1
Posted 25/09/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 20 – Avengers, Iron Man, Ghost Rider, Black Panther, Alpha Flight, The Home Front en een eerste kijk op Fear Itself #7!

Welkom bij Weekly dose of Fear Itself, met deze inmiddels al 20e editie nog steeds jouw gids tot het Marvel-event van het jaar! Deze week hebben we met Black Panther – The Man Without Fear #523, Ghost Rider #3 en Alpha Flight #4 niet alleen de overgebleven reviews van de vorige week, maar meteen ook een eerste deel van de nieuwe tie-ins! Zo zullen ondermeer ook Avengers #17, Invincible Iron Man #508 en Fear Itself – The Home Front #6 de revue passeren!

Review: Black Panther – The Man Without Fear #523
(schrijver: David Liss, tekenaar: Francesco Francavilla)

Het gevecht om de ziel van Hell’s Kitchen tussen de Black Panther en de Hate Monger komt in dit deel tot een passende conclusie. T’Challa, duidelijk terug in zijn rol als meesterlijke strateeg, maakt korte metten met niet alleen de Hate Monger, maar ook met diens lakei de American Panther. Het is mogelijk dat dit niet de laatste keer zal zijn dat we de American Panther tegenkomen, want er wordt ruimte gelaten om het kostuum door een nieuw personage te laten dragen. Al bij al schenkt schrijver David Liss, bijgestaan door de donkere tekeningen van Franscesco Francavilla, een vrij goeie conclusie tot T’Challa’s Fear Itself-avontuur. Het doet goed om de oude, vertrouwde T’Challa terug te zien en de reeks Black Panther – The Man Without Fear zal na deze issue dan ook worden omgedoopt tot de meer passende Black Panther – The Most Dangerous Man Alive (Daredevil called, he wanted his old title back).

Review: Alpha Flight #4
(schrijvers: Greg Pak en Fred Van Lente, tekenaar: Dale Eaglesham)

Deze issue van Alpha Flight is de laatste dat een tie-in tot Fear Itself zal vormen. De reeks zelfs loopt echter verder en werd onlangs zelfs verlengd, waardoor het van een aanvankelijk achtdelige miniserie zal uitgroeien tot een nieuwe ongoing over Canada’s grootste superheldenteam.  In dit deel vluchten de overgebleven leden naar de USA om hun corrupte regering te ontlopen. Verder worden we ook voorgesteld tot het door de overheid gefundeerde superteam Alpha Strike, de anti-Alpha Flight zeg maar, onder leiding van voormalig teamleidster Vindicator. Ten slotte maakt ook de grote geheime schurk achter dit alles zich kenbaar…

Hoewel de reeks al even niet meer een echte tie-in tot Fear Itself kan genoemd worden (op één referentie naar de val van New York in deze issue na), blijft het team van Pak/Van Lente/Eaglesham een waardige run neerzetten op Canada’s finest. Hun relevantie tot Fear Itself mag er bij deze dan wel definitief opzitten, maar hun nieuwe reeks blijft van een hoog niveau.

Review: Ghost Rider #3
(schrijver: Rob Williams, tekenaar: Brian Ching)

In tegenstelling tot Alpha Flight blijkt Ghost Rider, die andere nieuwe ongoing die Fear Itself als lanceerplatform gebruikt, Marvel’s event niet uit het oog te verliezen. In de vorige issue kwam het tot een confrontatie tussen nieuwe Ghost Rider Alejandra en Johnny Blaze. Alejandra wordt in dit deel door de Serpent terecht een “sister of destruction” genoemd wanneer zij haar nieuwverworven krachten loslaat. Dit resulteert tot een immense explosie temidden van Centraal-Amerika, waaraan Johnny Blaze amper ontsnapt. De explosie trekt de aandacht van Hawkeye, Spider-Woman en Ms. Marvel (deze Avengers waren immers nog in Brazilië na hun gevecht met de Hulk in issue #15 van hun eigen reeks).

