2
Posted 11/09/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Hawk & Dove #1

Gonna Blow off some steam, maybe find someone I can beat up.

Hawk (Hank Hall) en Dove (Dawn Granger) zijn respectievelijk de verpersoonlijking van Oorlog en Vrede. Meer wist ik tot dusver ook niet in verband met de personages tot ik Brightest Day had gelezen. Hierin haalde Geoff Johns  enkele minder gekende personages terug boven water waaronder Deadman, Hawk en Dove (die alle drie ook in deze comic voorkomen). Wat vrijwel onmiddellijk opviel is dat zowel Hank als Dawn daadwerkelijk de levende avatars van oorlog en vrede zijn: Hank is een zeer agressieve en opvliegende macho terwijl Dawn een zeer kalme vrouw is die nadenkt voor ze iets doet. Toen ik vernam dat in het DCnU deze personages een nieuwe comic krijgen was ik eigenlijk niet onder de indruk, ze boeien mij namelijk totaal niet. DC kondigde nadien aan dat de beruchte Rob Liefeld (Youngblood, X-Force) deze comic zou tekenen. Laten we eens zien of hij onze grootste angsten kan waarmaken of weet hij ons misschien aangenaam te verrassen?

Het verhaal begint met een televisie-uitzending van ene Alexander Quirk, een zelfverklaarde science-terrorist. Via de televisie wilt hij een boodschap sturen naar de regerende partijen binnenin de Verenigde Staten: reeds te lang hebben zij een ondemocratische machtspartij en houden ze politieke groei in de VS tegen met hun tweepartijenstelsel. Om zijn ongenoegen hier over te uiten, kaapt de jonge Quirk een transportvliegtuig voor een terroristische aanslag met als doelwit niets minder dan Washington D.C.! Natuurlijk is dit iets dat het duo superhelden gekend als Hawk & Dove helemaal niet kunnen laten gebeuren! Het volgende dat we zien zijn dus Hank en Dawn in het bewuste transportvliegtuig. Terwijl Dawn alles doet wat ze kan om controle over het vliegtuig te krijgen vooraleer het crasht in het Washington Monument, houdt Hawk zich bezig met de verscheidene gewapende terroristen aan boord. Ondertussen vindt hij het ook zijn plicht om Dawn er op te wijzen dat ze hem teleurstelt en ze beter hem eventjes zou komen helpen. Veel tijd krijgt de ‘nieuwe’ Dove niet om hier op in te gaan want voor ze het weten, wordt Hawk de mond gesnoerd door een soort cybernetische zombies en kan hij zich terug uitleven. De rest van het issue gaat over een wel zeer enerverende Hawk die overal kritiek op levert en treurt om zijn overleden broer Dan. Dove zien we zeer weinig in dit issue, pas tegen het einde zien we Dawn door de lucht vliegen met haar vriendje Deadman. Dankzij deze Deadman komen we te weten dat er een geheim is dat Dawn nog nooit tegen haar partner heeft verteld …

Schrijver Sterling Gates (Superman: New Krypton Special, Tales of the Sinestro Corps: Superman Prime) is een man wiens naam me niet bekend in de oren klonk toen ik voor het eerst de sollicits voor de nieuwe DC-titels zag. Toch zijn we hier bij Brainfreeze ruimdenkende mensen en stellen we ons overal voor open. Dit is een eigenschap die soms beloond wordt maar helaas is dit voor Sterling Gates en Hawk & Dove niet het geval. Je merkt dat Gates geen ervaring heeft met de personages want het lijkt alsof hij niet echt weet wat hij met hen moet aanvangen. Hierdoor zie je ze echt dingen doen die stereotype bij hun beide avatars passen: Hawk is altijd kwaad, Dove probeert steeds de vrede te bewaren. Van Dove maakt hij zelfs amper gebruik vermits heel het issue over Hawk gaat. Deze doet niets anders dan overal over roepen en een halve comic treuren over zijn broer. Begrijpelijk, een broer verliezen zal niet gemakkelijk zijn maar om er na al die jaren nog steeds een hele comic door te verpesten lijkt me toch een tikkeltje overdreven. Het hele plot van het verhaal, lijkt ook nergens op. Sterling Gates maakt het overduidelijk dat het verhaal nog moet beginnen en levert ons een teaser die de moeite niet waard is. Wat ik dan weer wel grappig vond was dat hij zijn ongenoegen uit over de populariteit van zombies in de comicsindustrie.

Rob Liefeld, een naam die vele comic liefhebbers koude rillingen over hun ruggengraat geeft en die ze wensen nooit in hun leven gehoord te hebben. Al heeft de man twee van mijn favoriete Marvel-personages uitgevonden (Deadpool en Cable), zijn tekenstijl is iets wat ik zelfs als jongeling altijd niets meer dan prutswerk heb gevonden. Jammer genoeg zet de beruchte Liefeld deze trend blijkbaar met plezier verder in het DCnU. Het resultaat is een zeer, maar dan ook zeer slechte eerste issue van Hawk & Dove. Hawk loopt heel de tijd met zijn mond wagenwijd open, dus wanneer hij roept neemt dit karikaturale proporties aan. Liefeld zou echter Liefeld niet zijn als hij dit niet erger kon maken. Om te benadrukken dat Hawk dit keer echt roept besluit hij om deze tijdelijk vampierentanden te geven. Verder zijn er nog de belachelijke voorovergebogen poses waarbij de benen niet wijd genoeg van mekaar kunnen staan. Waarom DC deze comic aan Liefeld gaf is niet duidelijk, misschien voor de rechten van enkele personages?

Dit is iets dat ik niet vaak zeg maar deze comic is uitermate slecht! Je geniet er geen seconde van omwille van een amateuristische schrijfstijl en een meer dan overdreven tekenstijl. Mijn boodschap aan jullie: blijf hier bij weg tot de tekenaar en schrijver vervangen worden!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be