0
Posted 26/08/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Nieuwe nummer #1 van The Ultimates!

Niet alleen het DC-universum wordt vernieuwd in september, ook het inmiddels tien jaar oude Ultimate Marvel-universum slaat een nieuwe richting uit. Collega Wade hield jullie de afgelopen weken al zoet met enkele reviews van de eerste bundelingen van onder meer Ultimate Spider-Man en Ultimate X-Men, maar nu kunnen we jullie al een eerste review schenken van de nieuwe Ultimates #1, de eerste van de vier Ultimate ‘relaunches.

The Ultimates zijn uiteraard de Ultimate-versies van de Avengers, en werden in het leven geroepen door Mark Millar (Civil War) en Bryan Hitch (Captain America: Reborn). Het schetste een enorm realistisch en hedendaags beeld van Marvel’s machtigste superhelden in een post 9/11-Amerika, waarin de Avengers onder contract stonden bij de defensie-organisatie S.H.I.E.L.D. (onder leiding van Nick Fury, die in deze incarnatie verdacht goed leek op acteur Samuel Jackson). De invloed van deze reeks op de huidige Marvelfilms in de aanloop naar The Avengers (2012) valt niet te onderschatten (en ik heb het hierbij niet alleen over Mr. Jackson!). Nadat Millar en Hitch de reeks verlieten, namen Jeph Loeb (Cable, Hulk) en Joe Madureira (Battle Chasers, Uncanny X-Men) het over en het was vooral dankzij Loeb dat de kwaliteit van de reeks (alsook het gehele Ultimate-universum) aanzienlijk verminderde.

Met deze Ultimate relaunch (in feite al de tweede in twee jaar) worden The Ultimates terug op de voorgrond geplaatst, en de aanpak van schrijver Jonathan Hickman (S.H.I.E.L.D., Secret Warriors, Fantastic Four) en tekenaar Esad Ribic (Thor & Loki: Blood Brothers) in dit eerste hoofdstuk doet meteen al terugdenken aan de hoogdagen van het team onder Millar en Hitch. De issue schetst aanvankelijk een vrij typische “day at the office” (of liever, de S.H.I.E.L.D.-Triskelion en -Helicarriers) voor Nick Fury. Overal doen zich er aanvankelijke kleinschalige crisissen met superwezens voor (of, zoals ze hier liever worden genoemd, persons of mass destruction). Iron Man en Hawkeye worden op pad gestuurd op aanvankelijke routinemissies, maar er loopt vanalles mis. Ook de ontmoeting tussen het Europese defensie-initiatief, onder de leiding van een nieuwe Captain Britain (en vertrekkende vanuit ons eigenste Brussel, jawel, al komt onze nationaliteit niet echt goed tot uiting in de comic), en de bewoners van het in de aardse dimensie gebrachte Asgard (waaronder ex-teamlid Thor), verloopt niet van een leien dakje.

De issue biedt voornamelijk een set-up voor wat nog moet komen, maar Hickman weeft nu al een vrij intrigerend verhaal dat de wereldwijde macht van S.H.I.E.L.D. dreigt om te gooien. Zoals lezers van de Secret Warriors en S.H.I.E.L.D.-reeksen in het gewone Marvel-universum al wel weten, voelt de schrijver zich volledig thuis in het genre “superheldencomic meets politieke spionagethriller” waarvoor de Ultimates vrij gekend staan. Iron Man, Hawkeye, Nick Fury en Thor krijgen ook alvast korte, maar sterke karakterisaties en de zeer passende realistische tekenstijl van Esad Ribic doet sterk terugdenken aan deze van Bryan Hitch. Fans van de Ultimate-versie van Captain America dienen echter wel even op hun honger te blijven zitten: ondanks zijn verschijning op de covers valt hij nergens te bespeuren in deze issue. Steve Rogers gaf namelijk zijn superheldenleven op na de recente dood van Spider-Man, maar zoals zijn aanwezigheid op de vrijgegeven toekomstige covers al doet vermoeden, zal het echter niet lang duren eer hij zijn schild opnieuw zal oppakken.

Kortom, is deze nieuwe Ultimates #1 alvast een zeer mooi begin voor het hernieuwde Ultimate-universum en hopelijk kan Marvel met deze relaunch de wrange nasmaak van Jeph Loeb zijn Ultimatum volledig doen vergeten.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.