6
Posted 09/09/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Batwing #1

I told Batman that a man dressed as a bat will not instill fear in the average criminal in Africa. They have seen too much… – Dave Zavimbe, aka Batwing

In het vrij recente Batman, Inc. zagen we de Dark Knight zijn strijd tegen de misdaad uitbreiden over de ganse wereld. Hierbij verschenen er (met Bruce Wayne‘s goedkeuring uiteraard) een hele hoop diverse Batmannen op verschillende continenten. Eén van de jongste hiervan was David Zavimbe, dewelke door Bruce Wayne van zijn technologie wordt voorzien en als Batwing de identiteit van een Afrikaanse Batman invult. In Batwing #1 worden we door middel van enkele snelle actiescènes en een intrigerend moordmysterie voorgesteld aan Dave en zijn wereld, en krijgen we eveneens een korte cameo van een zekere Dark Knight.

Batwing werd in de pers al weleens de “Batman of Africa” genoemd, maar die omschrijving gaat eigenlijk niet op (Afrika is tenslotte immens groot en Batwing is, net zoals zijn mentor, tenslotte maar een gewone mens). Nee, Batwing is in feite gewoon de Batman van Congo en opereert vanuit de fictionele stad Tinasha. Zijn status quo is zeer herkenbaar voor de lezers van de Batmanfamilie: zo is zijn pak voorzien van verschillende technologische snufjes, heeft hij duidelijke capaciteiten als een detective, opereert hij ook vanuit een soort Batcave (The Haven genoemd) en heeft hij zelfs zijn eigen Alfred (Matu Ba). Een toch wel vrij interessant aspect is dat Batwing in zijn geheime identiteit ook blijft strijden voor gerechtigheid, hij is namelijk zelf een politieagent in Tinasha.

Tinasha is dan weer zeer verschillend van Gotham City of eender welke Amerikaanse metropool. Men vindt hier geen gangsters, psychopathische clowns of maffiabazen in een penguïnpak, maar wel drugsbaronnen en lokale warlords. Batwing krijgt het hier ook al aan de stok met zijn eerste superschurk: Massacre, een huurmoordenaar die in deze issue meteen al zijn naam alle eer aandoet.

Schrijver Judd Winick (Batman: Under the Hood, Green Arrow) levert ons een goede introductie tot de wereld van Batwing, maar schenkt niet al teveel aandacht aan zijn motivaties en oorsprong. We krijgen nog geen origin (en nee, in Batman, Inc. vond die ook niet plaats) en komen dus nog niet te weten waarom David besloot om Batwing te worden. Deze nummer #1 is alweer, zoals het geval blijkt te zijn bij de meeste relaunches, gewoon het eerste deel van een langere verhaallijn. De vrij realistische tekeningen van Ben Oliver (Ultimate X-Men, The Authority: Human on the Inside) zijn passend, maar de man mag wel wat meer aandacht besteden aan het invullen van zijn achtergronden.

Batwing is zeker en vast de meest diverse nieuwe Batmantitel, maar is daarom ook een beetje de vreemde eend in de bijt. Terwijl Robin, Nightwing en Batgirl zich voor mij bijvoorbeeld al jarenlang bewezen hebben als interessante personages, moet deze David Zavimbe mij nog zien te overtuigen. De wel zeer dicht bij de realiteit aanleunende setting en het mysterie omtrent de gruwelijke slachting van een ex-lid van The Kingdom (Afrika’s enige en kortstondige superheldenteam) zijn echter wel interessant genoeg om deze eerste verhaallijn te blijven volgen. Maar ben je een Batmanlezer met een budget, spaar je misschien beter voor de reeksen rond Bruce Wayne, Dick Grayson en Barbara Gordon, de “klassieke” Batmanfamilie.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.