6
Posted 30/09/2011 by Arno in Comics
 
 

Top 15 DC villains

Eerder brachten we jullie al een top 15 Marvel villains, maar nu is het tijd om het grootste gespuis van DC eens in de spotlight te zetten. Het DC-universum kent talloze, maar dan ook talloze, geweldige superschurken, maar we hebben hier 15 van de meest gekende, machtigste of gewoon historisch belangrijkste op een rijtje gezet. Vermits schurken uit het gehele DC-universum een plaatsje verdienen (lees: om te vermijden dat de lijst zou vervallen in de Superman/Batman/Green Lantern-show) nemen we maximaal maar drie schurken per aparte superheld op.

15. Circe

Eerste verschijning: Wonder Woman v1 #37 (1949)

In het DC-universum is magie een zeer machtig begrip. Weinigen kunnen hier beter mee overweg dan de onsterfelijke, goddelijke tovenares Circe, dewelke werd gebaseerd op haar naamgenote uit Homerus zijn klassieke epos Odyssee. Het is moeilijk om een aartsvijand voor Wonder Woman te bepalen. De Cheetah komt zeker in de buurt, oorlogsgod Ares ook, maar velen zullen toch deze Circe aanduiden als zowat de meest gevaarlijke en persoonlijke vijand van prinses Diana en de Amazones van Paradise Island. Circe, die zelf afkomstig is uit de Griekse Oudheid en nauwe banden heeft tot de goden van Olympus, heeft ooit een heuse War of the Gods tussen de verschillende godenpantheonen gestart. Later was ze ook verantwoordelijk voor de transformatie van alle mannelijke superhelden in bestiale wezens (het transformeren van stervelingen in dieren is dan ook één van haar favoriete bezigheden). Het zogeheten sterke geslacht heeft inderdaad nooit een verhaal gehad tegen Circe, waardoor het dan ook keer op keer Wonder Woman was die haar snode plannetjes diende te stoppen.

14. Black Manta

Eerste verschijning: Aquaman v1 #35 (1967)

Black Manta (voornaam David, achternaam onbekend) haat de zee en alles wat ermee te maken heeft vanwege een kinderlijk trauma. Hij staat erop gebrand haar heer en meester te worden en wordt daardoor al snel één van de grootste vijanden van Aquaman. Veel informatie over zijn verleden is er niet bekend, al verkondigde hij ooit dat hij in de zee een nieuwe thuis zocht voor ‘zijn’ volk (Manta is immers een zwarte Amerikaan), hoewel ook dit maar een leugen bleek te zijn. Gebruik makend van een hoogtechnologisch onderwaterpak heeft Manta, samen met zijn troepen, al meermaals de koning van de zeven zeeën en de macht van Atlantis getrotseerd. Manta haalde zowat zijn grootste slag thuis wanneer hij Arthur Curry Jr., de pasgeboren zoon van Aquaman en Mera, in koelen bloede vermoordde. Sindsdien knapte er iets in Aquaman, waardoor hij nooit echt meer dezelfde was. Hierdoor alleen al kan Black Manta terecht de aartsvijand van Aquaman worden genoemd.

13. Gorilla Grodd

Eerste verschijning: The Flash v1 #106 (1959)

Wie denkt aan comics in de Silver Age, komt automatisch uit bij pratende gorilla’s. Al kan dit op het eerste zicht wel komisch klinken, is er weinig komisch aan Gorilla Grodd. Deze hoogbegaafde, oorlogsgezinde en sadistische gorilla verkreeg eveneens telepathische krachten van een buitenaardse oorsprong. Hij is de gezworen vijand van koning Solovar, de eveneens hoogbegaafde maar vreedzame leider van Gorilla City, en trad doorheen de jaren voornamelijk in conflict met The Flash. Zijn telepathische krachten vallen al niet te onderschatten, maar daarbij komt dan nog eens het feit dat hij een gigantische gorilla is! En, zoals de mop verkondigt: Where does a 500-pound gorilla sit?… Anywhere he f*ckin’ wants.

