8
Posted 13/09/2011 by Timaeus in Columns
 
 

What grinds my gears #2

Het is weer eens een rare week geweest in de comicindustrie. Ik had enkele weken geleden al een nieuwe What grinds my gears neergepend rond ex-Flash Wally West, maar vorige week was er toch een gebeurtenis die meer dan iets mij serieus frustreerde en natuurlijk moest ik mijn tweede column omgooien om dit te behandelen. Ik heb het over het GD-incident, een waar teken over hoe hypocriet ze over de grote plas wel zijn.

Comicwinkel the Comic Conspiracy dacht eens interessant te doen en besloot om via zijn facebookpagina te communiceren dat vanaf dat moment Action Comics werd geboycot en alle klanten die deze strip wilden kopen ergens anders naartoe moesten uitwijken want die winkel wou deze niet meer verkopen. Natuurlijk een serieuze beslissing die geen enkele winkel zou maken zonder gegronde reden. Die reden was er volgens de winkel wel want Superman gebruikte de letters GD in een tekstballon. GD!!! Hoe durft hij …

De uitbater van de in North Carolina gevestigde winkel dacht dat Grant Morrison weer eens een politieke agenda in zijn comic verwerkte en dat Superman met zijn kreet de naam van God misbruikte. Om zijn woorden te gebruiken:

It grieves me to see a liberal Scottish schmuck like Grant Morrison take these liberties. I’m sorry, Superman would NEVER take God’s name in vain. In the words of the late Jim Croce, “You don’t tug on Superman’s cape.

De hele zaak is uiteindelijk op een non-event uitgedraaid met Morrison die publiekelijk zei dat hij GD als een kreet zal zoals umpf, blam of dergelijke kreten die ondertussen wereldbekend zijn door de karatekunsten van Adam West. De winkel trok zijn boycot in en maakte daarmee een einde aan een van de meest belachelijke nieuwsverhalen die ik de voorbije maanden al heb gelezen.

Het moet niet gezegd worden hoe immens belachelijk die man zich heeft gemaakt, maar het toont ook hoe triest de mentaliteit nog steeds is rond comics. De hypocrisie rond de zaak was zo groot want in dezelfde stroom aan commentaar gaf de winkel mee dat ze wel ultragewelddadige comics zoals Crossed en the Boys (lees maar eens het Herogasm event te midden van een kerkviering), maar een simpele kreet die niet eens duidelijk is, dat is pas echt onmogelijk. Het toont een heel ongezonde mentaliteit en toont aan dat comics meer en meer het strijdtafereel begint te worden van politieke voorkeuren en geloofsovertuigingen.

Het is al langer bekend dat bepaalde politieke voorkeuren van schrijvers prominent aanwezig zijn in hun verhalen. Het was al zo in 1938 met Action Comics #1 en het is nu full circle gekomen met opnieuw Action Comics #1. Comics zijn gekleurd door meningen en hebben ons magistrale series opgeleverd zoals Watchmen en Green Lantern/Green Arrow. Daarbij geloof ik ook heel erg in vrije meningsuiting. Als een schrijver als Warren Ellis in zijn Black Summer de Amerikaanse president laat vermoorden door het hoofdpersonage omdat hij verantwoording moet afleggen voor zijn daden, is dat omdat Ellis zelf van mening is dat deze de schuld treft. Als echter tegelijkertijd een schrijver de oorlog in Irak of Afghanistan goedkeurt, heb ik daar evenmin problemen mee hoewel ik van mening verschil. Het is net die interactie en het samenkomen van allerlei meningen, visies en invalshoeken dat ervoor zorgt dat ik al heel wat geneugten heb gehaald uit comics en het net zo’n merkwaardig medium vind. Als echter iemand uit het land waar hun allereerste artikel in de grondwet de vrijheid van meningsuiting plots in naam van zijn geloof overgaat tot het boycotten en precies onttrekken van dat recht op vrije meningsuiting dan is die niet beter dan de zogenaamde ongelovigen die hij in naam van God zo hard wil bestrijden. Ik heb zeker geen problemen met geloof, maar hou het buiten de comicwereld tenzij het natuurlijk om Chronicles of Wormwood en het maagdenverhaaltje gaat.

Tenslotte is er nog het absurde dat rechtstreeks weggelopen lijkt uit Monty Python of This is Spinal Tap! Als hij comics als Crossed en the Boys goedkeurt, maar Action Comics boycot, waar gaan we dan in godsnaam (pun intended) naartoe? Geweld kan zolang de personages terwijl ze de meest vreselijke dingen elkaar aandoen ze maar niet de draak steken met een man met een lange baard. Ik denk dat die idioot wel eens zijn zo geliefde bijbel mag nalezen op het onderdeel over naastenliefde. Ik denk dat mensen hun ruggengraat scheiden van hun lichaam ook wel valt onder het ‘Gij zult niet doden‘.

Het aandacht zoeken heeft gelukkig maar enkele dagen geduurd en is nog eens ludiek beëindigd door Mark Waid die een pagina uit Superman oprakelde waar een ware GD-wedstrijd in de comic aanwezig was. Het toont nog maar eens hoe idioot die man wel was. Ik hoop alleszins dat dergelijke nieuwsberichten ver weg blijven en een stille dood mogen sterven want als ik er nu op terugkijk, is het zelfs mijn tijd niet waard. Ik stoor me aan veel in de comicindustrie maar dat is nog altijd mijn volste recht, net zoals jullie je mogen storen aan alles wat ik schrijf. Ik vraag maar één ding. Laat me weten wat jullie denken in de commentaren!

Comments

comments


Timaeus

 
avatar