0
Posted 25/08/2011 by Wade Wilson in Columns
 
 

Welcome to the Family: het DCnU

Allereerst mijn verontschuldigen dat ik deze Welcome to the Family ben beginnen verwaarlozen maar dankzij die goede mensen bij DC Comics heb ik nu een goede aanleiding om er weer aan te beginnen: het DCnU. Het is moeilijk om er een aantal op te plakken maar de laatste tijd wordt me via Facebook, of als ik gewoon van een lekker koud pintje zit te genieten in Comics Kaffee, vaker en vaker een dezelfde vraag gesteld: Welke van die nieuwe reeksen van DC kun je me aanraden en waarom zou ik deze moeten lezen? Je zou denken dat dit een simpele vraag is met een simpel antwoord maar in alle eerlijkheid, ik ben er zelf nog maar pas aan uit welke ik sowieso ga lezen en welke reeksen ik gedurende enkele issues ga uitproberen.

In deze column zal ik jullie vandaag dus uitleggen op welke reeksen ik een abonnement heb genomen en van de welke ik de eerste paar issues heb voorbesteld. Mijn hoop is dat jullie er iets van opsteken en het jullie helpt met een keuze te maken en een antwoord op die vraag te vinden.

Green Lantern is een reeks die ik ben beginnen lezen dankzij Brainfreeze haar eigenste peetvader Malkavian. Het is echter dankzij het voor mij briljante schrijfwerk van Geoff Johns (die de reeks blijft schrijven voor het DCnU) dat ik deze reeks ben blijven volgen en alles dat ik er van kan vinden verslind. Met Green Lantern heb je namelijk een reeks die vele genres en aspecten van het superheldenfenomeen succesvol weet te combineren: actie, geweld, moed, coole groene constructs, kick ass villains, enorm uitgebreide mythologie, humor, verrassende plotwendingen, een hele resem gekke buitenaardse wezens, noem maar op. Verder is er nog de steeds aanwezige kern achter het verhaal: een gewoon man die dankzij zijn moed alle angst en twijfel weet te overwinnen en de wereld en zijn ruimtesector veilig maakt van eender welke bedreiging die de kop op steekt. Daar waar ik ooit Batman bejubelde als hét personage van DC Comics, is dit inmiddels Green Lantern geworden (als je wilt weten welke, vraag het maar). Als dit allemaal nog niet genoeg reden zou zijn om deze reeks te volgen dan is er de geweldige cliffhanger van het afgelopen volume (spoiler): Hal Jordan heeft geen groene ring meer, Sinestro draagt terug een groene ring …

Het is niet omdat je Green Lantern volgt dat je ineens ook Green Lantern Corps moet lezen. Als fan geeft deze reeks je gewoon iets extra’s. Over de jaren heen zijn er namelijk reeds verschillende Green Lanterns geweest: Hal Jordan, Guy Gardner, John Stewart en Kyle Rayner. Uiteraard mogen we de de Golden Age versie van Green Lantern, Alan Scott ook niet vergeten. In Green Lantern Corps komen namelijk al deze personages maar ook hun andere collega’s binnenin het Corps aan bod. Zo volg je de avonturen van onder meer Kilowog, Soranik Natu, Vath Sarn en vele anderen. Uiteindelijk is het toch meestal Guy Gardner die de hoofdrol speelt, een personage dat ik pas vrij recent ben weten waarderen dankzij Dave Gibbons (Watchman, Green Lantern Corps). Hoewel Kyle Rayner zijn ‘eigen’ reeks krijgt en Alan Scott niet echt deel uitmaakt van het Green Lantern Corps zul je de andere vermelde personages hun avonturen nog steeds kunnen volgen terwijl zij met hun ring geladen het DCnU binnen komen stormen! Leuk om te weten is dat Peter J. Tomasi (JSA, Outsiders) nog steeds dienst doet als schrijver voor deze reeks.

