3
Posted 24/09/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Ultimate Comics X-Men #1

Look, y’all wanna stick around here with Karen. Pretend to be the new X-Men and play “save the mutie” everey day ’til some Sentinel calls your number up. That’s fine … Me, I just found out everything I was told about where I came from was a lie. So yeah … sorry but I’m done taking anyone’s word for anything.

Laten we met al de heisa en nieuws rond een bepaalde uitgeverij haar succesvolle reboot even niet vergeten dat men bij Marvel ook met grootse vernieuwingen bezig is. Zo is er onder andere een geheel nieuwe (Ultimate) Spider-Man en zijn de Ultimate X-Men ook toe aan enkele drastische vernieuwingen! Het is natuurlijk van ouds uit traditie bij Marvel Comics om het leven van ieders favoriete mutanten allesbehalve gemakkelijk te maken en dit is dus ook voor de Ultimate X-Men geen uitzondering!

Na de gebeurtenissen in Ultimatum waarin de mutant Magneto het publiek duidelijk maakte waarom hij gevreesd moest worden en waarbij vele iconische X-Men zoals Scott Summers het leven lieten. Voor de mutanten langs beide zijden van het conflict, de X-Men en het Brotherhood of Mutants, is het leven er echter niet rooskleuriger op geworden. Telepate Jean Grey heeft enkele jonge mutanten onder haar vleugels genomen en zoekt, onder de naam Karen Grant naar rekruten voor de nieuwe X-Men! De jonge Jimmy Hudson (zoon van Wolverine) zit tezamen met zijn vrienden naar het nieuws te kijken op de televisie wanneer hij, en de rest van de wereld de waarheid achter het homo superior-ras leert! Reporters zijn namelijk te weten gekomen dat het mutantenras niet ontstaan is door natuurlijke selectie of evolutie, maar dat ze niets meer zijn dan het resultaat van geheime experimenten die het Amerikaanse leger uitgevoerd heeft op een uiterst geheime basis ergens in Canada. Zo zou de allereerste mutant de uiterst bekende X-Man gekend als Wolverine zijn! Ondanks protest van zijn vrienden die hem aansporen op Karen te wachten, trekt Jimmy er op uit om antwoorden te zoeken. Een teken dat hij echt zijn vaders zoon is! Elders bevinden Johnny Storm, Bobby Drake en Kitty Pryde zich in de Morlock-tunnels waar ze zich voor de rest van de wereld schuilhouden. Beide jongens proberen Kitty aan te sporen om de nieuwe X-Men te worden en zo hun oude vriendin Rogue te redden.

De man verantwoordelijk voor al deze onaangename veranderingen (vanuit het perspectief van de personages) is Nick Spencer (Iron Man 2.0, Morning Glories). Het is vooral omdat ik de eerste issues van Iron Man 2.0 goed vond, dat ik deze Ultimate Comics X-Men op mijn verlanglijstje gezet heb. In mijn ervaring weet Spencer namelijk een degelijk verhaal te vertellen zoals het geval is in dit eerste issue. Alle nodige elementen om een geweldige X-Men titel te hebben zijn er: het eeuwig aanwezige racistische thema, jongeren die voor zichzelf opkomen, promotie van diversiteit, enorme wanhoop en slechte kansen op slagen, een zeer karakter gedreven verhaallijn en een goeie dosis actie! Volgens mij heeft Spencer ook een enorme kans om iets vernieuwend te doen nu dat zovele iconische personages zoals Wolverine, Charles Xavier, Magneto en Cyclops niet meer onder de levenden zijn, hij kan echt afkomen met nieuwe mutanten of oude bekenden (in een nieuw jasje) die een positie innemen die je nooit zou verwachten. De opbouw verloopt misschien aan de tragere kant maar als lezer krijg je toch het gevoel dat deze reeks in goede handen is!

Tekenaar Paco Medina (Deadpool, Spectacular Spider-Man) brengt een mooie, levendige en moderne tekenstijl met zich mee, wat ik zeer passend vind als je iets wilt vernieuwen of opfrissen. De actie is zeer stijlvol en dynamisch in beeld gebracht, de personages ogen eigenlijk zeer mooi en er zijn geen overdreven poses. Toch moet ik zeggen dat de gezichtsuitdrukkingen soms een beetje eentonig en krampachtig overkomen. Is dit het resultaat van haastig werk of gewoon omdat de personages niet goed weten wat te doen met dit wereld brekend nieuws? Ik gok op het tweede!

Met alle tumult en gerommel bij de mainstream X-Men, waren hun Ultimate-versie reeds enige tijd steeds interessanter aan het worden. Nu ik dit eerste issue gelezen heb, is de knoop bij mij definitief doorgeknipt: ik schakel over op Ultimate X-Men en hoop dat deze positieve tendens blijft voortgaan!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be