1
Posted 11/09/2011 by Gilles in Tv/Film
 
 

R.I.P. Uncle Ben

With great power comes great responsibility

Acteur Cliff Robertson is op 88-jarige leeftijd op natuurlijke wijze gestorven. Hij had de dag doorvoor net zijn verjaardag gevierd.

De carrière van de acteur begon pas echt in 1963. Toen werd hij door president Kennedy zelf gekozen om een jongere versie van hem te spelen in PT-109. Daarvoor had hij al diverse rollen op zijn naam staan maar nog geen enkele echt noemenswaardige. Robertson heeft diverse rollen achter de rug zoals die van Shame in de tv-serie Batman uit de jaren ’60. Voor zijn hoofdrol in Charly uit 1969 won hij een Oscar.  Het gros van zijn oeuvre bestaat uit tv-filmrollen, waardoor de acteur buiten de VS niet of nauwelijks bekend werd. Maar dat veranderde begin jaren 2000 wel enigszins. Sinds 2002 nam de acteur de rol aan van Ben Parker in de verfilming van Spider-Man. Hij hernam de rol voor de twee vervolgen. Na Spider-Man 3, besloot Robertson dat het tijd was om het acteren over te laten aan een jongere generatie. Deze trilogie bood hem de rol waarmee hij het meest succes oogste in jaren, meteen een mooie afsluiter van zijn carrière.

Ben Parker is de oom van Peter Parker, van hem leert de jonge Parker dat iemand met groot potentieel ook veel verantwoordelijkheid te dragen heeft. Ben wordt door een kruimeldief neergeschoten omdat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Omdat Peter de dief even daarvoor niet gestopt heeft, voelt hij zich schuldig en besluit hij zijn nieuwe spinnenkrachten voor het goede te gaan gebruiken. Gesterkt door bovenstaande citaat die hij leerde van zijn oom wordt Peter dan Spider-Man.

 

Ben Parker

Comments

comments


Gilles

 
avatar