0
Posted 24/08/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Thor vol.1

I have such dreams … I was a man dreaming I was a God. I was a God dreaming I was a man. I have known passion. I have known loss. I have known the stars. I have known failure. I have known pain. I have known war. I have known the end of all things. And then I …

Met deze woorden blies John Michael Straczynski nieuw leven in de gesneuvelde superheld-god Thor. Ik weet dat de man zijn reputatie inmiddels zo goed als om zeep heeft gekregen maar dankzij mijn Brainfreeze-collega Arno geraakte ik nieuwsgierig naar wat er voorheen zoal met Thor gebeurd was. Logischerwijze begin je dan uiteraard bij het eerste volume. Maar om terug te gaan naar het echte begin, leek mij een onmogelijke en veel te dure opdracht. Daarom leek het mij best om te beginnen met het eerste volume waarin Straczynski Thor, die in zijn laatste avontuur gestorven was tezamen met alle Asgardians, terug tot leven – en het huidige volume tot stand bracht. Al moet ik eerlijk toegeven dat het feit dat ik deze trade goedkoop kon bemachtigen deze keuze ook wel enorm heeft beïnvloed. En, nu we toch in de geest van de eerlijkheid zijn, het personage Thor heeft me eigenlijk nooit echt kunnen boeien. Het was pas toen ik hoorde dat een van mijn favoriete regisseurs (Kenneth Branagh) de verfilming van deze comic op zich zou nemen dat mijn interesse geprikkeld werd en ik het eerste issue van The Mighty Thor kocht. Voorheen was het enkel het personage Loki dat me wist te fascineren/boeien. Maar laat me jullie nu eens vertellen waarom ik vind dat iedereen deze geweldige trade in zijn/haar bezit moet hebben.

Tijdens de gebeurtenissen in Avengers Disassembled: Thor, Iron Man & Captain America, nam Thor het op tegen de onvermijdelijke einde der dagen: Ragnarok! Helaas betekende dit avontuur niet alleen het einde voor onze favoriete hamerdragende Avenger maar ook voor zijn volk en hun trotse Asgard. Gelukkig blijven comicspersonages meestal nooit lang dood, met als uitzondering bijvoorbeeld Spider-Man zijn Uncle Ben. In den beginne, toen Thor door Odin naar de aarde werd verbannen belandde hij in het lichaam van de sterfelijke Dr. Donald Blake. Echter toen de Odinspell opgeheven werd, was het alsof Dr. Donald Blake nooit bestaan had. Na een simpele maar krachtige intro met fantastische tekeningen, bevindt onze held zich ineens in de Void (Leegte) en hoort een stem die hij niet zou mogen kunnen horen. De stem en Thor beginnen een discussie en al snel zien we Dr. Donald Blake ook verschijnen in de Leegte. Blijkbaar heeft deze al die tijd in diezelfde Leegte geleefd en kan hij Thor contacteren nu de Asgaardse Goden niet meer zijn. Want als deze goden verdwijnen, verdwijnt ook hun magie. Blake wilt Thor ervan overtuigen dat hij nu meer dan ooit nodig is op de aarde en de twee versmelten weer samen tot één persoon! Nu liggen er twee zware taken op Thor/Blake zijn schouders: de aarde beschermen en het mythische Noorse koninkrijk Asgard en haar volk terug tot leven brengen!

Allereerst is er de geweldige intro van schrijver John Michael Straczynski (Superman: Earth One, Strange: Beginnings and Endings). Deze intro is misschien zeer simpel in opbouw maar trekt de lezer direct in het verhaal en zorgt er voor dat ie tot en met de allerlaatste pagina gefascineerd blijft door wat er gebeurd. Zelfs bij mensen die voor het lezen van deze trade géén Thorfans waren! Op zich alleen al is dit een mooie prestatie vind ik. Verder is ook de innerlijke dialoog tussen Thor en Dr. Donald Blake zeer interessant en meeslepend. Het zorgt ook voor enkele leuke momenten waarin Blake schijnbaar alleen aan tafel zit in een truckstop diner en tegen zichzelf zit te praten. Al weet je als lezer wel dat hij tegen Thor bezig is. Straczynski maakt het verhaal ook niet te gecompliceerd door alle voorbije gebeurtenissen uit voorbije Thor-verhalen er niet bij te betrekken. Via het gesprek tussen Thor en Blake in het begin van het verhaal (in de Void) kom je wel te weten dat alle Asgardians gesneuveld zijn en er nood is aan Thor zijn aanwezigheid op Aarde. Verder leer je ook dat Thor op de hoogte is van de gebeurtenissen tijdens de Marvel Civil War en dat hij Tony Stark (Iron Man) niet langer als vriend ziet omdat deze hem gekloond had en die kloon tegen Thor zijn vrienden liet vechten. Als nieuwe lezer leer je dus wel genoeg over Thor zijn voorgeschiedenis om het verhaal te kunnen volgen. Zijn reputatie is misschien aan het wegkwijnen maar in deze Thor Volume 01 bewijst John Michael Straczynski dat hij een zéér goed verhaal kan schrijven.

Tekenaar van dienst is Olivier Coipel (Stan Lee Meets Spider-Man, House of M) die ook hier weer uitstekend werk aflevert. Zo heeft hij, en ik weet dat ik in herhaling val, de intrigerende introductie (de eerste viertal pagina’s) van dit volume zéér simpel maar mooi in beeld gebracht. Hij is er in geslaagd om van Thor een zeer robuust en struis maar toch zeer dynamisch en beweeglijk personage te maken. Ook is er een zeer duidelijk contrast tussen de goddelijke spierbundel en de sterfelijke en lichamelijk zwakkere Donald Blake. Toch zie je raar genoeg enige gelijkenissen tussen deze twee personages, vooral in hun blik. Uiteraard kan dit aan mij liggen en verbeeld ik me dit maar. Wat mij vooral bevalt aan Olivier Coipel zijn tekenstijl is dat hij een goede consistentie heeft in zijn personages. Om een voorbeeld te geven: Thor en Donald Blake zullen er in ieder paneeltje hetzelfde uitzien, er is misschien enige afwijking maar niet genoeg om echt op te vallen. Vaak zie je in comics dat deze consistentie te wensen overlaat of er gewoon helemaal niet is. Het nieuwe kostuum van de goddelijke Avenger bevalt mij persoonlijk ook beter dan zijn oudere kostuum, het oogt veel realistischer. Dit wilt zeggen dat het meer gelijkt op iets wat een Viking god zou dragen dan het vorige. Ook de achtergronden zijn zeer mooi in beeld gebracht, vooral de woestijn en de zwevende stad Asgard. Toch zijn er ook enige minpuntjes aan Coipel zijn tekenstijl: zo vind ik dat Thor er iets te gespierd uitziet, een nogal lichtjes gedrongen gezicht heeft en soms amper een nek heeft. Maar al bij al is het zéér goed getekend, wat ook deels ten verdienste is van Laura Martin (Astonishing X-Men, Universe X) die de tekeningen van Coipel zeer mooi heeft ingekleurd.

In alle eerlijkheid moet ik toegeven dat John Michael Staczynski en Olivier Coipel een Thorfan van mij gemaakt hebben. Op de Taskmaster: Unthinkable-trade van Fred Van Lente (X-Men Noir, The Incredible Hercules) is dit de beste Marvel comic die ik de laatste tijd gelezen heb. Het duo van Coipel en Straczynski hebben gewoon goed hun werk geleverd en een zeer genietbare comic is het verkregen resultaat.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be