5
Posted 15/09/2011 by Gilles in Comics
 
 

Review: Ultimate Comics – Spider-Man #1

I said I will beat you to death with my bare hands. You have four doctorates… Which one of those words do you not understand?

Elf maanden geleden heeft Norman Osborn, u allen ook bekend onder zijn alias The Green Goblin, een nieuwe werknemer in dienst genomen. Doctor Markus heeft het team bij Osborn Industries met een zeer specifieke reden vervoegd. Hij is, Otto Octavius uitgezonderd, de allerbeste op zijn gebied: radioactief DNA-onderzoek. De nieuweling wordt in ware Osborn-stijl verwelkomd met een mythologisch verhaal over de Griekse godin Pallas Athena. Op de koop toe krijgt Markus het origineverhaal van Ultimate Spider-Man: Peter Parker te horen.  Peter had een ongeluk in het laboratorium van Norman Osborn, dat muteerde zijn bloed en gaf hem zijn gekende spinnenkrachten. De taak voor onze doctor is duidelijk: het ongeluk dat Spider-Man zijn krachten gaf reconstrueren, zodat Osborn het naar eigen goeddunken kan gaan gebruiken. De goede doctor zet maar beter zijn beste beentje voor, zodat hij gauw in zijn ingewikkelde opdracht slaagt. Norman Osborn zou namelijk zichzelf niet zijn moest hij geen doodsbedreiging uiten tegenover zijn nieuwste laboratoriumkracht.

Vandaag ligt, het eens zo grote, Osborn Industries er maar verlaten bij. Dit neemt echter niet weg dat er nog iets te rapen kan zijn voor inbrekers. Natuurlijk is er altijd wel iemand die dergelijk idee in de praktijk brengt en in het lege laboratorium binnendringt en er de achtergebleven schatten gaat roven. De indringer gaat niet met lege handen naar huis… en niet echt alleen ook.

Brooklyn, New York. Hier ontmoeten we een gezinnetje bestaande uit een vader, een bezorgde moeder en een zoon. De jongeling zijn naam luidt Miles, Miles Morales om precies te zijn. Vandaag gaat de jonge Miles met zijn ouders naar een loterij waar een veertigtal jongeren uit de buurt uitgepikt worden om naar een publieke school met beperkt aantal plaatsen te gaan. De jonge Miles kruipt door het oog van de naald en versiert een plaats. Dat goede nieuws moet gauw aan oom Aaron worden verteld, maar is het wel een goed idee om daarheen te gaan? Misschien zal dat bezoekje het leven van de jongen volledig veranderen…

Over deze comic is er de afgelopen tijd enorm veel gepraat en geschreven nog voor er één pagina of verhaallijn bekend was gemaakt. Het feit dat het hoofdpersonage Miles Morales een donkere huidskleur heeft is blijkbaar stof voor de kranten en diverse sites. Zelfs de Vlaamse kranten moesten onze pret bederven door de nieuwe Spider-Man, weken voordat de comic in de rekken lag, op ons af te vuren. De Amerikaanse comic-industrie streeft naar meer diversiteit in het medium. Laat ons zeggen dat ze het er een beetje dik opleggen. Marvel heeft namelijk al diverse rassen in hun rijk gevulde bibliotheek aan personages. Denk maar aan Black Panther of Storm. Weliswaar zijn zij maar een kleine minderheid, en mag dit wel opgetrokken worden om een getrouw beeld te creëren, dat niet zo strookt met de realiteit. Het blijft echter wel zo dat een comic een goed verhaal moet bevatten. De afkomst of het uiterlijk van een hoofdpersonage mag niet de enige reden zijn om een goede verkoop te krijgen en na te streven. Op dit vlak stelt dit eerste deel alvast niet teleur, er zit overduidelijk potentieel in de nieuwe Ultimate-reeks. Miles komt overduidelijk uit een laag van de maatschappij die minder kansen krijgt en dat zie je zelfs een beetje in zijn voorkomen. Hij lijkt weinig zelfvertrouwen te hebben en oogt verdrietig. Het underdog-gehalte van de reeks is in ieder geval verzekerd. Qua tekeningen zit het ook goed, Sara Pichelli (X-men: Pixie strikes back) weet de hoge verwachtingen van het publiek te vertalen naar het papier. Met deze comic heeft ze alvast haar naam een stuk bekender gemaakt, hopelijk blijft ze zo’n goed werk leveren in de volgende delen. Brian Michael Bendis (Powers) is een grote naam onder de comic-schrijvers, de verwachtingen van zijn werk zijn zowaar nog groter. Tot nu toe lijkt Bendis zeker te weten waarmee hij bezig is. Ik ben gematigd positief over deze Ultimate Comics Spider-Man #1. Tot nu toe is alles positief, maar als liefhebber van Spider-Man ben ik een beetje bang voor de toekomst. Als het huidige niveau aangehouden wordt verdienen de makers een dikke pluim, maar of een dergelijke herwerking van de oude Spidey-formule een blijvend succes kan creëren is voor mij wel nog steeds de vraag.

Comments

comments


Gilles

 
avatar