10
Posted 09/09/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Top 10 foutste superhelden(outfits)

Hier bij Brainfreeze zijn we verzot op onze superhelden. We hebben allemaal onze favorieten en kennen allemaal wel enkele superhelden die we echter/helaas ook graag de pijp uit zouden zien gaan. Hetzelfde geldt voor hun eeuwig aanwezige tegenpool: de villains! Maar laten we het daar vandaag niet over hebben, laten we eens goed nadenken over wat al deze superhelden nu eigenlijk gemeen hebben. Om te beginnen vechten ze allemaal tegen het onrecht in hun leefwereld en leveren ze de slechteriken over aan de politie. Althans, de meeste superhelden doen dit toch. Er zijn er namelijk enkele, zoals Punisher, die ze gewoon neerschieten en het zo oplossen. Verder hebben de meeste ook een geheime identiteit, een bepaalde kracht/gave of wapenarsenaal die hen in staat stelt om een held te zijn en een geheime verstopplaats zoals de Batcave. Er zijn er echter veel die ook iets anders gemeen hebben: foute outfits! Inderdaad, inderdaad vandaag nemen we even de tijd om onze helden niet te aanbidden maar met de vinger naar hen te wijzen en een welverdiende “Ha-ha!” te zeggen als we hun outfits aanschouwen. Maar wie is er volgens mij het foutste? Lees en leer.

10. Youngblood (het gehele team)

Youngblood is een superheldenteam gecreëerd door de gevreesde schrijver/tekenaar Rob Liefeld. Eigenlijk zou je deze top 10 kunnen vullen met outfits die hij ontworpen of getekend heeft. Het Youngblood-team kende haar debuut als een achtergrondverhaal in de one-shot Megaton: Explosion uit 1987. Later, in 1992 kreeg Youngblood haar eigen lopende reeks en werd dit al snel het vlaggenschip voor uitgever Image Comics. Maar nu even over het team zelf, ze waren een superheldenteam dat goedgekeurd was door de regering van de Verenigde Staten bestaande uit Shaft (boogschutter), Badrock (levende blok steen), Vogue (gek gekleurd model) en Chapel een huurmoordenaar in dienst van de overheid. Wat is er nu zo fout aan de leden van Youngblood? Zoals eerder gezegd zijn ze getekend en ontworpen door de beruchte Rob Liefeld. Deze staat bekend voor zijn overdreven poses en omwille van het feit dat hij overal heuptasjes bij probeert te tekenen. Als je de leden op individuele basis gaat bekijken, dan herken je er ook vaak meerdere reeds bestaande superhelden in. Zo lijkt er een bepaald lid verdacht veel op de tijdreizende X-Man Cable. Persoonlijk moet ik nogal ver zoeken om hierin originaliteit te vinden in tekenstijl.

9. Squirrel Girl

Doreen Green is een jonge mutante met een eigenaardige gave die haar er toe in staat stelt om te communiceren met (je raadt het nooit) eekhoorns. Vermits ze blijkbaar wou dat haar outfit paste bij haar suffe gave, verkleedt deze Squirrel Girl zich als een lelijk eekhoornmeisje. Steve Ditko bracht dit rare wezen tot leven in 1992 in Marvel Super-Heroes vol. 2, #8. Hierin ontmoet de jonge Squirrel Girl een van haar helden: Iron Man. Ineens heeft ze een missie in het leven, ze wilt net zoals hem worden en hoopt dat hij haar wilt opleiden als zijn side-kick/onderdeurtje. Het lijkt me nodeloos om te zeggen dat Iron Man besluit om niet op haar aanbod in te gaan. Toevallig duikt op dat moment net Dr. Doom op en slaagt deze er in om Iron Man knock out te slaan en te ontvoeren. Vanzelfsprekend besluit Dr. Doom dat de jonge mutante Squirrel Girl de moeite niet waard is voor een grootse villain zoals hijzelf en laat hij haar levend achter. Toch slaagt de jonge meid er in om met behulp van haar eekhoorn side-kick Monkey Joe en zijn vriendjes Iron Man te bevrijden. Later besluit ze dat haar outfit nog niet fout genoeg is en sluit ze zich aan bij de Great Lakes Avengers …  Hopeloos …

8. The Red Tornado

Dit personage zag voor het eerst het daglicht in  Justice League of America #64 op augustus van het jaar 1968. Hij is een robot/androïde die gemaakt werd door de superschurk T.O. Morrow. Deze wou dat zijn creatie de Justice Society of America zou infiltreren. Als deel van dit plan, kreeg de androïde een valse herinnering in zijn geheugenchips waardoor hij dacht dat hij de Red Tornado was die de allereerste vergadering van de JSA bijwoonde. Nadien zou de androïde zich samensmelten met twee andere personages, namelijk: Ulthoon the Tornado Tyrant of Rann en de Tornado Champion. Hierdoor is hij in staat om zelf tornado’s te creëren dankzij bepaalde krachten die door zijn armen en benen vloeien. Deze tornado’s zijn zelfs sterk genoeg om Superman weg te blazen. Als hij er voor zorgt dat hij in een zéér snelle tornado verhult zit, wordt hij overigens onzichtbaar voor het naakte oog. Toch, dankzij zijn rare en rode outfit verdient hij een plaatsje in deze top 10.