12. Vandal Savage

Eerste verschijning: Green Lantern v1 #10 (1943)

Vandal Savage is onsterfelijk. Hij heeft de opkomst en val van zowel talloze primitieve culturen als antieke beschavingen meegemaakt, en was er regelmatig nog verantwoordelijk voor ook! Het wordt weleens gezegd dat hij Cain, de allereerste moordenaar zou kunnen zijn, maar één ding is zeker: overal waar er in het verleden misdaad, dood en vernieling waren, daar was Vandal Savage gegarandeerd bij. In de hedendaagse tijd vervult hij voornamelijk de rol van een crimineel meesterbrein, waardoor hij al in conflict is gekomen met zowat elke superheld die het DC-universum te bieden heeft. Savage heeft vele kinderen gehad doorheen de eeuwen (alsook kannibalistische neigingen, waardoor velen hiervan niet lang in leven bleven), maar enkel Scandal Savage, zijn dochter uit Secret Six, beschouwt hij als zijn waardige erfgenaam. Scandal heeft een aardje naar haar vader, want ook zij is damn hard to kill.

11. Black Adam

Eerste verschijning: The Marvel Family #1 (1945)

Black Adam verkreeg ook een plaatsje in onze Top 10 Evil Twins als de boosaardige versie van Captain Marvel. Als Teth-Adam, de zoon van een Egyptische farao, verkreeg hij van de tovenaar Shazam bovenmenselijke krachten. Deze stegen al snel naar zijn hoofd waardoor hij ze enkel voor zichzelf begon te gebruiken. Hoewel de eeuwenoude Black Adam in de hedendaagse tijd talloze keren slaags geraakte met Captain Marvel en zijn Marvel familie, werd hij in de laatste jaren eerder geportretteerd als een tragische antiheld. Hij stichtte met Isis en Osiris zijn eigen Black Marvel familie en werd gedurende een tijdje lid van de Justice Society. Uiteindelijk ontliep hij zijn ware aard niet en werd hij de dictator van Kahndaq, een klein land in het Midden-Oosten. Van hieruit was Black Adam eigenhandig verantwoordelijk voor de dood van elke inwoner van het naburige land Bialya, alsook voor het starten van Wereldoorlog III, dewelke plaatsvond tijdens de reeks 52.

10. Parallax

Eerste verschijning: Green Lantern v3 #50 (1994) als Hal Jordan, Green Lantern: Rebirth #1 (2004) in zijn ware vorm

Na de vernietiging van zijn thuisstad Coast City door de Cyborg Superman, knapte er schijnbaar iets in Hal Jordan, de grootste Green Lantern van allemaal. Hij werd gek, vermoordde de Guardians, heel wat leden van het Corps alsook zijn oude aartsvijand Sinestro. Hij noemde zichzelf hierna Parallax en werd een uiterst machtige superschurk, die trachtte het universum ongedaan te maken in Zero Hour, maar zichzelf uiteindelijk toch nog heroïsch opofferde om de zon te herstarten in de Final Night. Tien jaar later, in Green Lantern: Rebirth kwamen we pas te weten dat het niet Hal was die al deze daden pleegde, maar dat hij gemanipuleerd werd door een intergalactische parasiet genaamd Parallax. Later werd duidelijk dat deze Parallax niet alleen de rol van avatar van de angst vervulde, verantwoordelijk voor de uitroeiing van talloze buitenaardse beschavingen, maar tegelijk ook nog eens opgesloten zat als de zogeheten yellow impurity in de krachtbron van het Green Lantern Corps. Hierdoor konden hun ringen aanvankelijk niets beginnen tegen geel, de kleur van de angst. Sindsdien deed Parallax nog tevergeefse pogingen om Hal Jordan, Kyle Rayner en zelfs de Spectre te bezitten. Maar de entiteit is zeker niet klein te krijgen, want zolang er angst in het universum aanwezig is, is er Parallax.

