0
Posted 15/09/2011 by Arno in Comics
 
 

Comic art in het museum – Alex Ross en Andy Warhol

Alex Ross

Dat vele comics niet alleen een ontzettend leuke vorm van entertainment, maar ook wel ware kunstwerkjes kunnen zijn, dat weten we ondertussen al. Maar nog te zelden krijgen we de kans om ze in een werkelijk prestigieus kunsthistorisch museum te bewonderen. Vanaf oktober wordt er echter alweer een stap in de goede richting gezet wanneer Alex Ross, waarschijnlijk de meest bejubelde schilder in het medium en welbekend om zijn hyperrealistische weergaven van iconische superhelden, zijn eigen expositie zal krijgen in het Andy Warhol Museum. Het museum bevindt zich in Warhol’s geboorteplek: het Amerikaanse Pittsburgh, Pennsylvania.

De tentoonstelling zal de naam Heroes and Villains: The Comic Book Art of Alex Ross dragen en omvat zowat de hele carrière van de 41-jarige “Norman Rockwell of comics” uit Portland, Oregon. Oude schetsen uit Ross zijn kindertijd tot zijn grote doorbraak in de jaren ’90 bij Marvel en DC met ondermeer de legendarische comics Marvels (1994) en Kingdom Come (1996), kleisculpturen van Superman en Batman, filmaffiches voor Spider-Man 2 (2004) tot zijn huidige meer covergerichte werk bij Dynamite Entertainment (Project: Superpowers, Kirby Genesis)… Allen krijgen ze een plaatsje in de gigantische tentoonstelling (al staat enkel DC bij de sponsors vermeld, me dunkt dat zij dan ook wel het meest in de aandacht komen te staan). Naast het werk van Ross wordt er ook aandacht besteed aan enkele van zijn invloeden, waaronder uiteraard de Amerikaanse schilder Norman Rockwell (1894-1978), commerciële artieste Lynette Ross (de moeder van Alex) en de pop art van Andy Warhol (1928-1987) zelf, die al eerder comicfiguren als Superman en Uncle Sam in musea bracht.

Superman: Mythology

Van de legendarische excentrieke kunstenaar Andy Warhol zullen overigens ook enkele zeldzame comics uit zijn eigen collectie worden tentoongesteld en last but not least, zal er een onafgewerkte versie van zijn Batman/Dracula-film uit 1964 getoond worden. In deze fanfilm, dewelke indertijd geen officiële goedkeuring kreeg van DC Comics, werd de rol van de Caped Crusader gespeeld door de ergens toepasselijk maar vrij ongelukkig genoemde acteur Gregory Battcock. De onafgewerkte film zou een campy visie op Batman stellen, min of meer gelijkaardig aan de twee jaar later debuterende tv-reeks met Adam West.

Vele van Alex Ross zijn interieuren en covers zullen worden uitvergroot tot heuse schilderijen en ik moet toegeven, het doet mij persoonlijk wel plezier om panels uit een comic omgetoverd te zien worden tot werken zoals Batman: Knight over Gotham of JLA: The Original Seven. De tentoonstelling gaat in avant-première op 1 oktober, met een rondleiding en signeersessie van Alex Ross zelf, en loopt voor het grote publiek vanaf 2 oktober, 2011 tot en met 8 januari, 2012.

Batman: Knight over Gotham

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.