5
Posted 23/09/2011 by Lav in Comics
 
 

DCnU Special: Nightwing

Welkom bij DCnU Special, een nieuwe reeks specials gedurende september in het licht van de DC relaunch! De Brainfreeze-crew gaat hierin enkele bekende en minder bekende DC-personages van naderbij bekijken met als bedoeling jullie warm te maken voor hun nieuwe reeksen deze maand. We maken jullie niet alleen wat meer vertrouwd met de geschiedenis van deze superhelden (en schurken!), maar kijken dus ook meteen naar hun vernieuwde positie in het DCnU! Ditmaal hebben we het over Dick Grayson, beter bekend als Nightwing!

Dick Grayson heeft al veel op zijn cv staan, van sidekick en leider van een tienergroep naar een eigen reeks en zelfs de mantel van zijn mentor overnemen. Hij heeft weer een eigen reeks als Nightwing maar eerst kijken we wat dit personage nu net zo speciaal maakt en waarom het de moeite is om Kyle Higgins zijn nieuwe reeks een eerlijke kans te geven.

Van jongen naar man.

In 1940 kreeg Grayson zijn eerste verschijning in Detective Comics #38. Hij groeide op bij zijn gezin als lid van het Flying Graysons-team dat acrobatische stunts in het rondreizende Haley’s Circus uitvoerde. Dick had op jonge leeftijd duidelijk al zeer veel potentieel in zich,  The Flying Graysons hadden dan ook geen moeite om zonder een veiligheidsnet op te treden. Samen met het hele circus vormden ze één grote familie en trokken ze door heel het land om hun show op te voeren. Dick Grayson wist echter niet hoe hard zijn leven zou veranderen wanneer het circus zijn tenten in Gotham opsloeg.
Wanneer Dick’s ouders voor zijn ogen stierven tijdens een optreden, was Bruce Wayne toevallig aanwezig in het publiek. Bruce, die ongeveer even oud was als Dick toen hij zijn ouders doodgeschoten zag worden, kon zich perfect met de jongen identificeren en hij zag dit dan ook als een opportuniteit om Dick onder zijn vleugels te nemen. Niet alleen werd Bruce de legale voogd over Dick, maar hij zal de jongen ook bij zijn nachtelijke avonturen betrekken. Dick Grayson nam de rol in van de allereerste sidekick van Batman, hij werd de allereerste Robin.
Batman en Robin vormden en zeer dynamisch duo die ondanks hun verschillende karakters toch in harmonie konden samen werken. Er was iets aan deze kortgebroekte jonge knaap waardoor Batman zich beter in zijn vel voelde…

Net als zijn mentor werd Robin een volwaardige superheld ondanks zijn  gebrek aan bovennatuurlijke krachten. Het werd al snel duidelijk dat hij meer dan een sidekick was wanneer hij de leider werd van de eerste Teen Titans-groep. Deze groep bestond oorspronkelijk uit andere jongere sidekicks zoals Donna Troy als Wonder Girl en Wally West als Kid Flash. Hier maakte Grayson vrienden voor het leven en zelfs een nieuw buitenaards liefje, Starfire. Naarmate de borsthaartjes begonnen te groeien, verdween Robin ook steeds meer van Batman’s zijde, hun relatie liep niet meer van een leien dakje. Grayson ontgroeide zijn korte Robin broekje en besloot dat het tijd was om zichzelf heruit te vinden. Uiteindelijk kwam Nightwing tot stand, een naam geïnspireerd van een Kryptonische legende die gelijkaardig is aan de dynamiek van Batman en Robin.
Voor Grayson was een hoofdstuk afgesloten wanneer Batman dan ook kiest om een nieuwe vervanger voor Robin te nemen, een beslissing die Batman achteraf nog veel in twijfel zal trekken aangezien Jason Todd‘s loopbaan als Robin niet zo positief afliep… Uiteindelijk werd het Tim Drake zijn die de schoenen van Robin opnieuw invulde.
Ook in Dick’s liefdesleven ging het er wat rommelig aan toe. Hoewel hij van plan was om met Starfire in het huwelijksbootje te treden kwam aan dat idee abrupt een einde op hun huwelijk zelf, wanneer mede-Teen Titan-lid Raven de priester vermoordde voordat het koppel als man en vrouw verklaard werden. Een simpel bezwaar zeggen zou immers niet hetzelfde impact gehad hebben. Ze besloten dan maar om de relatie stop te zetten en Grayson begon later opnieuw met een aan-en-uit-knipperrelatie met zijn jeugdliefde Barbara Gordon, voormalig Batgirl.