9. Ra’s al Ghul

Eerste verschijning: Batman v1 #232 (1971)

Ra’s al Ghul is een eeuwenoude Arabische terrorist wiens naam vertaald wordt als “het hoofd van de Demon“. Dankzij zijn Lazarus pits heeft hij al heel wat mystieke verjongingskuren tot zelfs wedergeboortes meegemaakt. Hij staat tevens aan het hoofd van de League of Assassins en is één van Batman‘s meest persoonlijke vijanden. Hij ziet Batman, waarvan hij de ware identiteit kent en dewelke hij Detective noemt, immers als een waardige erfgenaam. Uiteraard heeft ook Batman’s verboden liefde met zijn dochter Talia al Ghul hier iets mee te maken. Batman en Talia hebben tevens samen een zoon, Damian, dewelke Ra’s als zijn opa mag noemen. Ra’s al Ghul is voornamelijk een globale eco-terrorist, dewelke de natuurlijke balans van de planeet in stand probeert te houden. En als deze smet genaamd de mensheid deze balans tegenhoudt, het zij zo. Dankzij zijn veelvuldig gebruik van wereldwijd verspreide virussen (zoals in de verhaallijn Contagion), blijft zijn bereik echter al lang niet meer beperkt tot Gotham City en de vader van zijn kleinkind.

8. Krona

Eerste verschijning:  Green Lantern v2 #40

Krona was een wetenschapper afkomstig van Oa, de thuisplaneet van de Guardians of the Universe, die geobsedeerd geraakte met de oorsprong van het universum te vinden. Hij staakte zijn illegale experimenten niet, en was hierdoor zelfs verantwoordelijk voor de splitsing van één universum in een geheel multiversum. Hij werd hiervoor van Oa verbannen en in pure energie geconverteerd (een soort doodstraf). De ondertussen haast goddelijke Krona keerde echter meermaals terug, en telkens wanneer hij dit deed, was er een heel leger aan superhelden nodig om hem tegen te houden. Hij was de hoofdschurk in JLA/Avengers, Trinity en het recente War of the Green Lanterns, waarin hij alle uit emoties voortgekomen entiteiten (waaronder Parallax) gebruikte tegen zijn voormalige broeders, de Guardians. Uiteindelijk werd hij schijnbaar gedood door Hal Jordan, maar, de gevallen Guardian vindt steeds wel een manier om terug te keren en zijn zoektocht naar de oorsprong van het universum/multiversum verder te zetten.

7. Deathstroke

Eerste verschijning: The New Teen Titans v1 #2 (1980)

Slade Wilson, aka Deathstroke the Terminator (ja, hij had deze titel al voor de filmreeks met Arnold Schwarzenegger!), is de beste huurmoordenaar die er bestaat, punt. Hij werd van bovenmenselijke capaciteiten voorzien in een experiment van het Amerikaanse leger. Hierdoor is hij in staat, in tegenstelling tot gewone mensen, om meer dan 90% van zijn hersencapaciteit te gebruiken. Deathstroke is hiermee een tactisch genie, een wapenexpert en een meester in de vechtkunsten. Al was hij vroeger voornamelijk de aartsvijand van de New Teen Titans onder leiding van Dick Grayson, de huidige Nightwing, is Deathstroke een begrip geworden doorheen het hele DC-universum. Eén van zijn meest memorabele momenten was die keer in Identity Crisis waarin hij in z’n dooie eentje de gehele Justice League overmeesterde. Hij heeft al meermaals een eigen reeks gekregen (waaronder ook een nieuwe nummer één in het DCnU) en verschuift regelmatig van schurk naar antiheld en terug naar schurk, maar het beste woord om hem te beschrijven blijft gewoon: badass.

