3
Posted 13/09/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

DCnU Special: Booster Gold

Welkom bij DCnU Special, een nieuwe reeks specials gedurende september in het licht van de DC relaunch! De Brainfreeze-crew gaat hierin enkele bekende en minder bekende DC-personages van naderbij bekijken met als bedoeling jullie warm te maken voor hun nieuwe reeksen deze maand. We maken jullie niet alleen wat meer vertrouwd met de geschiedenis van deze superhelden (en schurken!), maar kijken dus ook meteen naar hun vernieuwde positie in het DCnU! Vandaag geven we jullie niemand minder dan DC’s eigenste Koning der Merchandising: Booster Gold!

Deze enigmatische superheld verscheen voor het eerst in februari 1986 in het allereerste issue van Booster Gold van zijn geestelijke vader: de schrijver/tekenaar Dan Jurgens (Time Masters: Vanishing Point,Crisis Aftermath: The Battle For Blüdhaven) en is dus een nog zeer jong personage in het comicwereldje. In zijn vroege avonturen, verijdelt hij rampen en misdaden om er munt uit te slaan. De reden dat hij hier zo succesvol in is? Booster Gold komt uit de toekomst en heeft dus technologie en kennis die niemand anders heeft! Hij is tevens een van de eerste echt belangrijke personages die door DC Comics in hun continuïteit  geïntroduceerd werd na de massale Crisis on Infinite Earths reboot. In het daaropvolgende jaar zou deze Booster Gold zelfs een deel gaan uitmaken van DC haar nieuwste incarnatie van de Justice League. Booster bleef in het teamroster staan tot deze incarnatie uit mekaar ging om plaats te maken voor een nieuw team dat het leven zag in de Justice League: A Midsummer’s Nightmare-mini-serie. Nadien zouden hij en de andere ex-Justice League-leden weer opduiken als de zogenaamde Superbuddies in de the Justice League-mini-serie. Maar wie is nu deze mysterieuze Booster Gold?

Het verleden begint in de toekomst?

Geboren als Michael Jon Carter bij een zeer arme familie uit het Gotham City van de 25ste eeuw had de jonge Booster niet veel kansen. Zijn moedertaal is wonderbaarlijk genoeg Esperanto (een door Lejzer Zamenhof ontworpen, makkelijk te leren, politiek neutrale, internationale taal). Gelukkig voor hem was de jonge Micheal nooit alleen, zijn geliefde tweelingzus Michelle stond steeds aan zijn zijde. Hun vader had het gezin echter verlaten nadat hij al hun geld had weg gegokt, als resultaat kenden de jonge Hal kinderen hem niet. Aan al hun tegenspoed en arme leven zou echter een einde komen want op de universiteit, wist Michael Jon Carter zich echter te ontpoppen tot een fenomenale quarterback! Iedereen zei het, de toekomst lacht deze jongen toe terwijl hij naar de top gaat. Jammer genoeg kwam zijn marginale en nog steeds gokverslaafde vader op dit punt weer in zijn leven. Deze wist hem er van te overtuigen om op wedstrijden te wedden en ze opzettelijk te verliezen. Zoiets kan natuurlijk nooit lang onopgemerkt gaan (toch niet in Comics) en Booster zijn geheim werd onthuld en hij kon zijn rooskleurige toekomst gedag kussen. Ten einde raad, en omdat hij nergens anders werk vond, nam hij een job aan als nachtbewaker in het Metropolis Space Museum. Hier begon hij de vele exhibities in verband met superhelden en superschurken uit het verleden te bestuderen. Nadien slaagde Booster Gold er in om met behulp van een veiligheidsrobot genaamd Skeets enkele items uit het museum te ontvreemden: een Legion of Super-Heroes ring (die hem in staat stelt te vliegen), de krachtveld riem van Brainiac 5 en uiteraard Skeets zelf en al diens kennis van het verleden! Daarna gebruikte hij Rip Hunter zijn tijdmachine om terug te reizen naar de 20ste eeuw om daar een superheld te worden en op deze manier een heuse onderneming rondom zijn persona op te bouwen en eindelijk rijk te worden. Aanvankelijk wilde hij zichzelf Goldstar dopen maar nadat hij toenmalig president Ronald Reagan zijn leven redde versprak Booster zich. Hij haalde de naam Goldstar en zijn nickname van zijn football-dagen Booster door mekaar en dit werd Booster Gold, een naam die hij zou blijven dragen. Daarom dat de verscheidene mensen/helden uit het DC-Universum hem al eens spottend Buster durven te noemen in plaats van Booster. Vermits hij in het begin zichzelf schaamteloos begon te promoten en geobsedeerd was door roem en rijkdom, geniet Booster Gold niet van veel respect bij zijn collega-superhelden …