In het DCnU zal de reeks Green Lantern: Emerald Warriors waarin Guy Gardner op een mysterieuze missie werd gestuurd wegvallen en vervangen worden door Green Lantern: New Guardians. Hierin zal schrijver Tony Bedard (Gotham City Sirens, Flashpoint: Emperor Aquaman) Kyle Rayner aan het hoofd zetten van een wel echt merkwaardige groep mensen/wezens. Rayner (het Green Lantern Corps haar Torchbearer) zal voor een bepaalde reden een groepje rondom zich heen verzamelen waarvan ieder lid afkomstig is vanuit een van de vele Corps van het emotioneel spectrum, namelijk: Red Lantern Bleeze, Blue Lantern Saint Walker; Sinestro Corps lid Arkillo, Munk van de Indigo Tribe, Orange Lantern (construct?) Glomulus en een van de Star Saphires. Waarom Kyle deze mensen allemaal samenbrengt is nog niet geweten maar vermits deze reeks de titel New Guardians draagt is het niet raar te veronderstellen dat Kyle van plan is om de Guardians op Oa te gaan vervangen. Deze gaan hier niet mee opgezet zijn maar hebben eerder in War of the Green Lanterns al gefaald tegen Krona en iedereen in gevaar gebracht. Dit belooft dus een toch wel zeer spannende reeks te worden.

Een van de vele coole dingen die voortgekomen zijn uit het afgelopen volume van Green Lantern, zijn Atrocitus en zijn Red Lantern Corps. Vanaf september zullen we de avonturen van Atrocitus en de zijnen (waaronder Bleeze die ook een rolletje heeft in bovenstaande Green Lantern New Guardians) in hun eigen reeks: Red Lanterns! Deze wordt je gebracht door schrijver Peter Milligan (Flashpoint: Secret Seven, The Resurrection of Ra’s al Ghul) en tekenaar Ed Benes (Justice League of America vol. 2, Deathstroke, the Terminator). In deze reeks zullen de Red Lanterns onder leiding van Atrocitus het opnemen tegen onrecht in het universum. Zo’n beetje zoals het Green Lantern Corps doet maar dan op hun eigen, enorm bloederige manier. Het zal waarschijnlijk een titel zijn die je kan lezen zonder de andere Lantern-themed-boeksjes te moeten lezen maar ik ga deze reeks volgen omdat ik geboeid ben door de Red Lanterns en omdat het me een leuke aanvulling lijkt voor de Green Lantern-boekjes. Dat en Atrocitus is gewoonweg bad ass!

Schrijver Kyle Higgins (Batman: Gates of Gotham, Squadron Supreme (Supreme Power)) en teknaar Joe Bennett (Justice League: Generation Lost, Deathstroke and the Curse of the Ravager) brengen ons in september de nieuwe avonturen van DC haar meest effectieve en dodelijke huurling: Slade Wilson beter gekend als Deathstroke. Het hoofdrolpersonage alleen al is reden genoeg om deze titel te gaan volgen maar laat me deze keuze toch een beetje beter ondersteunen. Met Batman: Gates of Gotham heeft Kyle Higgins naar mijn mening één van de beste Batman-verhalen gebracht van de laatste jaren. Als hij deze magie ook succesvol kan overbrengen naar deze nieuwe Deathstroke-titel dan twijfel ik er voor geen seconde aan dat dit een echte topper kan/zal worden. Wat me echter helemaal heeft overtuigd om een abonnement op deze titel te nemen is Joe Bennett zijn eerdere werk met het personage in zijn Flashpoint tie-in. De manier waarop hij Deathstroke en diens leefwereld tot leven bracht vond ik vrijwel subliem en de eerste gelekte covers zijn ook al mooi afgewerkt. Uiteraard als Deadpool-fan, ben ik ook benieuwd wat men bij DC in petto heeft voor het personage zonder wie Wade Wilson nooit bestaan had.

De volgende reeks in mijn pre-order lijstje is deze Suicide Squad van schrijver Adam Glass ( Flashpoint: Legion of Doom, Justice league of America 80 Page Giant 2011) en tekenaar Marco Rudy (Final Crisis Aftermath: Escape, Justice League of America: When Worlds Collide). Samen zullen zij een groepje criminelen waaronder Harley Quinn, Deadshot en King Shark samenbrengen als het zogenaamde Suicide Squad. Villains uit het DC-Universum gerekruteerd door de regering van de Verenigde Staten om missies te volbrengen die zo gevaarlijk zijn dat ze even goed zelfmoord kunnen plegen. Alvast geen gemakkelijke taak, zelfs niet voor deze geharde en gevreesde superschurken. Toch is dit niet de reden dat ik deze reeks ga volgen en aanraad. Afgaande op het verhaal en de art wordt een van mijn favoriete personages, Harley Quinn grondig herwerkt. Volgens mij om ze meer te doen gelijken op de Harley die rondloopt in de laatste Batmangames.

