3
Posted 17/09/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Legion Lost #1

What the Sprock just happened?

Het Legion of Super-Heroes zijn een groep superkrachtige tieners dewelke niet alleen afkomstig zijn van verschillende planeten, maar ook uit de toekomst (de 30e-31e eeuw om precies te zijn, een tijd waarin men vloekwoorden zoals “Sprock!” en “Grife!” gebruikt). Hoewel hun avonturen zich voor het grootste deel afspelen in de verre toekomst van het DC-universum, is het al meermaals gebeurd dat enkele leden zijn teruggereisd naar onze huidige tijd. Het is ook al meermaals gebeurd dat Legionnaires hierbij verloren geraakten in de tijdstroom of vast kwamen te zitten in één bepaalde periode. Dat is ook de opzet achter de nieuwe Legion Lost #1, een spinoff van de reguliere Legion of Super-Heroes-serie (waarvan volgende week pas een nieuwe nummer #1 zal verschijnen).

In Legion Lost #1 worden we geïntroduceerd tot Alastor, een terrorist uit de verre toekomst, waar noties zoals terrorisme en racisme duidelijk nog niet zijn uitgeroeid (alleen spelen deze zich nu af op interplanetaire schaal). Nadat zijn zus omkwam bij een terroristische aanslag in Metropolis, reisde hij naar het heden om wraak te nemen op de mensheid, gewapend met een bij deze nog onbekend maar schijnbaar gevaarlijk virus. Alastor wordt echter wel vrij snel op de hielen gezeten door enkele leden van het Legion: Timber Wolf, Dawnstar, Wildfire, Tellus, Gates, Chameleon Girl en Tyroc.

Door middel van enkele actiescènes tracht schrijver Fabian Nicieza (Red Robin, Cable & Deadpool) ons voor te stellen tot het uiteenlopende groepje Legionnaires, maar slaagt hij hier niet volledig in. De issue lijkt te kort om ons deftig te laten kennismaken met de verschillende persoonlijkheden en krachten van de personages. Zeker wanneer er op het einde tragische dingen gebeuren met enkelen van hen, wordt dit te snel afgehandeld en heb je als nieuwe lezer het gevoel dat je de personages nooit echt hebt leren kennen. De ietwat cartoony tekeningen van Pete Woods (Action Comics) mogen dan nog wel passend voor een team met zowel jonge als kleurrijke buitenaardse leden, maar het geheel loopt iets te snel vooruit en komt bij momenten ronduit verwarrend over.

Doorheen de issue wordt er gesteld dat er een virus is losgelaten op aarde en dat de leden van het Legion voorlopig vastzitten in deze tijd, vandaar de titel van de reeks. Zoals de meeste nieuwe reeksen van het DCnU, eindigt deze issue ook alweer met een heuse  cliffhanger, maar persoonlijk voel ik me niet echt geroepen om deel 2 te bestellen. Ik kreeg helemaal geen voeling met dit stelletje Legionnaires en vond zowat het enige interessante uit deze issue het feit dat het team de zogeheten Flashpoint Breakwall moest doorbreken om tot in onze tijd te geraken. Dit lijkt me alweer een bevestiging dat de gebeurtenissen uit het Flashpoint-event hoogstwaarschijnlijk nog wel zullen worden opgerakeld in het nieuwe DCnU. Het Legion stond altijd wel een beetje buiten het huidige DC-universum vanwege hun futuristische setting, en kunnen hierdoor dus als geen ander informatie verstrekken over hoe nu het voorgaande DC-universum verschilt van het nieuwe.

Hoewel ik tot hiertoe nog geen enkele issue uit de nieuwe 52 echt heb afgeraden, vrees ik dat dit bij deze Legion Lost #1 weleens wel het geval zou kunnen zijn. De issue was enorm verwarrend geschreven en valt alleen daardoor al best te vermijden, zeker voor nieuwe lezers. Zustertitel Legion of Super-Heroes #1 heeft volgende week dus wat goed te maken.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.