1
Posted 15/09/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Deathstroke #1

To everyone who is not Elsey Kopnek, do the smart thing and head to whatever whorehouse you spend your nights. Before I cut off your reason to go there …

Deathstroke the Terminator is terug in zijn eigen reeks en zal datgene doen waar hij zo goed in is: mensen vermoorden! Wat meer kun je nog willen van een comic met als hoofdrolpersonage één van de meest dodelijke huurmoordenaars die het DC-Universum ooit gekend heeft? Uiteraard veel bloed, een enorm hoog aantal doden, gevaarlijke missies waarvoor Deathstroke nog meer gevaarlijkere mensen moet elimineren, veel badass one-liners waarvan Arnold Schwarzenegger jaloers zou worden en uiteraard: zeer cynische humor! Vergelijk het zo’n beetje met een Bruce Willis-actiefilm maar dan in een handig comicformaat en met een schurk in plaats van een held in de hoofdrol.

Wanneer we deze nieuwe/geupdate/aangepaste versie van Deathstroke voor het eerst zien, staat hij tegenover een vijftigtal gewapende mannen wiens aanvoerder eist dat hij zijn wapens laat vallen. Het is vrij snel duidelijk dat deze ongelukkigen de vaardigheden van Slade Wilson wel enorm onderschat hebben, alsook zijn professionalisme. “Als je een job aanneemt dan zorg je er ook voor dat je deze job succesvol uitvoert”- Deathstroke’s filosofie. Het maakt niet uit of er nu drie, tien of vijftig mensen tussen jou en je binnenkort zeer dode doelwit staan. Anders ben je de naam en roem van Deathstroke niet waard. Na een, vermoedelijk zeer geslaagde missie in het voormalige Sovjet Rusland, bevindt Deathstroke zich bij zijn opdrachtgever/agent/vertegenwoordiger Christoph, deze heeft een zeer lucratieve opdracht. Er hangt echter een groot nadeel aan vast, het zogenaamde addertje onder het gras: Deathstroke zal moeten samenwerken met een team. Niet zomaar een team maar drie groentjes, drie puisterige tieners! De missie? Zeer eenvoudig en typisch iets voor Deathstroke: bepaalde nucleaire geheimen stelen van een wapenhandelaar die per vliegtuig doorheen Europa reist … terwijl het vliegtuig nog in volle vlucht is …

Zoals ik eerder al zei: puur actiefilm-materiaal voorzien van een redelijk goed script naar de hand van Kyle Higgins die velen zullen kennen van zijn werk met het vrij recente Batman: Gates of Gotham en Squadron Supreme (Supreme Power). Het wordt als lezer ook vrij snel duidelijk dat Higgins deze Deathstroke-comic op deze manier zal aanpakken. Verhaal heeft hier nog steeds een grote rol maar het is duidelijk dat actie centraal staat in deze comic. Toch blijft het smaakvolle actie zoals in bijvoorbeeld de Bourne Identity-films en zo overdreven zoals in The Expendables. Met dit eerste issue slaagt Kyle Higgins erin om de fans van het Deathstroke-personage te geven wat ze willen: cynisme, actie en meedogenloosheid!

Het werk van tekenaar Joe Bennett (Birds of Prey, Rann-Thanagar War) daarentegen ben ik iets minder tevreden van. De meesten onder jullie zullen wel weten dat Slade Wilson (Deathstroke) niet zomaar een mens is, hij is een metahuman met onder andere verhoogde spierkracht. Maar om hem om te toveren in zulke spierbundel als Joe Bennet gedaan heeft, dat doet in mijn ogen net iets teveel denken aan de X-Men uit de toekomst; Cable van DC-concurrent Marvel Comics. Al de wapens en de uitrusting en het lichaamspantser dat Deathstroke draagt, doet me iets teveel terugdenken aan de jaren negentig. En wanneer men het over comics heeft dan is dit niet als compliment bedoeld. Ook vond ik Bennett zijn werk aan de Flashpoint tie-in The Curse of the Ravager ook beter dan in Deathstroke #1. Gezichten en emoties zijn echter nog steeds mooi in orde!

Desondanks deze ongewenste nostalgie heb ik toch van deze comic weten te genieten. Ook al hebben Kyle Higgins en Joe Bennett mijn verwachtingen niet overtroffen, hebben ze deze ook niet echt tekort gedaan. Het verhaal leest niet eens echt als een teaser, ook al is het maar een inleiding naar wat nog komen moet. Raad ik deze comic aan of niet? Ja, natuurlijk raad ik deze comic aan. Toch enkel aan mensen die graag actiefilms zien met net dat beetje meer inhoud!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be