Beroemdheid en de Justice League International

Aanvankelijk vestigt Booster Gold zich in de thuisstad van Superman: het grootse Metropolis. Het is hier dat hij het plot van de gedaantewisselaar en huurmoordenaar Chiller verijdelt die de president van de Verenigde Staten wou doden en diens plaats in nemen. Dankzij al deze mediapubliciteit van deze heldendaad, slaagt de ambitieuze Booster Gold er énorm snel in om deals te tekenen voor massa’s reclamespotjes en films. Ergens in het begin van Booster zijn superheldencarrière, geraakt zijn tweelingzus Michelle Carter aan een magnetisch pak dat haar verandert in de superheldin Goldstar. Jammer genoeg zijn haar heldendaden en haar carrière van korte duur en sneuvelt ze in een strijd met monsters uit een andere dimensie. Zo verliest Booster Gold zijn geliefde zus en blijft hij alleen achter als een gebroken man. Met een klein fortuintje richt Booster zijn eigen controlemaatschappij op: Goldstar, Inc. (later gekend als Booster Gold International). Hij huurt tevens Dirk Davis in om dienst te doen als zijn publiciteitsagent. Later, tijdens de gebeurtenissen van het Millenium event wordt onthuld dat Davis eigenlijk een Manhunter is die al enige tijd geld ontvreemd van Booster Gold in de hoop dat deze alles zou doen voor de Manhunter om dit geld terug te krijgen. Uiteindelijk worden de Manhunters verslaan maar Booster Gold blijft er wel bankroet van achter.

Booster Gold verkrijgt nadien een zeer belangrijke positie in de Justice Leaugue van de jaren tachtig en negentig van Keith Giffen (Reign in Hell, SuperPatriot) en J. M. DeMatteis (The Spectre, The Spectacular Spider-Man). Het is dankzij hun vele team-ups dat in deze periode, Booster Gold een hechte vriendschap begint met mede-Justice League-lid Ted Kord (Blue Beetle). De twee worden zelfs de beste vrienden! Maar na vele teleurstellingen en dingen dat hij zich voor schaamt, verlangt Booster weer naar de reputatie die hij ooit genoot. Hij verlaat hierdoor de Justice League en richt het zogenaamde Conglomerate op. Een superhelden team dat gesponsord wordt door verscheidene bedrijven. Toch zijn Booster Gold en zijn teamgenoten Praxis, Maxi-Man, Echo, Vapor, Reverb en Gypsy vastbesloten om echte helden te worden. Maar omdat hun vele sponsor deze waarden teveel compromitteren, verlaat Booster het team en gaat terug naar de Justice League. Even een leuk weetje: wanneer een bepaalde gevaarlijke alien verwoesting en terreur zaait op aarde is het niemand minder dan Booster Gold die hem de naam Doomsday geeft! Een naam die het monster nu nog steeds draagt, geen idee of ie zal opdagen in het DCnU maar de kans is groot. Jammer genoeg voor Booster, vernietigt Doomsday zijn pak en daarmee ook een deel van zijn krachten. Blue Beetle, Ted Kord slaagt er wel in om een nieuw kostuum te ontwerpen voor zijn beste vriend maar dit durft al eens te falen op momenten dat je dit liever niet meemaakt. Zo sterft Booster bijna in een gevecht tegen Devastator en verliest hij zijn arm. Het is enkel dankzij zijn beste vriend dat hij dit overleeft. Kord slaagt er namelijk on om Booster zijn pak om te bouwen in een werkend life support-systeem dat alle krachten heeft van Booster’s vorige kostuums. Hij geeft hem ook een cybernetische arm.

Genezen en Infinite Crisis

Na de ontbinding van de Justice Leauge International, sluit Booster Gold zich aan bij de Extreme Justice-groepering van Captain Atom. Tijdens zijn tijd bij Extreme Justice, besluit onze goeie oude trouwe Booster Gold om een deal te sluiten met de supervillain Monarch. Deze geneest alle verwondingen aan Booster zijn lichaam, inclusief zijn arm zodat hij verder kan leven zonder zijn pak aan te houden.  Weer bouwt zijn boezemvriend, Blue Beetle hem een gloednieuw kostuum. Dit keer doet Booster zijn sidekick Skeets echter dienst als mainframe en heeft deze controle over alle systemen van dit nieuwe pak. Zo is Skeets in staat om Booster steeds te helpen en kan ie zelfs controle nemen over Booster zijn kostuum moest deze bewusteloos geraken! Zeer lang doet Booster echter niet met dit nieuw kostuum. Na de ontbinding van Extreme Justice krijgt hij er alweer een nieuw, een dat gebaseerd is op zijn originele uit de 25ste eeuw en op Superman zijn zogenaamde energy containment suit. Na de dood van personage Sue Dibny in Infinite Crisis hangt Booster Gold zijn kostuum aan de kapstok en gaat verder door het leven als gewoon Michael Jon Hall. Het is pas wanneer zijn vriend Ted Kord naar hem komt voor hulp dat Michael terugkeert naar zijn Booster Gold-persona. Al is dit dankzij een explosie en de ontmanteling van Skeets slechts voor korte duur. Na de dood van zijn beste vriend Blue Beetle, het verraad van zijn vriend Maxwell Lord en zijn verwondingen van het OMAC Project, is Booster emotioneel en fysiek gezien meer dan een wrak. Hij geeft zichzelf overal de schuld van omdat hij zich niet genoeg in de geschiedenis verdiept heeft om Lord zijn verraad te voorspellen. Booster gooit zijn bril op de grond en zegt dat hij terugkeert naar huis, terug naar de 25ste eeuw …