7. Luke Cage/Power Man

Luke Cage is Marvel haar Man van Staal vermits niets hem fysiek kan deren. Dit zorgt ervoor dat de man een heuse powerhouse is. Toch ben ik er niet van overtuigd dat deze onkwetsbaarheid veroorzaakt werd door de experimenten die men op hem deed in de gevangenis. Als je zijn outfits doorheen zijn geschiedenis bekijkt, dan durf je al eens denken dat hij tijdens zijn leven vele bullebakken gekend heeft. Misschien is het door dat deze hem steeds weer begonnen uit te lachen en te slaan dat Luke Cage zo sterk is geworden? Intussen heeft hij zijn MC Hammer-look en diadeem weer laten vallen omdat het te stereotype werd maar ziet hij er nog steeds fout uit. Wat een personage moest worden waar zwarte lezers naar kunnen opkijken is in mijn ogen uitgegroeid als een personage dat men bovenhaalt wanneer er nood is aan een stereotype zwarte man. De dag van vandaag loopt Luke Cage er immers bij zoals 50 Cent: een gangbanger uit de hood die nergens voor terugdeinst. Daarom geef ik Marvel haar token black guy deze zevende plaats.

6. Bulleteer

De fel begeerde zesde plaats in deze verkiezing gaat naar niemand minder dan Bulleteer. Een superheldin van DC Comics die haar debuut kende in Seven Soldiers: The Bulleteer #1 uit november 2005. Dit lid van de Seven Soldiers en haar merkwaardige outfit werden bedacht door onder andere Grant Morrison. De 27- jaar oude Alix Harrower is gelukkig getrouwd met Lance, een wetenschapper die een zeer dunne metalen huid heeft ontwikkeld dat zich kan binden met collageen. Hierdoor zorgt het er voor dat weefsel zo stevig wordt dat het onkwetsbaar wordt. Wanneer deze zogenaamde smartskin gebonden wordt aan een levend wezen, zoals de muis Metal Mickey, krijgt dit wezen bovenmenselijke krachten. Lance droomt er echter van om dit proces op zichzelf te herhalen zodat hij een superheld kan worden, net als zijn Wereldoorlog II-rolmodellen Bulletman en Bulletgirl. Jammer genoeg gaat er iets mis en begint Lance te stukken. Wanneer Alix hem echter aanraakt, bindt de smart skin zich aan haar en is Bulleteer geboren. Nu heb ik als gezonde jongeman niets tegen corsetten en push-ups, maar een kogel op de kop is en blijft fout.

5. Tyroc

De naam Tyroc zegt u misschien helemaal niets maar toch zult u vrij snel zien waarom deze zijn vijfde plaats meer dan verdient. Tyroc verscheen voor het eerst in Superboy issue #216 uit april 1976. Hij werd bedacht door Cary Bates en Mike Grell een jaar voordat we eerst kennis maakten met Black Lightning. Hierdoor is Tyroc een van DC Comics haar eerste zwarte gemaskerde superhelden. Jammer genoeg voor hem maakte hij zijn debuut in een wel zeer, zeer fout tijdperk: de jaren zeventig. Inderdaad, die donkere periode van Grease, Saturday Night Fever en discotheken waarin je moest proberen dansen op rolschaatsen. Het is dan ook niet zeer verbazingwekkend dat Bates en Grell verantwoordelijk zijn voor een wel zeer foute en stereotype superheld in een enorm foute outfit. Maar zelfs zijn superkrachten werden niet van foutheid bespaart! Zo kan Tyroc krachtvelden en dimensiepoorten creëren, objecten bevriezen en vernietigen door en naar te gillen. Alsof het nog niet erg genoeg was dat hij een maillot met open borst en zilveren elfenschoentjes moest dragen. Grappig is ook dat op zijn thuisplaneet, alle zwarten op één eiland leefden, om het geheel nog wat racistischer te maken. Tyroc, gefelleciteerd met de vijfde plaats!

