8
Posted 08/09/2011 by Gilles in Comics
 
 

Review: Detective Comics #1

This is a violation of my civil rights! A man should be able to slaughter in peace!

Gotham City, misschien wel de plaats met het grootste criminaliteitscijfer in het hele DC-universum. Dit is ook niet verwonderlijk, naast de vele kruimeldieven en derderangsgangsters, kent de stad ook gevaarlijke psychopaten en heuse maffiabazen. Van de hele waslijst aan gevaren voor de maatschappij blinkt er geen enkele zo uit als de man die zichzelf Joker noemt…

Bruce Wayne, playboy-miljardair overdag en detective-misdaadbestrijder ’s nachts probeert zijn stad te zuiveren. Gehuld in een vleesmuispak houdt hij, als Batman, al maanden een klopjacht op deze krankzinnige clown. Volgens  hem zou deze clown 119 moorden in zes jaar tijd op zijn geweten hebben. Joker is geen makkelijke prooi, er zit namelijk totaal geen patroon in zijn misdaden. Dat maakt het voor detectives en politie enorm moeilijk om hem op te sporen. Hoewel, sinds vorige maand zijn verschillende lijken opgedoken. Allemaal zijn ze verminkt, hun organen zijn verwijderd en zelfs delen van hun gezicht zijn afgesneden. Diverse slachtoffers waren berucht als kennissen van Joker. Met deze informatie zet ons hoofdpersonage zijn onderzoek voort. Dankzij een telefoontracering kan The Dark Knight zich naar de huidige verblijfplaats van Joker begeven. Het telefoontje is pas vijftien minuten geleden gepleegd wat de kans zeer groot maakt dat de gezochte nog ter plekke is. Ondertussen is een naakte Joker in gevecht met een vreemdsoortig figuur, die een raar masker draagt. Het lijkt wel van vlees te zijn. Het is uiteindelijk het onbekende personage die het onderspit delft. Hij wordt op brutale wijze, met diverse messteken, vermoord door de poedelnaakte clown. Wanneer Batman uit het niets op de scène opduikt blijkt de getikte messensterker nog een bompakket achter de hand te hebben. Meteen staat de boel in lichterlaaie, Joker kan van de ontstane verwarring gebruik maken  om het hazenpad te kiezen. Bats weet gelukkig zijn prioriteiten te stellen. Hij zet de achtervolging niet meteen in, maar helpt een meisje die ook in het gebouw aanwezig is, helaas net wanneer hij het kind wil vastnemen om naar buiten te gaan valt een speciale eenheid van de politie binnen. Zij zien The Caped Crusader nog steeds aan als een even grote bedreiging voor de samenleving als iemand zoals Joker. Na een onsuccesvolle jacht op zijn prooi gaat de “duistere ridder” terug naar zijn basis – The Batcave – waar zijn butler Alfred op hem wacht. Zou het mogelijk zijn om Joker twee keer in 24 uur te kunnen vatten? Wie was de vermoorde vleesmaskerdrager? Wie is Dollmaker? Het wordt nog een groot onderzoek in Detective Comics.

Detective Comics #1 is de eerste comic van de nieuwe 52 waarin Batman de absolute hoofdrol speelt. Net zoals Justice League #1 speelt dit verhaal zich zo’n vijf jaar geleden af. Schrijver/tekenaar Tony Daniel (Teen Titans) lost de hoge verwachtingen van deze prestigieuze reeks goed in. Qua stijl mag Daniel zich echt bij de groten rekenen, de sfeer van het verhaal druipt echt van het papier. Wanneer je de comic ter hand neemt moet je zeker ook eens letten op de vele details die in het verhaal verweven zijn. Zelfs de gezichten van figuranten maken het Gotham City-gevoel aan de lezer duidelijk. Het verhaal eindigt ook met een fenomenale cliffhanger, die de lezer laat hunkeren naar de rest van het verhaal. Detective Comics volume één was de oudste reeks van uitgeverij DC, de uitgeverij heeft er tevens haar naam vandaan gehaald. Bij een herlancering is dat dan natuurlijk één van de toppers waar naar uitgekeken wordt. De originele nummer één verscheen alweer in 1937, en de reeks telde 881 delen voordat deze nieuwe Detective Comics #1 verscheen. Overigens is dit de eerste Detective Comics #1 met Batman in de hoofdrol. Dit personage verscheen oorspronkelijk in Detective Comics #27 van mei 1939. Al gauw werd deze nieuwkomer het hoofdpersonage van de reeks en verscheen hij nog in honderden latere delen. Als liefhebber van Batman-, comics of DC is dit echt een uitgave die niet in je collectie mag ontbreken. Al was het maar om het prestigieuze eerste nummer in je bezit te hebben. Het is en blijft iets iconisch.

Comments

comments


Gilles

 
avatar