3
Posted 14/09/2011 by Lav in Comics
 
 

DCnU Special: Harley Quinn

Welkom bij DCnU Special, een nieuwe reeks specials gedurende september in het licht van de DC relaunch! De Brainfreeze-crew gaat hierin enkele bekende en minder bekende DC-personages van naderbij bekijken met als bedoeling jullie warm te maken voor hun nieuwe reeksen deze maand. We maken jullie niet alleen wat meer vertrouwd met de geschiedenis van deze superhelden (en schurken!), maar kijken dus ook meteen naar hun vernieuwde positie in het DCnU. Vandaag nemen we een kijkje naar Harley Quinn!


Harley Quinn is nog een relatief nieuw gezicht in het DC-wereldje. Pas in 1992 maakte ze haar eerste verschijning in Batman: The Animated Series. Deze dolgekke meid met haar Brooklyn accent, gecreëerd door Paul Dini en Bruce Timm, en haar onvoorwaardelijke affectie voor haar Puddin’, de Joker, was een schot in de roos en Harley kreeg al snel haar intrede in de comics. Maar Harley bleef ook verschillende keren te zien in andere geanimeerde films en series. Lange tijd was Harley Quinn niet weg te denken van Joker’s zijde maar over de jaren heen heeft ze een grote evolutie gemaakt en met de DCnU relaunch zit ze samen met o.a. Deadshot en King Shark in de Suicide Squad.

 

Harley Quinn door de jaren heen.

Harley en gal pal Poison Ivy

Harley’s overgang naar de comics zat gebundeld in Mad Love dat ook in dezelfde stijl en continuïteit als de animatie zelf was en was door hetzelfde team van Paul Dini en Bruce Timm gemaakt. Hier zagen we een zeer speelse Harley Quinn op haar best die bij vele fans erg in de smaak viel en onder andere ook de Eisner en Harvey award won voor Best Single Issue Comic of the Year.
Hoe iemand als Harley Quinn, oorspronkelijk Harleen Quinzel, aan het diploma en de job geraakte is zeer betwistbaar maar Quinzel werkte als een intern psychiater in Arkham Asylum. Dit was waar ze voor het eerst kennis maakte met de Joker. Geïntrigeerd door zijn karakter stelde ze zich als vrijwilliger op om hem te analyseren. Hoewel Joker’s aanwezigheid de meeste vrouwen angstig maakte, werd Quinzel al snel betoverd door Joker’s “unieke” charmes. Als een smoorverliefde gek hielp ze hem ontsnappen van het Asylum. Maar nadat haar liefste Mr. J. verslagen werd door Batman ging ze helemaal door het lint. Ze nam de naam Harley Quinn op zich en werd de Joker’s side-kick.
Hun relatie was alles behalve de therapeutische normen van gezond en stonden ze bekend als het meest gestoorde koppel van DC. Ook al was Joker verre van het ideale vriendje wou Harley niet van zijn zijde wijken. Helaas moest ze de verbale beledigingen en manipulaties erbij nemen en regelmatig een bezoekje brengen in Arkham Asylum, deze keer dan wel aan de andere kant van de tralies. Hoewel Joker amper affectie toonde voor haar, was er niemand die zo’n lange en intieme band met haar Mr. J. kon hebben als Harley zelf. Maar dit weerhield Joker niet om haar onder de bus te smijten indien het hem goed uitkwam.
Harley leek vaak onbewust te zijn voor Joker’s psychotisch karakter en dus werd Batman al snel de zondebok voor alles dat niet goed ging tussen de twee. En met een onstabiel karakter als dat van haar, werd ze een vijand die je zeker niet mocht onderschatten.
Door haar crimineel leven en de vele celstraffen in Arkham Asylum leerde Harley een nieuwe vriendin kennen, Poison Ivy, met wie ze veel tijd doorbracht wanneer ze niet achter Joker aanliep. De twee werden “BFF’s” en zetten regelmatig Gotham City op stelten als ze konden ontsnappen. Poison Ivy gaf Harley dan ook immuniteit tegen haar vergif wat ook een opmerkelijke impact kreeg op Harley’s kracht en behendigheid.

Enkele jaren later kreeg ze een nieuwe one-shotBatman: Harley Quinn, die haar origine in de huidige DC-context plaatste en weer door de hand van Paul Dini geschreven werd.
Pas in eind 2000 kreeg Harley Quinn haar eigen geestige reeks, met verschillende schrijvers (Karl Kesel en later A.J.Lieberman), waar ze bewees dat ze veel meer was dan een hopeloze verliefde dwaas die af en toe dienst deed als een punch-line voor Joker. Na de zoveelste manipulatie van Joker en reality check van Poison Ivy, besloot Harley om haar eigen weg te gaan. Ze had op een bepaald punt zelfs haar eigen handlangers, de “Quinntets”! Wanneer het in Gotham even te hectisch werd, reisde ze samen met Poison Ivy naar Metropolis en bracht ze ook een iets minder gepland bezoekje in hel. Het is echter wanneer Lieberman de taak van Kesel overnam dat de reeks minder speels werd en ook haar charme begon te verliezen. Uiteindelijk was deze reeks van relatief korte duur (38 issues) maar Harley verscheen achteraf nog enkele keren in andere verhalen.