Schrijver Rob Williams slaagt erin om het oorsprongsverhaal van de nieuwe Ghost Rider netjes naast de gebeurtenissen van Fear Itself te laten plaatsvinden. Enkele dialogen, vooral deze van Johnny Blaze, komen echter wel vrij cheesy over. Ergens is het misschien wel toepasselijk dat Blaze klinkt zoals een biker uit een jaren ’80 actiefilm, maar bij momenten kwam dit wel storend over. De cartoony tekeningen van fill-in tekenaar Brian Ching spraken me alvast al meer aan dan deze van vaste tekenaar Matt Clark. Als het aan mij ligt, mag Ching zijn werk op deze reeks best wel verderzetten. Nog steeds min of meer de moeite, deze Ghost Rider #3.

Review: Avengers #17
(schrijver: Brian Michael Bendis, tekenaar: John Romita Jr.)

Na de filler issue van vorige maand, is deze Avengers #17 pas het echte vervolg op de actievolle Avengers #15 van twee maand geleden. Hawkeye, Spider-Woman, Ms. Marvel en The Protector zijn na hun vermoedelijke Ghost Rider-avontuur immers terug in New York City, waar ze Sin/Skadi temidden van het puin van de ingestorte Avengers Tower zien verschijnen. Hawkeye zet meteen de aanval in en schiet een pijl doorheen de voormalige Red Skull haar nek. De actie barst meteen los, ook de New Avengers onder Luke Cage vervoegen het gevecht en we krijgen een leuke moment wanneer de Protector zijn hoogtechnologische kennis aanwendt om Sin’s Nazirobots te lijf te gaan.

Dit laatste deel van de Avengers hun tie-in tot Fear Itself leest als een keerpunt wanneer de twee teams Sin haast dreigen te overweldigen (maar geen nood, ze zal wel degelijk op post zijn in Fear Itself #7). Hoewel de cover ietwat misleidend lijkt (de romance tussen Hawkeye en Spider-Woman wordt namelijk meer op de achtergrond geplaatst), ontpopt tekenaar John Romita Jr. in de actiescènes zich wederom tot een ware “master of destruction“. Schrijver Brian Michael Bendis luidt met deze issue dan weer het einde in van zijn realityshowstijl. Captain America vraagt hier namelijk in een zeer mooi moment aan de interviewer (Bendis zelf?) dat hij zijn boek maar moet opdragen aan zijn gevallen kameraad Bucky. Aanrader!

Review: Invincible Iron Man #508
(schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Salvador Larroca)

In dit voorlaatste deel van Iron Man‘s persoonlijke Fear Itself-avontuur, krijgt een nog steeds lichtjes dronken Tony Stark in Svartalfheim te maken met een door de Serpent op hem afgestuurde moddergolem. Verder zien we een uitgebreide versie van de scène uit Fear Itself #6 waarin Tony zijn eigen harnas in het magische Uru-materiaal van Odin zal onderdompelen, ditmaal voorzien van persoonlijke commentaar van de gouden Avenger zelf. Ondertussen zit Pepper Potts in haar RESCUE-harnas nog steeds opgescheept met zowel de concurrenten van Hammer Industries als de getransformeerde Grey Gargoyle in Parijs. Uiteindelijk blijft ze zonder de bescherming van haar helm helemaal alleen over met het monster dat Parijs versteende. Opdat ze niet ditzelfde lot moet ondergaan, houdt Pepper haar ogen dicht in een poging om aan zijn verstenende blik te ontkomen. De Gargoyle, die nu schijnbaar ook gedachten kan lezen, verkondigt vrij sadistisch dat hij gerust wel even kan wachten…

Deze scène met Pepper roept ergens wel wat vraagtekens op. Oorspronkelijk kon de Gargoyle enkel dingen verstenen door ze aan te raken. Dat hij als Worthy ook een blik gelijkaardig aan de mythologische Medusa heeft gekregen, tot daar aan toe. Maar de Gargoyle heeft niet alleen helemaal zijn blik niet nodig om mensen te verstenen, hij is op de koop toe ook nog eens een gigantisch stenen monster met een enorme hamer. Hoe haalt Pepper het dan in haar hoofd te denken dat ze veilig is door gewoon haar ogen te sluiten? Maar, op deze ietwat vreemde scène na, hebben Fraction en Larroca echter weer wel over het algemeen een vrij solide issue afgeleverd. Op naar het laatste deel!