Tijdens de Knightfall-saga van 1993 werd heel Gotham nog eens op zijn kop gezet door het eerste bezoek van Bane. Bane, die veel meer dan een gespierde bullebak was, terroriseerde de stad als een voorspel om Batman te breken, letterlijk. Nadat Batman verslagen was en Bruce Wayne door een gebroken rug in een rolstoel zat, moest iemand zijn mantel overdragen. Dick Grayson was echter niet de eerste keuze maar wel Jean-Paul Valley, de nieuwe Azrael. Een keuze die uiteraard zwaar op de maag lag bij Nightwing.  Ook Alfred Pennysworth had bezwaren met deze keuze want het werd al snel duidelijk dat Jean-Paul er andere methodes en principes op nahield dan Bruce en zal uiteindelijk ook zijn ontslag nemen.
Wanneer Bruce weer genezen was en Jean-Paul’s agressieve methodes uit de hand liepen, werd het tijd om terug in te grijpen. Jean-Paul moest terug zijn eigen weg vinden, Bruce leerde dat hij niet alles alleen kan doen en in de nasleep van deze gebeurtenissen (in Prodigal) legde Dick zijn Nightwing-kostuum even opzij om de taak en mantel van Batman over te nemen.


Op naar Blüdhaven.

Wanneer rust grotendeels terugkeerde in Gotham en Bruce zijn taak als Batman terug op zich kon nemen werd het tijd voor Nightwing’s eigen reeks. Nadat Grayson Alfred terug naar Wayne Manor bracht in Nightwing: Alfred’s Return en een korte minireeks kreeg in 1995, nam Chuck Dixon het hef in handen om Nightwing’s eigen reeks te lanceren met een schitterende start. Over de jaren heen heeft Nightwing buiten zijn eigen reeks nog verschillende one-shots en zelfs een minireeks samen met Huntress gekregen. Het was duidelijk dat het personage z’n populariteit begon te stijgen, maar we nemen vooral een kijkje naar enkele belangrijke gebeurtenissen in zijn eigen reeks.