Bij deze Nightwing is eigenlijk geen uitleg nodig. Ik was fan van de originele reeks en heb genoten van zijn tijd als Batman. Vooral de dynamiek tussen Dick Grayson en het arrogante vechtersbaasje Damian Wayne kon ik enorm van genieten. Het was de omgekeerde wereld: Batman had een gevoel voor humor en maakte er gebruik van terwijl Robin enkel gericht was op de missie en af en toe eens een droge opmerking maakte. Ook al ga ik hem missen als Batman, Bruce Wayne blijft de enige echte Batman en het is ook meer dan logisch dat Dick terug Nightwing wordt nu zijn mentor zich weer onder de levenden begeeft. In het artikel Wat heeft september in petto voor Nightwing kunt u alvast meer lezen in verband met waarom men bij DC besloten heeft om Dick terug solo te gaan laten spelen en wat voor avonturen hij zal beleven. Persoonlijk vind ik deze reeks meer een aanwinst voor het DCnU dan de vele Batman-titels die men weer op ons los laat. Als Batman-fan is dit zéér vervelend en duur, tevens de reden dat ik die reeksen niet koop tot ze in trades verschijnen.

Detective Comics is een van de oudste titels die DC Comics heeft en tevens de comic vanwaar de uitgeverij haar naam haalt. Lang geleden werd er een personage in deze reeks geïntroduceerd dat de misschien meest iconische superheld aller tijden zou worden: Batman! Nu start men bij DC deze reeks geheel opnieuw vanaf nummer één en krijgt Batman de hoofdrol vanaf het prille begin. In deze nieuwe reeks zal Batman (Bruce Wayne) al zijn detectivevaardigheden moeten gebruiken om een nieuwe crimineel, de Gotham City Ripper te kunnen vangen en naar de gevangenis te sturen. Uit de sollicits leren we echter dat Batman er niet geheel alleen voor staat. Zoals reeds decennia lang het geval is, kan hij steeds rekenen op de hulp van zijn vriend Commissioner James Gordon. Jammer genoeg zijn dit niet de enige zorgen waar Batman mee geconfronteerd zal worden.  Het would-be liefje van Bruce Wayne, de televisiejournaliste Charlotte Rivers doet verslag over de Ripper moorden maar is stiekem bezig het geheim achter Bruce Wayne te proberen achterhalen.

Zelfs Action Comics de iconische reeks die de wereld Superman gaf zal opnieuw beginnen in september. Uiteraard is de hoofdrol hier weg gelegd voor niemand minder dan de Man of Steel zelve. Het is echter niet de Last Son of Krypton (wat heeft die Kal-El, sorry ik bedoel Clark Kent veel namen zeg) zoals we hem kennen! Grant Morrison, een schrijver die volgens mij helemaal geen introductie nodig heeft, zal ons namelijk de beginjaren van Clark Kent brengen. In deze reeks die DC de bouwsteen van het DCnU noemt, zullen we zien hoe Superman de allereerste superheld in het DCnU wordt. Logischerwijze spelen de gebeurtenissen in Action Comics zich af enige tijd voor de gebeurtenissen in Superman, Justice League en de andere reeksen binnenin het DCnU. Dit maakt deze reeks volgens mij enorm interessant, ook al ben ik niet echt een Superman-fan.

Green Arrow, het DC-Universum haar eigenste Robin Hood krijgt gelukkig ook een nieuwe reeks. En wat nog positiever is, schrijver J. T. Krul die instond als schrijver voor de avonturen van Oliver Queen sinds Brightest Day zal zijn werk met de Emerald Archer mogen verder zetten in het DCnU. Hierover kun u meer lezen in het volgende artikel over de nieuwe Green Arrow-reeks. Net zoals zijn collega superheld Bruce Wayne, is Oliver Queen een rijk man die besluit om het recht in eigen hand te nemen. Green Arrow volgt hierin echter meer in de voetsporen van zijn rolmodel Robin Hood en draagt een groen uniform en bevecht onrecht met pijl en boog. Geen doodgewone ordinaire pijl en boog uiteraard, Green Arrow heeft pijlen die slaapgas bevatten, eigenlijk tasers zijn, een groen bokshandschoen tevoorschijn toveren, noem het maar op hij heeft het. Hij staat er echter niet alleen voor en kan genieten van zijn fortuin en zijn Queen Industries multinational om hem in deze strijd bij te staan.