Harley en haar Quinntets!

 

Af en toe toonde Harley dat haar hart niet zo zwart was als het op het eerste zicht leek . Zo weigerde ze bijvoorbeeld om een job te aanvaarden van de nieuwe Ventriloquist, Peyton Riley. Want ook al werd Harley uit het Asylum gekidnapt liet ze het aanbod links liggen uit respect voor Arnold Wesker, de originele Ventriloquist. Sterker nog, ze hielp Batman en Commisioner Gordon om Peyton’s plannen te saboteren. Het grootste probleem van Harley Quinn was dus niet dat ze met een kwaad hart geboren was maar dat ze al ver over de grens van krankzinnigheid heen was en regelmatig met de verkeerde mensen (en vooral het verkeerde vriendje) omging. Dit verbeterde niet veel wanneer ze met haar goede vriendin Poison Ivy en Catwoman op nieuwe avonturen ging in Gotham City Sirens. Hier kregen we ook een kijk op Harley’s familie die ze tijdens de feestdagen een bezoekje bracht. Al snel werd het weer duidelijk waarom ze niet graag bij haar familie was. Haar broer was lui en een nietsnut, haar moeder keurde haar leven nooit goed en haar vader was een oplichter die in de gevangenis zat. Wanneer Harley hem in de gevangenis kwam bezoeken ondervond ze al snel dat haar vader uiteindelijk maar geïnteresseerd was om geld van haar te krijgen. Ze keerde terug naar de andere meiden in Gotham waar ze zich meer thuis voelde. Helaas duurde het niet lang eer Harley weer achter Joker ging lopen. Deze keer was het echter met de intentie om hem te vermoorden, maar besloot op het laatste moment om hem toch maar de bevrijden en hadden ze samen heel Arkham Asylum op zijn kop gezet.

 

Een nieuwe start, nieuw team en nieuw kostuum.

Wat ze ook doet of plant, Harley Quinn lijkt steeds weer voor Joker te vallen. De vraag zal dan zijn hoe ze met haar andere teamgenoten van de Suicide Squad zal omgaan. Zal ze er een nieuwe thuis vinden of zal ze al snel terug verlangen om aan Joker’s zijde te staan?

Nurse Harley in Arkham Asylum

Suicide Squad is een groep samengesteld uit verschillende villains die in ruil voor hun vrijheid gevaarlijke opdrachten uitvoeren voor de overheid. Ze staan onder leiding van Amanda Waller en zullen regelmatig hun leven op het spel moeten zetten voor het succes van hun missies. Voorlopig weten we alleen nog maar dat Harley QuinnDeadshotKing Shark en Black Spider in dit team zitten maar anderen zullen zich ongetwijfeld nog bijvoegen, waarvan er alvast een paar nieuwe gezichten bij zullen zijn.
De schrijver, Adam Glass, heeft voornamelijk ervaring met verhalen voor Marvel’s Deadpool te schrijven maar is zeer enthousiast om aan deze reeks te werken.

Het meest opvallende aan de serie is op het eerste zicht Harley Quinn’s nieuwe outfit, waar al veel controverse rond geweest is nog voordat de nieuwe reeks in de winkelrekken ligt. Terwijl veel van Harley’s vrouwelijke collegas een minder sensuele look krijgen en de discussies om Wonder Woman nu wel of geen broek te geven eindeloos lijken door te gaan, ontbreken er grote lappen stof van Harley Quinn’s oorspronkelijk kostuum. Het lijkt de laatste tijd een rage te zijn om van haar jester-outfit een sexy variant te maken, zoals het verpleegsterpakje uit het spel Arkham Asylum en de meer gothic look uit Arkham City. Echt praktisch lijkt haar nieuw kostuum niet om acrobatische stunts uit te halen en veel bescherming tijdens haar gevaarlijke missies lijkt het ook al niet te bieden.
Eigenlijk was er niets mis met haar oorspronkelijk kostuum. De link met Joker was duidelijk terwijl ze toch duidelijk meer dan een handlanger was van hem. Haar nauwsluitende outfit toonde aan dat ze zeer sportief en acrobatisch was terwijl haar jester-attributen aantoonde hoe speels en gek ze was. Ook in de twee Arkham-games blijft de kleuren referentie prominent aanwezig al ligt de nadruk in Arkham Asylum meer op een gek roleplay-spelletje als verpleegster dan een harlequin. In Arkham City zal het kostuum dan weer meer de essentiële elementen van Harley Quinn bevatten maar dan in meer realistisch en urban jasje gestopt.
Moeten we van haar looks in Suicide Squad afleiden dat haar speelse karakter meer onderdrukt wordt en haar psychotische kant nog meer naar boven zal komen? In hoeverre dat Harley geëvolueerd is tegenover haar oorsprong in 1992 zullen we vanaf vandaag kunnen ondervinden in Suicide Squad #1.

 

Comments

comments


Lav

 
avatar