6. Reverse-Flash (professor Zoom)

Eerste verschijning: The Flash v1 #139 (1963)

De nummer één van onze Evil Twins eindigt hier net niet in de top vijf. Al is er traditioneel één Reverse-Flash per Flash, is de meest prominente hiervan toch wel Eobard Thawne, aka Professor Zoom. Hij is de aartsvijand van Barry Allen, de meest iconische onder de Flashes, en is verantwoordelijk voor de meeste tragedies uit het leven van Barry. Thawne is namelijk afkomstig uit de toekomst en kan als geen ander doorheen de tijd reizen en her en der zaakjes aanpassen. Dit maakt hem een enorm gevaarlijke vijand, want eens iemand met hem in conflict geraakt, kan hij evengoed even doorheen de tijd reizen om zijn vijand uit te schakelen vooraleer deze nog maar werd geboren. Thawne is geobsedeerd door Barry Allen en wordt zodanig onvoorspelbaar en gek verklaard waardoor zelfs de Rogues, het samenwerkingsverbond tussen de andere vijanden van The Flash, weigeren met hem samen te werken. De Reverse-Flash zette zichzelf recentelijk buiten de tijdstroom, maar overleefde Flashpoint niet. Toch denk ik dat het niet zo heel lang zal duren eer we ook in het nieuwe DCnU een plotse gele flits zullen waarnemen.

5. Sinestro

Eerste verschijning: Green Lantern v2 #7 (1961)

Ooit, lang voor er nog maar sprake was van de aardbewoner Hal Jordan, was Sinestro de grootste Green Lantern in het Corps. Sinestro was afkomstig van de planeet Korugar, gelegen in de ruimtesector 1417. Hij is de voormalige mentor van Hal Jordan, schoonbroer van Abin Sur alsook de vader van het huidige Corpslid Soranik Natu. Sinestro’s tijd als een Green Lantern zat er echter op wanneer duidelijk werd dat hij zijn ring gebruikte om zijn eerdere obsessie met orde te doen omslaan in een tirannie. Zijn sector en vooral Korugar was misschien wel de meest ordelijke in het universum, het Green Lantern-symbool werd hier gezien als een teken van onderdrukking, gelijkgesteld aan de Nazi-swastika bij ons. Sinestro verloor zijn ring en werd hierna de eeuwige aartsvijand van zowel Hal Jordan als het hele Corps wanneer hij een gele power ring verkreeg. Sinestro’s ring, afkomstig van de planeet Qward uit het antimaterie-universum, kanaliseert angst in plaats van wilskracht. De dictator startte nog niet zo heel lang geleden zijn eigen Sinestro Corps en boekte heel wat morele overwinningen tegenover zijn voormalige werkgevers. Na de War of the Green Lanterns, werd Sinestro echter ongewild terug uitgekozen door een groene power ring en speelt hij voorlopig nog de hoofdrol in de nieuwe Green Lantern #1. Uiteindelijk is het niet zo verwonderlijk dat Sinestro uitgroeide tot één van de machtigste schurken in het DC-universum: het kapsel, de snor en het feit dat hij frakkin’ Sinestro heet waren toch al fameuze hints dat er something fishy was aan deze kerel. Dit doet haast denken dat die goeie, ouwe Guardians haast aan iedereen een ring zouden toekennen!

4. Brainiac

Eerste verschijning: Action Comics v1 #242 (1958)

Er zijn doorheen de jaren ontzettend veel versies van deze Brainiac opgedoken, maar in de meeste incarnaties is hij een extreem intelligente, buitenaardse supercomputer afkomstig van de planeet Colu. Hij is één van Superman‘s dodelijkste vijanden en staat zeer bekend doordat hij Kandor, de hoofdstad van de planeet Krypton, heeft ingekrompen en in een fles bewaard op zijn ruimteschip (ironisch genoeg werd de stad hierdoor gespaard van de latere vernietiging van de planeet). Brainiac is geobsedeerd door kennis, iets waar hij zelf al zoveel van bezit. Hierdoor steelt hij hele stukken van allerlei beschavingen (zoals Kandor) en catalogiseert deze in zijn schip. Brainiac is ook technologie. Dit maakt hem een extreem gevaarlijke, zielloze en berekenende vijand zonder enig greintje emotie en aldus één van de gevaarlijkste wezens in het gehele DC-universum.

