cowboys en shoot-outs in saloons (of gevechten tegen aliens!). Jonah Hex is echter nog steeds dezelfde cowboy, maar de setting in Gotham City overheerst alles. De stad wordt daarmee, net zoals in vele Batmanverhalen, een personage op zich. Ook leuk is dat er voldoende verwijzingen inzitten naar het latere Batmanuniversum: Amadeus Arkham speelt uiteraard een grote rol, maar Batmanfans zullen ook wel burgemeester Cobblepot herkennen als een voorouder van de Penguin en natuurlijk zal ook de naam Alan Wayne, stichter van Wayne Enterprises, een belletje doen rinkelen.

Gray en Palmiotti leveren een degelijk moordmysterie met twee zeer uiteenlopende personages in een vrij herkenbare setting. Beide schrijvers hebben al heel wat ervaring met Hex en een duidelijk vat op de badass premiejager. Ik hoop dat ze doorheen de reeks ook beetje bij beetje Amadeus Arkham zijn stille afdaling in de waanzin laten zien, zoals we hier al enigszins een glimps van opvingen in zowel de Arkham Asylumgraphic novel van Grant Morrison alsook de gelijknamige videogame. De zeer simpele tekeningen van Moritat (The Spirit) spraken me echter minder aan. Ze zijn zeker niet slecht, maar voor dit type verhaal in deze setting had ik toch liever een meer donkere stijl gezien. Desalniettemin was ik zeer aangenaam verrast door deze All-Star Western #1 en is de comic zeker een aanrader voor de fans van Hex, alsook voor diegenen die even een pauze willen nemen van al het superheldengeweld van DC’s nieuwe 52.

[issuu width=550 height=422 backgroundColor=%23222222 documentId=110930070157-f23fb2516ac44c19a37454b0d03bb1c9 name=allstarwestern1 username=firstcomicsnews tag=1 unit=px id=2cf0173b-60c2-67db-1bd3-b0018550f951 v=2]

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.