2
Posted 23/08/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Ultimate Spider-Man – Ultimate Collection Book 1

You were right … with power comes responsibility. Absolutely. For some reason I’ve been given great power. And with great power then must come great responsibility. I will never let you down again, Uncle Ben.

Deze citaat vat de persoonlijkheid en de beweegredenen van Peter Parker om een held te worden meer dan perfect samen. Mooi gedaan van auteur en geestelijke vader van Ultimate Spider-Man: Brian Michael Bendis (New Avengers, Secret Invasion). Toen deze Brian Michael Bendis zijn Ultimate Spider-Man tot leven bracht, deed hij meer dan dat. Hij creëerde namelijk een geheel nieuwe wereld binnenin het wereldje van de Marvel Comics: het Ultimate Marvel-universum! Hierin geven schrijvers en tekenaars ons een vaak totaal andere kijk op enkele Marvel-personages die reeds vele decennia de harten en fantasie van vele fans hebben verblijdt. De reden dat men dit gedaan heeft is zeer simpel: vele nieuwe fans raakten afgeschrikt omwille van het feit dat Marvel haar geliefde superheldenpersonages reeds zovéél voorgeschiedenis hadden dat het soms moeilijk kan zijn om hun avonturen te volgen. Enter: Ultimate Spider-Man, het begin van de Ultimate-reeksen!

In Ultimate Spider-Man stelt Marvel-messias Brian Michael Bendis ons voor aan een klungelige puber (met een Nick Carter kapsel) Peter Benjamin Parker. Buiten het feit dat hij slim is, zéér slecht is in sport, zijn persoonlijke bullebak (Flash Thompson) heeft, een bril draagt en altijd met zijn neus in een boek zit is Peter Parker eigenlijk niet echt zo’n enorme nerd. Het is een redelijk gelukkige jongeman die omgaat met de problemen die iedere puberjongen moet trotseren tijdens zijn middelbare schoolcarrière: puistjes, irritante kerels die stoer doen, meisjes die plots interessant worden en jij die niet weet wat je tegen hen moet zeggen, noem maar op. Gelukkig staat de jonge Peter er niet alleen voor, hij kan altijd rekenen op de steun van zijn Aunt May (die hier toch wel minder irritant is dan haar mainstream versie) en zijn wijze Uncle Ben met zijn paardenstaartje. Op school staat hij er ook niet echt alleen voor, hij heeft namelijk de beeldschone roodharige deerne Mary ‘Brainey’ Jane Watson die wel opvallend graag met hem aan schoolprojecten samenwerkt. Als laatste is er dan nog de coole jongen Harry Osborn waar Peter het huiswerk voor maakt en die hem probeert te helpen met Thompson. Op een dag verandert dit alles enorm drastisch en is Peter zijn leven niet meer wat het ooit was. Tijdens een rondleiding met zijn klas in het bedrijf Oscorp, wordt Peter namelijk gebeten door een spin. Dit is geen normale spin, Norman Osborn heeft haar blootgesteld aan zijn nieuwe wondermedicijn Oz. Het is dankzij dit mysterieuze Oz dat Peter Parker een merkwaardige transformatie doorgaat. Na een nachtje slapen heeft hij niet alleen enorm goed ontwikkelde reflexen maar is hij ook nog eens in staat om een zwaarlijvige bullebak omver te gooien. Wat later ontdekt de jonge Parker dat hij ook zeer hoog kan springen, enorm lenig is en tegen muren kan klimmen. Wegens omstandigheden heeft Peter dringend geld nodig en besluit om dit te gaan verdienen als worstelaar. Al snel heeft hij een redelijke fanbase en de bijnaam Spider-Man. Toch blijven mooie verhaaltjes niet duren en verzuurt de relatie tussen Peter en zijn oom en tante.

Brian Michael Bendis, een man die ik helemaal niet hoef voor te stellen en met wiens oeuvre vrijwel iedereen bekend is, biedt de lezers hier een verse kijk op Spider-Man. In deze Ultimate Collection krijg je de eerste dertien issues van Ultimate Spider-Man voorgeschoteld en dus uiteraard ook zijn origineverhaal. Op dit vlak wijkt Bendis naar mijn mening niet echt veel af van de originele Spider-Man zijn origineverhaal maar is het min of meer een soort van update. Je merkt wel dat er iets anders is aan deze Ultimate Spider-Man. Om te beginnen kent Peter Parker hier Gwen Stacy nog niet maar is hij wel bevriend met Mary Jane Watson. Harry Osborn is hier ook niet het schriel en eng mannetje dat hij normaal is maar een eerder hippe kerel met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Kortom, Bendis heeft een Spider-Man; Peter Parker en nevenpersonages gemaakt die gericht zijn op een jonger publiek. Toch slaagt hij er ook in om die-hard Spider-Man-fans zoals mijzelf mee te slepen in het verhaal en een vertrouwde maar toch nieuwe sfeer te creëren. Bendis slaagt er ook voortreffelijk in om Spider-Man zijn befaamde wisecracks en verwijzingen naar popcultuur mooi en vlot in zijn dialogen te verwerken. Deze Spidey is zelfs grappiger dan die van Dan Slott (The Mighty Avengers, She Hulk). Naar mijn eerlijke mening moet ik zeggen dat ik op geen enkel moment heb gedacht van “Dit wordt hier saai, ik stop met lezen“. Bendis slaagt er echt zeer goed in om de lezer tot en met de laatste pagina geboeid te houden en laat je hongeren naar méér.

Tekenaar Mark Bagley (The New Warriors, Justice League of America) stelt gelukkig ook niet teleur. Hij heeft zelfs iets veranderd dat ik enorm raar vond aan Spider-Man villain Noman Osborn en diens zoon Harry: hun enigmatische en enorm rare kapsel! Ja ja je leest het goed, het beruchte Osborn-kapsel is verdwenen. Papa en zoon Osborn zijn nu gewoon twee kerels die hun haar naar achter kammen maffioso-style. Er zijn wel enkele dingen die ik persoonlijk anders had gedaan op vlak van de personages hun look: Peter Parker zijn Nick Carter-kapsel en Uncle Ben zijn hippie-paardenstaart. Op vlak van personages in het algemeen doet Bagley het eigenlijk goed. Toch zijn er enkele momenten waarin hij eng aanvoelende grimassen op Peter en co tovert en enkele rare poses voor het menselijk lichaam blijkt uit te vinden. Bagley is echter wel tamelijk consistent in het ontwerp van zijn personages en tekent een zeer gedetailleerde en mooie leefwereld voor Spider-Man, zijn villains en nevenpersonages.

Het is eigenlijk moeilijk om iets echt negatiefs te zeggen over deze Ultimate Spider-Man Ultimate Collection Book 1. Fans van Stan Lee zijn Spider-Man gaan deze van Bendis zeker ook weten te waarderen. Enkele puristen en neen-zeggers ter zijde gelaten. Jonge en nieuwe lezers gaan deze Spider-Man alvast veel toegankelijker vinden dan de mainstream Spider-Man. Het voordeel is ook dat je niet met nog een heel resem andere comics zit die je moet volgen om alles van je favoriete Webslinger te kunnen lezen. Als ik een beginnend lezer een Spider-Man aanraad, dan is het dus ook steevast deze van Bendis en niet Amazing Spider-Man. Niet omdat de een superieur is aan de andere maar gewoonweg omdat Ultimate Spider-Man jonger aanvoelt en veel toegankelijker is.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be