Het begon allemaal toen 21 lijken met een gebroken nek in Gotham aanspoelden. Batman gaf Nightwing de taak om dit in Blüdhaven, te onderzoeken. Blüdhaven is een stad vlak naast Gotham waar de corruptie bij hogere machten nog groter leek dan Gotham zelf. Het was een stad in nood en Grayson ondervond al snel dat deze stad een bewaakengel nodig had, zoals Batman dat voor Gotham deed en werd Blüdhaven zijn nieuwe thuis.
Chuck Dixon bracht een interessante kijk op Dick Grayson die zijn eigen weg probeerde te vinden als superheld. Maar Nightwing gebruikte heel andere gewoontes dan Batman en het verschil in hun karakter werd snel duidelijk. Om de stad vooruit te helpen en corruptie te bestrijden ging Grayson ook bij de politie werken, ook al keurde zijn Bruce Wayne het dragen van een vuurwapen niet goed. Ook nadat Grayson zijn doel bereikt had bleef hij overdag bij de politie werken en ging ‘s nachts op patrouille als Nightwing, wat niet alleen hemzelf fysiek pushte maar ook voor zijn relatie met Barbara Gordon zwaar werd. Uiteindelijk werd hij ontslagen door zijn overste en goede vriendin Amy Rohrbach, die Dick’s geheime identiteit wist en niet wou dat hij zijn methodes als superheld op zijn politiewerk zou toepassen.
Nightwing’s interventie in Blüdhaven saboteerde vooral het werk van Blockbuster. Deze maakte het dan ook een persoonlijke queeste om Nightwing te zien verdwijnen en bij het overlijden van zijn moeder maakte hij het wel heel persoonlijk (door ondermeer zijn appartement met alle andere inwoners op te blazen). De slag was voor Grayson groot en voelde de grond onder zijn voeten wegzakken. Het werd ook voor Tarantula, een nieuwe vigilante in Blüdhaven, haar missie om Blockbuster te stoppen. Maar wanneer zij Blockbuster neerschiet doet Nightwing er niets aan om haar te stoppen waardoor hij evengoed medeplichtig is voor zijn moord en zijn reputatie in Blüdhaven hierdoor enorm berucht werd.
Als medeplichtig zijn van een moord niet genoeg was voor één avond maakte Tarantula misbruik van het emotioneel trauma van Dick om met hem te vrijen, wat in principe meer verkrachting was dan een uiting van liefde… arme Nightwing.
Na dit dieptepunt in zijn superhelden carrière moest Grayson opnieuw zijn weg zoeken. De reeks begon stilletjes aan zijn glans te verliezen en komt het nooit meer op hetzelfde niveau als Dixon zijn run maar Grayson’s leven bleef niet stil zitten. Nadat Dick zijn been verwond had tijdens Batman: War Games besloot hij om een andere aanpak te gebruiken en de criminele onderwereld te infiltreren met een nieuw alterego, Renegade. Tijdens deze periode begint hij Deathstroke’s dochter, Ravager, te trainen en haar subtiel op het goede pad te zetten. Dit natuurlijk zeer tegen de zin van Deathstroke wanneer hij erachter kwam en besloot wraak te nemen op Nightwing terwijl Blüdhaven ondertussen werd aangevallen door Chemo en duizenden mensen vermoord werden.
Veel tijd om van deze zware klap te herstellen kreeg Grayson niet. Tijdens Infinite Crisis leed hij aan een bijna-dood-ervaring door Batman’s leven te redden. Gelukkig besloot de redactie om hem niet van de aardbol, en multiverse, te doen verdwijnen want Dick had nog een lange en boeiende weg voor zich liggen, zeker met de komst van het latere DC event; Final Crisis.

Na Batman’s schijnbare dood en verdwijning in deze Final Crisis, besloot Nightwing om zijn aandacht meer aan Gotham City terug te besteden. Ook al was hij niet zo ijverig om plots de cape van zijn mentor over te nemen, had Gotham duidelijk een Batman nodig. Grant Morrison wurmde Grayson in het Batmanpak en bracht een nieuwe Robin (Damian, de zoon van Bruce Wayne) aan zijn zijde. Dit zorgde voor een compleet andere dynamiek dan de oorspronkelijke Batman en Robin maar wel een succesvolle reeks. Waar de oorspronkelijke Batman een duister karakter heeft en Dick Grayson als Robin zeer licht en speelse verschijnen was, waren hier de rollen eerder omgekeerd.


Nieuwe start.


Kyle Higgins
lanceert deze week een nieuwe start voor Nightwing. Door velen wordt het gezien als een degradatie, maar uiteindelijk keert Grayson terug naar zijn eigen rol. Opvallend is de rode variant van zijn kostuum die terug doet denken aan Dick’s periode als Renegade. De eerste cover en de rode kleur lijken een agressiever beeld te geven van Nightwing.
Lezers zullen Kyle Higgins kennen van zijn samenwerking met Scott Snyder in Gates of Gotham. Ook heeft hij voor de DC relaunch al een nieuwe start voor een ander personage gegeven, niemand minder dan de beruchte Deathstroke, die in zijn verleden al meerdere keren in confrontatie met Nightwing ging. Of de twee elkaar snel opnieuw tegenkomen wordt nog afwachten.
Ik ben alvast benieuwd om Dick Grayson terug als Nightwing te zien en verwacht veel acrobatie, moeilijke misdaadonderzoeken, actie en emotie.

Comments

comments


Lav

 
avatar