4. Iron Fist

Ook gekend als Daniel “Danny” Rand-K’a, is een superheld uit het Marvel-Universum die voor het eerst verscheen in Marvel Premiere issue #15 uit mei van 1974. Iron Fist was eigenlijk een logisch verschijnsel als je rekening houdt met het feit dat dankzij onder andere Bruce Lee het kung fu/martial arts-filmgenre steeds populairder werd. Om in te spelen en mee te profiteren van deze rage, maakte Marvel een nieuwe superheld. Doordat hij zijn vuisten in het gesmolten hart van de draak Shou-Lao the Undying liet baden, ging deze zijn bovennatuurlijke energie over naar het lichaam van Rand. Dankzij deze mystieke energie en zijn training met Lei Kung the Thunderer kreeg Rand de krachten van de Iron Fist. Hierdoor is hij in staat om zijn natuurlijke energie (ook gekend als chi) op te roepen en te concentreren in een bepaald lichaamsdeel. Dit verhoogt zijn reeds aanwezige vechtkunsttechnieken naar bovenmenselijk niveau, verhoogt zijn snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, noem maar op. Toch staat Iron Fist in dit lijstje omwille van zijn wel zeer foute outfit: gele balletsloefjes, een gele sjerp, een gele gezichtsbekkende bandana en een groene spandex outfit met ontblote borst en een gele johnnykraag.

3. Wundarr the Aquarian

Deze Jezus-lookalike verscheen voor het eerst in Adventure into Fear #17 uit oktober van het jaar 1973. Klaarblijkelijk een tijdperk waarin we vele foute superhelden kunnen terugvinden. Disco Jezus, sorry ik bedoel Wundarr zijn origineverhaal heeft overigens ook enorm veel gemeen met dat van Superman: Een wetenschapper genaamd Hektu gelooft dat de zon waarrond zijn planeet Dakkaam draait gaat ontploffen. In een laatste wanhopige poging om zijn familie te redden, plaatsen hij en zijn vrouw Soja hun zoontje Wundarr in een ruimteschip. Ze rusten duit uit met zoveel mogelijk life support-technologie en schieten hem af in de ruimte. Nadien worden de jonge Wundarr zijn ouders gevangen genomen door de Internal Security Force. Om te voorkomen dat het koppel de bevolking zou alarmeren, worden ze geëxecuteerd. Hierin wijkt het origineverhaal echter enorm af van dat van Superman: Hektu was verkeerd met zijn theorie en de zon ontploft niet. Met andere woorden, hij heeft zijn zoon voor niets weg gestuurd. Dit en zijn disco outfit maken van deze Marvel Jezus een wel zeer foute superheld, maar nog steeds niet onze nummer 1.

2. Vartox

Sommigen onder jullie zullen deze foute mannelijke stripper look alvast van ergens herkennen. De look van Vartox is namelijk gebaseerd op een van Sean ‘James Bond’ Connery zijn foutste rollen: Zardoz, Hij verscheen voor het eerst in Superman vol. 1 #281 uit november van het jaar 1974. Al zullen vele vrouwen best wel willen dat hun man/vriendje een beetje op Sir Sean Connery zou gelijken, betwijfel ik ten zeerste dat ze deze look zouden uitkiezen. Het enigste dat Vartox namelijk draagt is een bruin lederen onderbroekje, een bruin lederen gillet, glimmende gouden laarzen en veel borsthaar. Om deze vriend van Superman nog wat fouter te maken, woont hij dan nog eens in het zogenaamde Sombero Hat-melkwegstelsel. Jammer genoeg voor iedereen die hem maar al te graag zou uitlachen heeft Vartox een enorme waslijst aan krachten waar zelfs Superman jaloers op is! Toch waag ik het er op en plaats hem op nummer twee.

1. Yankee Poodle

And last but not least, de ‘winnaar’ van deze Brainfreeze Top 10 Foutste Superheldenoutfits: Yankee Poodle! “Wat in godsnaam is dit voor iets?” moeten jullie je nu vast afvragen. Wel, dit is onze winnaar vandaag! Yankee Poodle is een antropomorfe poedel uit het DC Universe. Deze eigenaardige teef verscheen voor het eerst in The New Teen Titans #16 uit februari van het jaar 1982. Haar look is enigszins bedrieglijk omdat ze er uit ziet als een foute superheld uit de Golden Age. Bij een foute outfit en een fout uiterlijk (een poedel met een afro vol rode sterren is fout), horen natuurlijk ook foute superkrachten. Zo beschikt onze Yankee Poodle over zogenaamd “dierlijk magnetisme”, kan ze een soort van elektromagnetische blauwe sterren uit haar rechterhand schieten om objecten met weg te stoten, creëert ze rode en witte strippen met haar linkerhand die net het tegenovergestelde doen. Als ze beide handen gebruikt, dan maakt ze “magno-blasts“.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be