0
Posted 30/09/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Superman #1

“Guess I’ll have to hurl you into space then. Just as long as I don’t hit a news satellite. That would be a PR nightmare” – Superman

Hij is er! De vierde en laatste Supermantitel van de DC relaunch en de tweede solotitel voor de man van staal zelf! In tegenstelling tot Action Comics #1, dat zich vijf jaar in het verleden afspeelt en een jongere, meer roekeloze Superman laat zien, speelt deze Superman #1 zich af in de hedendaagse tijd. De man van staal heeft inmiddels zijn jeans en t-shirt ingeruild voor zijn nieuwe kostuum, kan vliegen en is meteen een pak sterker geworden (en zijn krachten schijnen nog steeds door te groeien). Terwijl de eerste superheld in de nieuwe Action Comics werd teruggebracht tot zijn roots uit de Golden Age, levert deze nieuwe Superman #1 de meer herkenbare en iconische Superman uit de Silver/Bronze Age die we allemaal kennen vanuit de comics, films en tv-series.

Maar ook hier brengt de DC relaunch een nieuw begin en een symbolische overgangsfase. De oude Daily Planet wordt namelijk in het begin van de issue gesloopt. De krant werd namelijk opgekocht door Morgan Edge (nee, niet de voormalige crimineel uit de vorige versie van het DC-universum, maar schijnbaar zijn jongere, meer idealistische opvolger). De Daily Planet maakt nu deel uit van een heus conglomeraat, en heeft meteen ook een tv- en digitale divisie, die beide onder leiding komen te staan van de voormalige sterreportster Lois Lane. Clark Kent is echter niet onder de indruk. Hij vreest dat dit verlies van onafhankelijkheid de reputatie van de Planet zal aantasten, en dan voornamelijk hun manier om steeds de welbekende idealen Truth, Justice and the American Way te verspreiden. (Ook het feit dat hij als Clark nu meer op televisie zou verschijnen kan niet goed zijn voor zijn geheime identiteit… Hoewel hij ooit in de jaren ’70 zelf een nieuwsanker was voor televisiestation WGBS, maar dat even terzijde!).

Zeer veel tijd om hierover te piekeren heeft Clark overigens niet, want hij dient meteen al in actie te springen als Superman wanneer niet alleen een bende terroristen, maar meteen ook een nieuwe buitenaardse levensvorm Metropolis teisteren. Deze nieuwe alien wordt meteen ook gelinkt aan de gebeurtenissen in Stormwatch #1. Altijd leuk, een beetje onderlinge continuïteit! Superman doet uiteindelijk waar hij het beste in is: iedereen redden met een knipoog en een glimlach, wat meteen ook aantoont hoe ver hij is geëvolueerd als superheld in de vijf jaar tussen deze issue en Action Comics #1.

Doorheen Superman #1 worden we voorgesteld aan de iets jongere, maar nog steeds zeer herkenbare collega’s van Clark Kent: een ietsje meer atletisch gebouwde Perry White en natuurlijk Lois Lane. Het was te denken dat één van de casualties van het DCnU het huwelijk van Clark en Lois zou zijn. Dit wordt er hier nogmaals ingewreven door ook de nieuwe vriend van Lois voor te stellen: Jonathan Carroll. Hoewel deze Superman terug wat meer neigt naar de boy scout-versie, wordt hiermee toch ook wel duidelijk dat DC terecht wat meer aandacht wil besteden aan het afgezonderde, eenzame bestaan dat ‘s werelds grootste superheld leidt.

Schrijver van dienst is de comicslegende George Pérez (Crisis on Infinite Earths, Wonder Woman, Teen Titans), een oude rot in het vak dewelke ook de issue van breakdowns voorziet. Jesus Merino (Superman, Trinity) werkt niet alleen de klassieke tekenstijl van Pérez mooi af, maar geeft er ook nog eens een eigen tintje aan. Dat Pérez nog een schrijver/tekenaar van de oudere generatie is valt echter nog wel op. Hij gebruikt enorm veel expositie, wat leidt tot haast een overrompeling aan tekstballonnen en op een gegeven moment zelfs een krantenartikel dat Superman’s escapades haarfijn uitlegt, terwijl we als lezer hem dit zien doen. Dit zorgt ervoor dat Superman #1 misschien wel leest als één van de meest nostalgische titels is uit deze relaunch. Niets nieuws, gewoon ietsje anders.

Desalniettemin blijft Superman #1 een pareltje en zeker een must-have voor de fans van de klassieke man van staal en superheldenactie in het algemeen. Ergens is het wel ironisch dat de jongere Superman uit Action Comics als zeer verfrissend overkomt, terwijl deze vijf jaar oudere versie leest als de versie van voor de relaunch. Maar, op deze manier bedient DC de fans van Superman op beide vlakken: wil je de klassieke en iconische, doch iets jonger en moderner gemaakte Superman? Ga voor deze Superman. Wil je liever een ruwere, roekeloze man van staal die de kneepjes van het vak beetje bij beetje dient te leren? Ga voor Action Comics. Of beter nog, ga voor beide. It’s all good!

Thanks to Comic Book Resources for the preview

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.