Terug naar huis en 52

Maar gelukkig voor de lezers betekende dit niet het einde voor Booster Gold! Hij dook namelijk weer op tijdens het event Infinite Crisis. We zien Booster tezamen met Skeets hier voor het eerst terug in de ruïnes van de Justice League haar Watchtower-basis op de maan. De reden dat hij zich hier bevindt en niet bij wat er nog over schiet van zijn familie is vrij eenvoudig: omdat hij historische artefacten uit het museum heeft gestolen, staat Michael Jon Carter alom gekend als een crimineel. Met andere woorden hij is voortvluchtig en keert dus terug naar onze tijd! Wanneer zijn trouwe sidekick Skeets er maar niet in slaagt om contact op te nemen met de Martian Manhunter, besluit onze held om op zoek te gaan naar Jaime Reyes: de nieuwe Blue Beetle! Samen trekken ze naar Batman zijn befaamde Batcave omdat ze diens hulp nodig hebben om de mysterieuze Brother Eye-satteliet te vinden en te vernietigen. In het naspoor van de gebeurtenissen uit Infinite Crisis, hangen Superman, Batman, en Wonder Woman tijdelijk hun superheldenidentiteit weg terwijl de overgebleven helden een herdenkingsdag voor Superboy bijwonen. Booster Gold vindt het raar dat deze drie grote helden niet komen opduiken en vermoedt dat Skeets kapot is en hem daarom de verkeerde informatie geeft. Wanneer deze hem nog meermaals faalt, beseft Booster dat Skeets zijn historische informatie niet meer correct is. Op zoek naar antwoorden belandt hij in de geheime bunker van tijdreiziger Rip Hunter waar hij tot een verontrustende ontdekking komt!  Overal liggen notities en foto’s van Skeets en Booster Gold vol met de woorden “zijn schuld” en pijltjes die naar het duo wijzen.

The greatest hero you’ve never heard of

Na 52 dook Booster Gold eindelijk terug op in een welverdiende soloreeks! De eerste verhaallijn, die toepasselijk de naam 52 Pick Up draagt was een samenwerking van DC haar eigenste golden boy Geoff Johns en Booster zijn geestelijke vader Dan Jurgens. Hierin moet Booster Gold met de hulp van een nogal enorm norse Rip Hunter bepaalde gaten in de tijdlijn herstellen en zo de allergrootste held ooit worden. Er hangt echter één ding aan vast, niemand mag ooit weten dat Booster Gold de grootste held ooit is geworden. Iedereen moet blijven geloven dat hij een egomaniakale geldwolf is die enkel om zichzelf geeft! Omdat hij intussen echt een ware held geworden is, gaat Booster Gold akkoord maar hij zou niet Booster Gold zijn als hij geen voorwaarde stelt: Rip moet hem helpen om Blue Beetle, Ted Kord zijn leven te redden of Booster speelt niet mee! Later zou onze vriend Booster Gold ook een van de weinige personages zijn die beseft dat er iets mis is met de wereld tijdens Flashpoint.

Booster Gold en het DCnU

Uiteraard duikt onze held terug op in het nieuwe DC Universe, het DCnU maar zal hij de held zijn die wij kennen? Of gaat hij helemaal anders zijn? Enkele dingen weten we alvast zeker: Booster Gold zal een sleutelrol spelen in de nieuwe Justice League International-reeks en hij zal afkomstig zijn uit … Canada. Het weinige nieuws dat we hebben doet vermoeden dat zijn gehele origineverhaal mogelijk zeer anders zal zijn in het DCnU. Is hij nog wel afkomstig uit de toekomst? Maar Booster kennende en zijn flair voor het theatrale, is het best wel eens mogelijk dat hij zichzelf een valse identiteit heeft aangeschaft. We weten ook dat Booster zich totaal niet herinnert wat er tijdens Flashpoint is gebeurd en op de allereerste cover van JLI zien we ook geen Skeets bij hem.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be