Om eerlijk te zijn ben ik de Flash reeks enkel beginnen lezen op aanraden en na (lang) aandringen van mijn collega Timaeus.  Voor zover ik wist ging het namelijk gewoon over een kerel in rode spandex die heel, heel, héél snel kan lopen en af en toe eens tegen gorilla’s moest vechten. Maar na The Flash Rebirth gelezen te hebben, ben ik de avonturen van de Scarlet Speedster beginnen waarderen. Deze nieuwe reeks zal jammer genoeg niet meer geschreven worden door grootmeester Geoff Johns maar door zijn tekenaar voor The Flash: Francis Manapul. Vermits ik een grote fan ben van deze Manapul zijn tekenwerk voor The Flash-reeks, ben ik nu meer dan enorm benieuwd hoe hij het als schrijver gaat doen! Van wat ik gelezen heb in interviews en de eerste sollicits klinkt dit alvast zéér interessant en veelbelovend. Dit keer staat Barry Allen er echter wel alleen voor want van Wally West (de opvolger van Allen) en Jay Garrick (de Golden Age Flash) is nergens geen sprake en Bart Allen (Kid Flash) zit bij de nieuwe Teen Titans van Red Robin (Tim Drake).

Almost last but not least komt Aquaman, een personage dat ik tot voor Brightest Day, de nooit uitgezonden pilootaflevering voor zijn eigen televisieserie en de televisiereeks Smallville nooit enige voeling mee had. Toen ik de aangekondigde reeksen voor DC haar Flashpoint event te weten kwam, heb ik dan ook direct een abonnement genomen op de tie-in reeks Emperor Aquaman! Hierin kregen we een enorm andere Arthur Curry voorgeschoteld dan die dat we reeds kennen en werd mijn interesse in dit personage nog meer gewekt. Het feit dat deze nieuwe reeks geschreven wordt door Geoff Johns, heeft de beslissing om een abonnement op de nieuwe Aquaman reeks te nemen natuurlijk ook enorm beïnvloed. Al ben ik lichtjes teleurgesteld dat we niet eerst een Aquaman: Rebirth voorgeschoteld kregen kijk ik in volle verwachtingen uit naar wat Johns in petto heeft voor de koning van Atlantis!

Geoff Johns is tevens ook één van de redenen dat ik een abonnement heb genomen op deze nieuwe reeks van Justice League. De tekenstijl van Jim Lee bevalt mij ook steeds dus dat is altijd mooi meegenomen. Toch is dit helemaal niet dé reden dat ik Justice League ga volgen en jullie zo zeer aanraad! In het begin van deze reeks is er namelijk nog geen Justice League, de League moet nog samengesteld worden. Dit biedt de mogelijkheid voor een resem zeer interessante verhaallijnen als je het mij vraagt. Zo zal in het allereerste issue Batman weet krijgen van een zeer gevaarlijk en duisters kwaad dat hij niet alleen zal kunnen bestrijden maar waarvoor hij de krachtigste superhelden uit het DCnU zal moeten samenbrengen in één team. Dit is een taak die niet zonder enig probleem zal verlopen want in het tweede issue komt het tot een vechten tussen Batman en niemand minder dan Superman! Als dat niet synoniem is aan interessant leesvoer dan weet ik het ook niet hoor.

Als laatste presenteer ik jullie Voodoo. Een reeks die enorm doet denken aan de World of Flashpoint tie-in vermits we (als je de sollicits mag geloven) de wereld van het DCnU door de ogen van hoofdrolpersonage Priscilla Kitaen zullen zien. In het begin is het, weer volgens de sollicits ook niet duidelijk of deze Voodo/Priscilla Kitaen een nieuwe heldin voor het DCnU is of een nieuwe superschurk. Ze wordt namelijk over het gehele DCnU achterna gezeten terwijl ze een missie probeert te volbrengen die wel eens het einde van de wereld zou kunnen betekenen! Alsof het niet erg genoeg is dat de overheid van de Verenigde Staten van Amerika haar wilt vangen en dissecteren om de bron van haar krachten te achterhalen, wordt ze ook nog eens achterna gezeten door een Green Lantern: Kyle Rayner!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be