0
Posted 30/08/2011 by Arno in Comics
 
 

Justice Society of America en Earth-2 bevestigd voor DC relaunch!

All-Star Comics #3 uit 1940, de eerste samenkomst van het eerste superheldenteam

Toen DC haar 52 nieuwe comics in september en herinterpretaties voor hun meest iconische personages voorstelde, bleef een groot deel reguliere lezers met heel wat vragen zitten. Vele hiervan handelden over het voortbestaan van enkele bekende superheldenpersonages van de uitgever die schijnbaar nergens te vinden waren in deze nieuwe take op het DC-universum. De grootste afwezige leek de Justice Society of America of simpelweg JSA te zijn, het allereerste superheldenteam uit de geschiedenis dat voor het eerst werd samengebracht in de Tweede Wereldoorlog. Er leek in het DCnU aanvankelijk geen plaats te zijn voor superhelden die ten slotte al actief waren in de jaren ’40, of wel?

Bij deze kunnen we de fans geruststellen want DC heeft recentelijk via haar blog The Source bevestigd dat er wel degelijk een plaatsje zou worden vrijgemaakt voor haar klassieke team. Dit weekend kregen de bezoekers van de Canadese comicbeurs Fan Expo te horen dat de Justice Society niet alleen zou terugkeren in een nieuwe serie, maar dat deze zich ook meteen zal afspelen in hun oorspronkelijke parallelle wereld Earth-2!

De JSA werd aanvankelijk geleid door Hawkman (Carter Hall) en telde ondermeer de Golden Age-versies van The Flash (Jay Garrick), Green Lantern (Alan Scott), The Atom (Al Pratt) en The Spectre onder haar leden (maar ook Superman, Batman en Wonder Woman vervulden elk een positie als erelid). Toen deze personages midden jaren ’50 en begin jaren ’60 werden geherinterpreteerd tot nieuwe superhelden (de nieuwe Flash werd bijvoorbeeld Barry Allen, de nieuwe Green Lantern Hal Jordan, de nieuwe Atom Ray Palmer, de buitenaardse Katar Hol de nieuwe Hawkman, etc.) gebeurde dit ook met het concept van het team zelf: de JSA werd de meer gekende Justice League of America. Later zou Barry Allen zijn Golden Age-voorganger en idool Jay Garrick ontmoeten in het verhaal “The Flash of Two Worlds” (uit The Flash #123). Hiermee werd gesteld dat de Justice League afkomstig waren van Earth-1 en de Justice Society of America en de Golden Age-versies van ondermeer Superman en Batman afkomstig waren van de parallelle wereld Earth-2. Kort hierna volgden jaarlijkse team-ups tussen de JLA en de JSA, waarvan de leden ongeveer twintig jaar ouder waren.

Later, toen het DC-universum in de jaren ’80 tot slechts één universum werd omgetoverd met één gemeenschappelijke geschiedenis, één aarde en één Superman, was ook hier de JSA nog steeds actief in de Tweede Wereldoorlog en vormde hiermee dus de eerste generatie superhelden. Superman en de Justice League, de tweede generatie, verschenen pas jaren later op het toneel. De Justice Society bleef echter bestaan en in de laatste jaren telde het team een mengelmoes van oudere en nieuwere superhelden, velen hiervan waren zelfs de kinderen van enkele oorspronkelijke leden dewelke de legendes van hun ouders voortzetten.

Mr. Terrific in het DCnU

Tot zeer recent lieten de nieuwsberichten over de DC relaunch uitschijnen dat in deze nieuwe take op het universum de Justice League, en dus niet de JSA, de positie zou invullen van het allereerste superheldenteam, met teamlid Superman als de allereerste superheld. In het DCnU zou ook worden gekozen voor de meest iconische invullingen van de superheldennamen (dat betekent dus Barry Allen en Hal Jordan als The Flash en Green Lantern, en niet hun voorgangers Jay Garrick en Alan Scott). Ook over nieuwere JSA-personages zoals Power Girl (de Supergirl van Earth-2) raakte maar geen nieuws bekend. Mr. Terrific is zowat het enige huidige JSA-lid dat een eigen serie krijgt in het DCnU, maar over zijn band tot het team werd geen woord gerept.

Maar met deze recente aankondiging over de terugkeer van de JSA naar Earth-2 kan de Justice League nog steeds het eerste en grootste superheldenteam blijven in het DCnU, terwijl hun oudere collega’s hun iconische status kunnen behouden op hun parallelle wereld. Er is nog geen nieuws bekend over wanneer de nieuwe JSA-reeks zal beginnen, de duur van het project of in welke tijdsperiode het zich zal afspelen (al blijft natuurlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste kanshebber), maar al wel geweten is dat niemand minder dan James Robinson de schrijverspositie zal vervullen! De Britse schrijver staat welbekend om zijn voorliefde voor de JSA, zo startte hij eind jaren ’90 het derde volume van de reeks op en schreef hij eveneens het zeer goed ontvangen Starman (alweer handelend over een lid van het team en zijn zonen). Elementen van zijn aanvankelijk Elseworlds-verhaal The Golden Age, over de schijnbaar laatste dagen van de JSA na de oorlog, werden in het nu op zijn einde lopende huidige DC-universum gebracht. Artieste Nicola Scott (Birds of Prey, Secret Six) zou de reeks van tekeningen voorzien. Uiteraard zal je hier bij Brainfreeze meer nieuws over deze aankondiging (die ongetwijfeld heel wat fans zal geruststellen) kunnen lezen wanneer dit wordt bekendgemaakt.

De Justice Society of America in hun meest recente teamreeks uit 2006

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.