2
Posted 20/09/2011 by Arno in Comics
 
 

Marvel brengt digitale verhaalbundels uit

Goed nieuws voor diegenen die al weleens een comic digitaal lezen! Marvel kondigde namelijk aan dat ze enkele van haar populairste collecties (al een hele tijd beschikbaar in trade paperbacks en/of hardcovers) online beschikbaar zal stellen via de Marvel Comics app! Voordien kon je de comics enkel apart downloaden en, zoals de meeste onder jullie wel al zullen weten, is een comic vandaag de dag slechts één hoofdstuk in een groter verhaal. Met deze beslissing van Marvel krijg je min of meer meteen een afgerond verhaal tegen een ietwat verlaagde prijs.

De collecties dewelke Marvel aanvankelijk aanbiedt zijn zeker de moeite waard voor nieuwe lezers, want bijna allemaal vormen ze mooie instappunten voor enkele van haar populairste superhelden. Allen bevatten ze de eerste zes of zeven issues van hun respectievelijke reeksen. Het draait hier om:

Astonishing X-Men Vol.1: Gifted

Deze collectie van schrijver Joss Whedon en tekenaar John Cassaday vormt niet alleen één van de meest ideale instappunten om Marvel’s vrolijke mutanten te kunnen volgen, maar is meteen het eerste deel van één van de beste runs op de X-Men ooit. Cyclops, Wolverine, Colossus, Kitty Pride, Emma Frost en Beast heropenen Xavier’s school for Gifted Youngsters en krijgen meteen te maken met de Cure, een drug dat een ‘genezing’ voor het mutant zijn biedt (inderdaad, een deel van deze plot werd ook gebruikt in de derde film X-Men: The Last Stand).

Captain America: Winter Soldier Vol.1

Het ideale instappunt voor de moderne Captain America van schrijver Ed Brubaker en het tekenaarsduo Steve Epting en Mike Perkins, waarin de kapitein te maken krijgt met een wel zeer bekend gezicht uit het verleden. Een review van de Ultimate Collection vind je hier.

 

 

 

Invincible Iron Man Vol.1: The Five Nightmares

Schrijver Matt Fraction en tekenaar Salvador Larroca beginnen hier met hun uitermate aan te raden run op de geharnaste Avenger. Vooral deze eerste verhaallijn zal de fans van de Iron Man-films wel aanspreken, waarin het leven van Tony Stark volledig onderuit wordt gehaald door de zoon van een oude vijand. Een uitgebreide review lees je hier.

 

 

New Avengers Vol.1: Breakout

Schrijver Brian Michael Bendis begint, met behulp van tekenaar David Finch, met dit eerste volume van New Avengers pas echt aan zijn volledige dominantie over het team. Deze reeks werd al snel de reeks om de grote gebeurtenissen in de afgelopen jaren uit het Marvel-universum te volgen. Oudere leden Captain America en Iron Man starten de Avengers terug op met de aanvankelijk vrij onconventionele nieuwe rekruten Luke Cage, Spider-Woman, Spider-Man, Wolverine en The Sentry!

 

 

Spider-Man: Maximum Carnage

Deze crossover van verschillende schrijvers en tekenaars uit het begin van de jaren ’90 lijkt misschien wat de vreemde eend in de bijt te zijn, maar bevat geen zes, maar liefst veertien delen! Spider-Man krijgt hierin te maken met de psychopatische seriemoordenaar Cletus Kasady, dewelke met zijn eigen symbiote Carnage (een afsplitsing van de symbiote van Venom) een waar bloedbad aanricht in New York City. Gastoptredens zijn er ondermeer van Captain America, Cloak & Dagger en natuurlijk Venom zelf. Maximum Carnage is veruit de oudste van al deze collecties en inspireerde indertijd overigens een leuke platformgame uit 1994 op de Super Nintendo en Sega Megadrive (remember those?).