Review: Fear Itself – The Home Front #5 van 7

In Speedball‘s persoonlijke tocht doorheen de gebeurtenissen van Fear Itself, zagen we in het vorige deel al dat de gewone burger het beu was om constant in angst te leven. Er bestaat immers nog zoiets als hoop, een emotie dat bij vele burgers sterker en sterker begint te worden. En maar goed ook, want het gemeenschapscentrum waarin een uitgeputte Speedball en Civil War-activiste Miriam Sharpe zich bevinden wordt in dit hoofdstuk het doelwit van de Sisters of Sin. Deze Sisters zijn een haatgroep dewelke werd opgericht door de Red Skull en waarvan de trouwste leden van superkrachten werden voorzien. Christos Gage en Mike Mayhew leveren alweer een zeer degelijk hoofdstuk in Speedball’s solo-avontuur en een statement over de kracht van sociale media in rampsituaties zoals Fear Itself.

Het tweede verhaal levert wat extra achtergrondinformatie bij het in sneltempo samengestelde team nieuwe Young Avengers. Zo blijkt dat Amadeus Cho, de superslimme voormalige sidekick van Hercules, zijn semi-leeftijdsgenoten Power Man, X-23, Spider-Girl en Thunderstrike samenbracht om een ramp in Hawaii te voorkomen. Het team bevindt zich namelijk op een op hol geslagen S.H.I.E.L.D.-Helicarrier met een zeer explosieve lading aan boord! Ook al is dit korte hoofdstuk wat minder dan het vorige, houdt Fred Van Lente de spanning erin en zijn de cartoony tekeningen van Alessandro Vitti nog steeds enorm geschikt voor de jeugdige personages.

Howard Chaykin‘s traditionele verhaal op één pagina handelt ditmaal over de mutante Sooraya Qadir, aka Dust, dewelke doorheen haar hele leven al op verschillende manieren ongewild angst aanwakkert bij vele burgers vanwege haar krachten, maar ook dankzij haar afkomst, geloof en beslissing om zich in een boerka te hullen. Het vierde en laatste verhaal plaatst de spotlight dan weer op de Great Lakes Avengers (een team waar ook ooit Squirrel Girl bijhoorde) uit Milwaukee, Wisconsin en hun alles behalve warme ontvangst door de burgers die ze trachten te beschermen. Het hele team bestaat uit ware klunzen en is uiteindelijk een parodie op het superheldengenre. Schrijver Elliot Kalan en tekenaar Ty Templeton (Justice League Unlimited, Avengers: United They Stand) tonen dat het niet allemaal even serieus hoeft te zijn in Fear Itself!

Tot zover deze Weekly dose. Volgende week zijn we er uiteraard weer met reviews van Marvel’s vrolijke mutanten in Uncanny X-Men #543, New Mutants #31 en Uncanny X-Force #3! Verder komen de avonturen van de nieuwe Defenders (Fear Itself – The Deep #4) en van het vreselijke viertal (Fear Itself – Fearsome Four #4) tot een einde en zijn we ook toe aan de voorlaatste delen van Fear Itself – Youth in Revolt (#5) en Avengers Academy (#19) ! Geniet ten slotte nog even van deze eerste kijk op Fear Itself #7 – Thor’s Day, waarin de tot Mighty getransformeerde Avengers hun leider Captain America vervoegen in het eindgevecht tegen de Serpent! Tot volgende week!

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.