0
Posted 29/09/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Nightwing #1

I’ve spent a lot of time in a lot of places. Kind of a given, growing up in a travelling circus. But that’s only part of the reason why living in Gotham City the last year has been strange. The other part is that for almost a year, I’ve been filling in as Batman while Bruce Wayne was … away. Which makes it so exciting that for the first time in a long time, I’m finally me again. Dick Grayson … Nightwing!

Een geweldige intro voor een van de betere titels die het DCnU titels rijk is! In alle eerlijkheid moet je dit van mij met een tikkeltje zout nemen vermits dit titel was dat ik naar uitkeek onder de 52 nieuwe reeksen. Het personage Dick Grayson (en zijn alter ego Nightwing) heeft mij altijd net iets meer geboeid dan Bruce Wayne, dus de kans om hem weer echt zichzelf te zien worden in deze reeks is voor mij gewoon fantastisch. Maar laten we dit eventjes naast ons leggen en een objectieve mening vormen over Nightwing #1!

Net zoals bij de meeste andere nieuwe reeksen, is hier het eerste issue ook een introductie van het personage. Door middel van een interne monoloog van Dick Grayson, komt de lezer te weten wat er de afgelopen tijd zowat gebeurd is in zijn leven. Toch zegt deze monoloog ons meer, het zegt ons juist hoe Dick veranderd is door zijn ervaringen als Batman en hoe hij er enkel maar sterker en meer vastberaden en ietsjes arroganter door is geworden. Hij reflecteert ook eventjes kort over de verschillen en gelijkenissen tussen hem en Bruce Wayne en behoudt hierbij zijn typische gevoel voor humor. Een van deze gelijkenissen is dat beide mannen niet echt hun verleden durven confronteren. Bruce Wayne heeft het verlies van zijn ouders (dat hij ironisch genoeg besluit achter zich te leggen in het eerste issue van Batman & Robin) en Dick Grayson heeft Haly’s Circus (en het verlies van zijn ouders). Het circus is reeds enkele dagen terug in Gotham City maar Dick heeft een bezoekje aan zijn oude vrienden bewust uitgesteld. Uiteindelijk gaat hij toch eens langs om bij te praten met zijn oude vrienden om de gebeurtenissen van Haly’s Circus haar laatste bezoek te confronteren. Dankzij dit bezoekje herinnert hij zich nog meer dat, ondanks alles dat hem overkomen is hij nog steeds Dick Grayson is! Op de terugweg naar zijn loft, wordt Dick echter aangevallen door een mysterieuze figuur. Veel tijd is er niet om zich om te kleden als Nightwing en zijn belager aan te vallen en uit te vinden waarom iemand Dick Grayson dood zou willen zien!

De man achter de geslaagde herrijzenis van Nightwing is schrijver Kyle Higgins (Captain America Theater of War: Prisoners of Duty, Batman: Gates of Gotham). Afgaande op interviews met Higgins over de vernieuwde Nightwing, en mijn leeservaring met zijn eerdere werk wist ik dat het wel goed zat met deze nieuwe reeks! Ik ben blij om te melden dat Higgins dan ook niet teleurstelt. In een week van enkele tegenvallers zoals Catwoman en Red Hood & the Outlaws, is Nightwing meer dan welkom. Higgins brengt de lezer al een beetje up to date met de gebeurtenissen in het leven van Dick Grayson, laat hen al wat kennis maken met wie hij is qua persoonlijkheid, waar hij woont en waarom hij doet wat hij doet: misdaad bestrijden als superheld. Gelijkertijd voel je ook duidelijk dat Higgins het podium klaar zet voor de volgende issues, al gebeurt dit pas op de laatste aantal pagina’s. Voeg daar nog Dick zijn kenmerkend een eeuwig aanwezige gevoel voor humor en zelfspot aan toe en je hebt een stevige comic. Verder voel je als lezer ook aan dat Kyle Higgins een duidelijk beeld heeft van wie Nightwing is en waar hij er mee naartoe wilt gaan. De schrijver heeft duidelijk een gestructureerd verhaal in gedachten.

Tekenaar Eddy Barrrows kende ik al van zijn werk voor Birds of Prey en de Blackest Night mini series voor JSA, Superman en Tales of the Corps. Al moet ik toegeven dat hij niet echt een blijvende indruk op me had achtergelaten. Wanneer ik dan deze comic opende, stond ik verbaasd over hoe zijn tekeningen en de sfeer die Higgins wilt creëren mekaar zo mooi aanvullen. Barrows past namelijk een donkere tekenstijl toe maar toch zie je er een vleugje optimisme in zoals ook steeds het geval is bij Dick Grayson en zijn kijk op het leven. Al zijn sommige gelaatsuitdrukking af en toe een klein beetje geforceerd, dit gebeurt niet vaak genoeg om je als lezer te ergeren en je kijkt er eigenlijk vrij snel over. Als je een comic tekent met als hoofdpersonage een voormalig professioneel acrobaat, dan moet je uiteraard zeer bekwaam zijn in het tekenen van actiescènes! Ook hier stelt Barrows niet teleur. Als ik dan toch een minpunt moet aanhalen is het dat Nightwing zijn vernieuwde uniform mij net iets teveel doet denken aan Chris O’Donnel zijn kostuum uit het erbarmelijke Batman & Robin. Ook de klauwen die Dick Grayson zijn mysterieuze belager gebruikt doen aan een bepaald vrouwelijk Marvel personage denken.

Voor mij persoonlijk is deze Nightwing tezamen met Batman, Resurrection Man & raar genoeg Wonder Woman een van de beste DCnU comics die ik tot nu toe heb gelezen. Er liggen er nog wel enkele te wachten om gelezen te worden, maar momenteel denk ik niet dat mijn mening zal veranderen: Nightwing is een reeks die het kopen meer dan waard is!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be