 

Thor By J. Michael Straczynski Vol.1

Deze onlangs hier bij Brainfreeze gereviewde verhaallijn vormt de start van schrijver J. Michael Straczynski en tekenaar Olivier Coipel hun run op de Asgardiaanse dondergod. Net zoals de hierboven vermelde Captain America– en Iron Man-collecties, is dit het ideale instappunt voor de fans van de film en zowat de definitieve hedendaagse Thor.

 

 

Terwijl de vorige collecties zich allen in het reguliere Marvel-universum afspeelden (met verhaallijnen die teruggaan tot de jaren ’60 of zelfs de jaren ’40), spelen de volgende vier collecties zich af in het Ultimate Marvel-universum. In deze nieuwe continuïteit uit 2001 kon Marvel modernere en misschien net iets donkere versies van haar superhelden voorstellen voor een nieuw publiek.

 

Ultimate Spider-Man Vol.1: Power and Responsibility

Wil je een jonge, moderne Spider-Man met een geüpdate origine? Dan is er niets beter dan dit eerste volume van Ultimate Spider-Man. Schrijver Brian Michael Bendis en tekenaar Mark Bagley starten hier aan hun jarenlange definiërende run op de jonge Peter Parker en zijn verantwoordelijkheden. De reeks zou je ook moeten klaarstomen voor de gelijknamige animatieserie die er volgend jaar zit aan te komen. De kans is natuurlijk ook groot dat ook de filmreboot The Amazing Spider-Man elementen hieruit zal ontlenen. Een review van de uitgebreidere Ultimate Collection vind je hier.

 

Ultimate Fantastic Four Vol.1: The Fantastic

In de Ultimate-versie van de Fantastic Four zijn Reed, Sue, Ben en Johnny ietsje jonger, maar de fantasierijke sciencefictionconcepten die het team zo kenmerken blijven behouden. Schrijvers Brian Michael Bendis, Mark Millar en tekenaar Adam Kubert geven een zeer moderne en misschien net iets meer realistische update aan Marvel’s eerste superheldenfamilie alsook aan hun grootste vijand, Doctor Doom! Een review vind je hier.

 

The Ultimates Vol.1: Super-Human

Kan je ook niet wachten tot The Avengers volgend jaar in de cinemazalen verschijnt? Lees dan alvast deze Ultimate-versie van Marvel’s machtigste superheldenteam. In The Ultimates (zoals de Avengers hier heten) wordt het team samengesteld als een bovenmenselijke divisie van de defensieorganisatie S.H.I.E.L.D. (waarin inderdaad grote baas Nick Fury getekend wordt als acteur Samuel L. Jackson, dewelke hierdoor zelf het personage ging spelen in de Marvelfilms!). Alweer schenkt schrijver Mark Millar, bijgestaan door tekenaar Bryan Hitch, een vrij donkere, realistische en ietwat cynische kijk op Captain America, Iron Man, Thor, Wasp, Giant-Man en de Hulk!

Ultimate X-Men Vol. 1: The Tomorrow People

Terwijl Astonishing X-Men een ideaal instappunt is voor de reguliere versie van het mutantenteam, is deze Ultimate X-Men misschien een beter instappunt voor de franchise in het algemeen. Schrijver Mark Millar en tekenaars Adam en Andy Kubert schenken een zeer donkere, uitermate realistische kijk op de vrees voor het mutantenras in de wereld. En vooral op X-Men aartsvijand Magneto, dewelke hier wordt omgevormd tot een ware mutantenterrorist. Een review lees je hier.

 

Let wel op, want hoewel alle collecties min of meer een afgerond verhaal bevatten, blijft het hier wel degelijk draaien om superheldencomics. Dus zelfs wanneer één avontuur eindigt, is in feite het volgende al deels begonnen. Ik hoop daarmee dan ook dat Marvel, indien ze deze trend succesvol willen verderzetten, ook spoedig de volgende volumes in deze reeksen beschikbaar zal stellen op haar app.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.