5
Posted 24/09/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Birds of Prey #1

And as much as I’d like to believe that there’s some covert ops team run by a bunch of supercriminal hotties… I still need this teeny little thing journalists like to call…facts

Het concept achter de Birds of Prey is simpel: ze zijn een covert ops team bestaande uit enkele superheldinnen en/of sexy femmes fatales. Denk Charlie’s Angels, maar dan met vrouwelijke superhelden en zonder het overdreven seksisme. In de voorgaande versie van het DC-universum werden de Birds opgericht door Barbara Gordon (Batgirl), die na haar verlamming door de Joker haar computerkennis aanwierf om Oracle te worden. Barbara vormde als Oracle het communicatiecentrum voor het team, terwijl superheldinnen als Black Canary en de Huntress het veldwerk verrichtten. De Birds of Prey kenden sinds hun ontstaan eind jaren ’90 twee comicseries en zelfs een kortstondige tv-reeks. Nu zijn ze met deze nieuwe nummer één aan alweer een nieuw begin toe, waarin de spotlight voornamelijk terug op Dinah Lance, aka Black Canary komt te staan.

Zoals de meeste nieuwe DC comics deze maand, is er in deze issue aan actie geen gebrek. De Birds of Prey oefenen een reddingsactie uit op Charlie Keen, een journalist voor de Gotham Gazette die al enkele weken het bestaan van het covert team tracht te bewijzen. Hierbij worden we voorgesteld aan Black Canary, die in Gotham City nog een vrij recente superheldin lijkt te zijn en gezocht wordt voor de onvrijwillige doodslag van een crimineel. Ook vangen we meer dan een eerste glimps op van een geheel nieuw personage uit het DCnU genaamd Ev Crawford, alias Black Canary’s partner Starling. Doorheen het gevecht met een bende onzichtbare huurmoordenaars zien we door middel van enkele flashbacks Dinah’s zoektocht om haar team samen te stellen.

Doorheen deze zoektocht klopt ze aan bij Barbara Gordon, nu terug opererend als Batgirl. Er wordt hier gehint naar een geschiedenis tussen de twee, maar het concept van het Birds of Prey-team lijkt wel enigszins nieuw te zijn. Met andere woorden, de voorgaande reeksen met Barbara als Oracle lijken voorlopig dus nog niet te hebben plaatsgevonden. Barbara raadt de Japanse zwaardvechtster Katana aan als een mogelijk derde lid van de Birds. Ondertussen, loopt de reddingsactie van de Gothamse journalist echter niet helemaal volgens plan…

Schrijver Duane Swierczynski (Cable, Deadpool: Wade Wilson’s War) heeft een intrigerende eerste issue afgeleverd en de tekeningen van Jesus Saiz (The OMAC Project, Checkmate) geven de actie zeer vloeiend weer. Het concept achter de Birds of Prey heeft me altijd al aangesproken en ik ben er blij om dat de spotlight nu meer op Black Canary wordt gezet, tenslotte ook één van DC’s belangrijkste superheldinnen. Hoewel het nieuwe personage Starling me nog moet overtuigen blijf ik wel benieuwd naar hoe het team in de komende issues zal bijeenkomen. Katana wordt hier al vermeld, maar van de eveneens op de cover aanwezige Poison Ivy moeten we schijnbaar nog wachten op deel drie. In deel vier mogen we dan weer een optreden verwachten van Barbara Gordon als Batgirl zelf.

Birds of Prey #1 is een werkelijk nieuw begin voor één van DC’s interessantste teams dat meteen ook vrij toegankelijk is voor nieuwe lezers. De comic zit boordevol actie en is dankzij haar hoofdrolspeelsters zeker niet onaangenaam om naar te kijken. Kortom, een aanrader!

http://youtu.be/-AuoZFbV1dE

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.