2
Posted 18/09/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review Red Lanterns #1

The universe’s rage … is my rage. I shall punish those who deserve retribution. I shall be an instrument of vengeance.

De allereerste vermelding van het Red Lantern Corps gebeurde tijdens de Sinestro Corps War-verhaallijn. Als voorbode voor een ander groots event in het DC-Universum, onthuld voormalig Guardian of The Universe, Ganthet de Blackest Night-profetie aan Hal Jordan, John Stewart, Kyle Rayner en Guy Gardner. Deze profetie vertelt van een War of Light tussen niet minder dan negen verschillende Corps die ieder hun kracht putten uit de kleuren van het emotionele spectrum. Een deel van deze profetie gaat als volgt:

A force of hate will rise as the Red Lantern is anointed in blood. The bearer’s rage unfiltered and unchecked.

De geschiedenis van het DCU vertelt ons verder dat duizenden jaren vooraleer de Guardians het Green Lantern Corps zouden oprichten om orde in het universum te bewaren, ze gebruik maakten van een groots leger robots gekend als de Manhunters. Echter na millennia van dienst als ordehandhavers, ontstond er een fout in de programmatie van de Manhunters waardoor ze geloofden dat al het leven in het universum vernietigen de enige manier was om er voor te zorgen dat er orde in het universum zou blijven. Ruimtesector 666 viel helaas slachtoffer aan deze nieuwe gedachtegang en op vijf bewoners van deze sector na werd iedereen gedood door de Manhunters. Deze overlevenden werden later gekend als de terroristische cel de Five Inversions en gevangengezet op de planeet Ysmault. Het was hier dat een van hen, Atrocitus de Blackest Night-profetie onthulde aan Abin-Sur en het was ook hier dat hij verteerd werd door zijn woede en zo de eerste rode Power Battery vormde: het Red Lanter Corps was geboren!

Het wereldje van bizarre aliens en gekleurde ringen die je bepaalde krachten geven is redelijk nieuw voor schrijver Peter Milligan (The Resurrection of Ra’s al Ghul, Flashpoint: Secret Seven) wat misschien zou verklaren waarom er zo weinig constructs en dergelijke aan te pas komen in dit eerste issue. Milligan lijkt met dit eerste issue eerder het psychologische aspect van de man/alien Atrocitus te willen verkennen. Alsof hij wilt ontdekken, tezamen met de lezers wie hij nu juist is en wat hij van plan is om te doen nu zijn wraak hem ontzegd werd. Iets dat naar mijn mening tamelijk overbodig is vermits het Red Lantern Corps pas bestaat sinds 2007 wanneer zij bedacht werden door Geoff Johns en Ethan Van Sciver. Toch is dit misschien wel interessant voor de nieuwe lezers. Zij zouden zonder deze herhaling van Artocitus zijn geschiedenis niet veel van deze comic snappen. Vanuit dat standpunt bekeken durf ik nog niet echt een oordeel te vellen over het werk van Peter Milligan omdat er niet echt veel gebeurt, hij zet eigenlijk gewoon het podium klaar voor wat er in de komende issues zal gaan gebeuren. Wat ik wel kan zeggen is, dat het bij mij overkomt alsof hij een bepaald verhaal wilt vertellen, namelijk: Atrocitus die het risico loopt de controle over zijn Red Lanterns te verliezen. Het is misschien niet de beste DCnU comic die er is, maar fans van Green Lantern en Red Lanterns zullen Milligan best een kans geven. Al blijft de karakterontwikkeling in dit eerste issue zwak en focust het echt op Atrocitus, dit kan nog beteren.

Tekenaar Ed Benes (Untold Tales of Blackest Night, Superman/Batman) heeft reeds enige ervaring met wat er zich afspeelt in de ruimte van het DCU en zal hierop kunnen uitbreiden in het DCnU. De tekenstijl bevalt zeker en vast, over het algemeen levert Benes hier zeer deftig werk. Als hij het op deze manier verder blijft doen, dan zit het goed met deze reeks.

Vermits ik echt uitkeek naar deze reeks, was de herhaling van de geschiedenis in dit eerste issue was voor mij overbodig. Toch apprecieer ik de manier waarop Peter Milligan dit heeft aangepakt. Het is vrij duidelijk dat hij de personages bestudeerd heeft en de comic dus in bekwame handen is met Benes en Milligan!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be