3. Darkseid

Eerste verschijning: Superman’s Pal Jimmy Olsen #134 (1970)

Darkseid is zowat de machtigste slechterik die DC te bieden heeft. Hij is een duistere god en de ultieme tegenstander van de New Gods. Met een ijzeren vuist regeert hij over de machinale oorlogsplaneet Apokolips. Tot zijn generaals behoren de woeste Kalibak en de sadistische Granny Goodness en Desaad. Zijn fysieke kracht evenaart deze van zijn frequente vijand Superman en aan zijn rode oogstralen ontsnapt haast niemand. Enkel Batman en de New God Mr. Miracle hebben deze Omega Sanction ooit kunnen overleven, en een aangename ervaring was het niet. Darkseid is meermaals met de helden van de aarde in conflict getreden en is in het nieuwe DCnU overigens ook de vijand waardoor de Justice League dient te worden samengebracht. Zijn ultieme doel is het vinden en verspreiden van de Anti-Life Equation, een wiskundig bewijs dat het leven zinloos is en Darkseid heer en meester is van alles wat bestaat. Hij bereikte dit doel enigszins in de Final Crisis, waarin zijn uiteindelijke dood de aarde en het gehele multiversum dreigt mee te sleuren in een gigantisch zwart gat. Probeer dat maar eens te overtreffen!

2. Lex Luthor

Eerste verschijning: Action Comics v1 #23 (1940)

Het enige in het DC-universum dat weleens groter kan zijn dan de macht van Darkseid is het gigantische ego van Lex Luthor, de onbetwiste aartsvijand van Superman. Luthor is een briljant wetenschapper, een gewiekst zakenman en een crimineel meesterbrein. Hij is, in feite, de ultieme mens. Tot Superman in ‘zijn’ stad opduikt en Luthor vriendelijk opschuift tot de nummer twee machtigste man in Metropolis. (deze uitleg is de moderne en eigenlijk wel de beste versie. In de Silver Age stamde de haat van Luthor jegens Superman gewoon om het verlies van zijn haar… jawel, zijn haar!). De jarenlange haat van Luthor tot Superman kent geen grenzen. Er wordt weleens gezegd dat Luthor diegene zou zijn die ondermeer het geneesmiddel voor kanker zou vinden, maar in Luthor’s ogen moet alles wat zijn strijd tegen Superman niet ten goede kan komen, wijken. Zelfs zijn tijd als president van de Verenigde Staten diende gewoon om zijn aartsvijand te demoraliseren. In de grotere wereld van het DC-universum ontpopt deze Luthor, tenslotte maar een gewone mens, zich ook keer op keer tot de grote aanvoerder van de superschurken (Injustice League, Secret Society). Kortom, hij had een groots man kunnen zijn, mocht die verdomde alien zijn stad niet zijn binnengevlogen.

1. The Joker

Eerste verschijning: Batman v1 #1 (1940)

Darkseid is machtiger, Luthor is ambitieuzer, maar niemand geeft het archetype van de superschurk zo goed weer als Batman‘s nemesis the Joker. Of hij nu een psychopathische seriemoordenaar is of een onschadelijke clown met een hoop gimmicks, alles in het leven van the Joker staat in het teken van Batman. Zonder Batman, geen Joker. Hun relatie is de puurste weergave van de superschurk die, zoals wijlen Heath Ledger het zo goed verwoordde in The Dark Knight, A better class of criminal voorstelt om de verschijning van een superheld tegen te gaan. De psychopathische Joker ziet zijn sadistische misdaden als een optreden, een toneelspel waarin hij alweer met Batman mag ‘spelen’. Hij hoeft de geheime identiteit van Batman niet eens te weten, sterker nog, hij zou hem zelfs beschermen zolang hij maar verder kan spelen de volgende keer dat hij uit Arkham Asylum uitbreekt. Hij is misschien fysiek gezien wel de zwakste superschurk in deze lijst, maar zijn reputatie maakt dat meer dan goed. Want, telkens wanneer de superschurken in het DC-universum elkaar willen bang maken, vertellen ze een Joker-verhaal… Can’t beat that.

Tot zover onze top 15 van de zwaarste schurken van het DC-universum. Kan je je hier ook in vinden? Hebben we je favoriet vergeten? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.