0
Posted 11/09/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Thor vol.2

Mijn Brainfreeze-collega Wade schonk jullie nog niet zo lang geleden al een review van het eerste volume van Thor door J. Michael Straczynski (Superman: Earth One, Supreme Power) en Olivier Coipel (House of M). Hierin zagen we de dondergod na een lange slaap terugkeren naar de aarde en zijn geboorteplaats Asgard vestigen nabij het kleine stadje Broxton, Oklahoma. Thor gebruikte tevens zijn opgewaardeerde krachten om zijn mede-Asgardianen, verborgen in menselijke lichamen, terug te brengen tot hun goddelijke zelf. Terwijl het merendeel van zijn vrienden zoals Balder, Heimdall en de Warriors Three (Volstagg, Fandral en Hogun) in ere werden hersteld, kwam zijn leugenachtige stiefbroer Loki terug in het lichaam van een vrouw en viel er van Thor‘s geliefde, de krijgersvrouw Sif, geen spoor te bekennen…

In dit volume, dat nummers #7-12 van het derde volume van Thor bevat alsook het jubileumnummer Thor #600, zet Straczynski zijn verhaal verder. In een eerste tweeledig verhaal volgen we een zwaar uitgeputte Thor in zijn revitaliserende Odinslaap, waarin hij in dit droomrijk zijn vader ontmoet en aan diens zijde strijdt tegen ondermeer de vuurdemon Surtur. Ondertussen ondervinden we dat Thor’s alter ego, dokter Donald Blake, gewoonweg opduikt in de echte wereld terwijl de dondergod slaapt. Hij besluit even van zijn nieuwverkregen vrijheid te genieten en zijn oude geliefde, verpleegster Jane Foster, op te zoeken in New York. De tekeningen in deze twee hoofdstukken zijn echter niet deze van Olivier Coipel, maar van Marko Djurdjevic, bekend van zijn prachtige geschilderde covers voor talrijke Marvel comics. Djurdjevic zijn vrij realistische tekenstijl past best wel bij de wereld van Thor en Odin, en hij blijft prachtige covers schilderen, maar vaste tekenaar Coipel lijkt me toch beter geschikt om de interieuren van een comic te doen.

Coipel tekent dan ook weer de resterende hoofdstukken, waarin wat meer aandacht wordt besteed aan de politieke situatie van Asgard en het effect van een godenrijk dat zo dicht zweeft nabij een klein Amerikaans stadje. We zien een heuse politieke verschuiving plaatsvinden wanneer Balder‘s ware afkomst wordt bevestigd (en uiteraard zit die Loki er weer voor iets tussen) en er ontluikt zich ook een liefdesverhaal tussen een jongeman, Bill, uit Broxton en Kelda, een Asgardiaanse godin. We komen ook heel wat meer te weten over de oorsprong van Loki zelf, alsook Thor‘s familiestamboom. Het jubileumnummer Thor #600 (waarmee de serie terug haar oude nummering opnam) sluit de collectie af en bevat een enorm episch gevecht tussen de dondergod en zijn Viking-grootvader Bor, de papa van Odin himself.

I am… your grandfather!

 

De schrijfstijl van J. Michael Straczynski mag, naar mijn mening, de laatste jaren kwalitatief sterk geminderd zijn (ik heb hem nog steeds niet vergeven voor wat hij met de laatste issues van Superman en Wonder Woman heeft gedaan), maar op deze Thor blijft hij op zijn best. (hierdoor heeft hij zijn kleine scène in de Thor-film, als de eerste sterveling die zijn hamer Mjolnir probeert op te tillen, zeker wel verdiend). Epische gevechten die het Asgardiaanse volk waardig zijn worden afgewisseld met kleine, toepasselijke en soms ronduit hilarische karaktermomenten. Check vooral die scène wanneer Bill, een simpele jongen uit Broxton, enkele stoere Asgardiaanse krijgers basketbal leert spelen: zeer grappig en helemaal niet out of character. Daarnaast zit er dan ook weer een enorm ontroerend hoofdstuk over Thor‘s gevoelens omtrent de (toen) exact een jaar geleden dood van Captain America. Hij schenkt zijn voormalige mede-Avenger en gevallen broeder totale wereldwijde mediastilte gedurende één minuut, zeer mooi geschreven door JMS en prachtig geïllustreerd door Coipel.

Olivier Coipel levert zowat het beste werk van zijn carrière met deze run. Zijn dynamische en Europees-getinte tekenstijl past perfect bij Thor, Donald Blake en het majestueuze Asgard. Spijtig genoeg zit zijn bijdrage tot deze reeks erop na dit volume (en die van JMS na de volgende bundeling ook), maar gelukkig keerde hij terug naar de dondergod met de nieuwe reeks The Mighty Thor. Thor vol.2 schenkt, in combinatie met het vorige deel, naar mijn mening nog steeds de beste hedendaagse kijk op Marvel’s dondergod waarin een sublieme mix van superheldenactie, Noorse mythologie en menselijk drama wordt afgeleverd. Je merkt waar de producers van de Thor-film hun inspiratie voornamelijk vandaan hebben gehaald!

Hier bij Brainfreeze zijn we nog niet klaar met deze reviews van Thor door J. Michael Straczynski (dit tweede volume eindigt dan ook weer met een cliffhanger van jewelste!) en voor de onvermijdelijke review van Thor vol. 3 passeer ik graag Mjolnir terug door aan collega Wade Wilson. Thor vol.2 is verkrijgbaar bij

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.