1
Posted 21/08/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself deel 16 – Avengers, Iron Man, Black Panther, X-Men, Avengers Academy en Journey into Mystery!

Welkom bij Weekly dose of Fear Itself, jouw gids tot het Marvel event van het jaar! Deze week kregen we een ware zondvloed aan tie-ins over ons heen, terwijl volgende week amper twee Marvel comics rechtstreeks te maken zullen hebben met Fear Itself. Om het allemaal wat overzichtelijk te houden, zal de immense stapel van deze week dus verdeeld worden in twee. Zo schotelen we jullie in dit deel reviews voor van Avengers #16, Avengers Academy #18, Invincible Iron Man #507, Black Panther – The Man Without Fear #522, Journey into Mystery #626 en Uncanny X-Men #542!

Review: Black Panther – The Man Without Fear #522 (schrijver: David Liss, tekenaar: Francesco Francavilla)

De strijd om Hell’s Kitchen gaat verder! De Hate Monger en zijn nieuwe rekruut de American Panther maken hun plannen om de immense haat jegens immigranten in de buurt gaande te houden. De vele scènes van rellen en paniek in de straten van Hell’s Kitchen in deze issue en de vorige deden me trouwens bij momenten terugdenken aan wat er afgelopen week in London gebeurde (een mooi voorbeeld van life imitates art, zoals wel vaker het geval is bij ons favoriete medium der comics). Ondertussen beseft T’Challa dat om zijn recentelijk geadopteerde buurt te redden, hij terug wat meer koning T’Challa, de Black Panther, moet worden dan een Man Without Fear. Zijn strategische genie werd in de voorgaande issues achterwege gelaten, maar keert in dit deel grandioos terug.

De dialogen van schrijver David Liss zijn weer de moeite, zeker deze van de Hate Monger, dewelke de chaos van Fear Itself (Nazirobots die de stad aanvallen, de getransformeerde Thing in Yancy Street…) eerder als kleine ongemakjes beschouwd tegenover zijn eigen plannen. De art van Francavilla blijft ten slotte zeer geschikt voor dit donker stukje van New York City. Een zeer aan te raden tie-in, deze Black Panther #522.

Review: Avengers #16 (schrijver: Brian Michael Bendis, tekenaar: John Romita Jr.)

De Avengers blijven in ware realitysoapstijl voorzien van traditiegetrouwe Bendisdialogen hun Fear Itself-avonturen aan de cameraman vertellen. Ditmaal wordt de focus gelegd op Steve Rogers en zijn luitenants/liaisons tot de Avengerteams: Sharon Carter, Maria Hill en Victoria Hand. Hoewel de issue zeer sterk start en eindigt met Steve’s emoties omtrent de recente dood van Bucky (mooi weergegeven door terugkerende vaste tekenaar John Romita Jr.), kon de rest van de issue me helemaal niet bekoren. Volgens de kernreeks van Fear Itself en meerdere tie-ins, zette Sin/Skadi na Bucky te hebben vermoord in Washington, D.C. (Fear Itself #3-4) haar Blitzkrieg verder naar New York (Fear Itself #5), waar ze werd opgewacht door Steve Rogers in zijn vertrouwde Captain America-kostuum. In deze Avengers #16, wordt er verteld dat Steve terecht Bucky wil wreken en de hele wereld afzoekt om Sin te vinden. Uiteindelijk ondernemen ze een missie naar een kasteel in Zweden (gebaseerd op valse informatie) en rara, het is een val. Hoewel we een leuke actiescène krijgen van Romita Jr., ligt er toch een grote fout in het verhaal: waarom zou Sin met haar leger Nazirobots na Washington platgebrand te hebben even uitwijken naar Zweden, alvorens naar New York te vertrekken? En hoe moeilijk kan het zijn om als hoofd van ‘s werelds defensienetwerk een vrouw te vinden met een knalrode schedel, een gigantische hamer en een leger Nazirobots die doorheen grote steden aan de Amerikaanse oostkust aan het razen zijn?

Avengers #16 had een vrij leuke issue op zich kunnen zijn, maar in het grotere geheel van Fear Itself lijkt ie helemaal niet te passen. De issue verdient wel punten met de mooi weergegeven reacties rond de dood van Bucky, maar al de rest blijkt nodeloos fillermateriaal te zijn.

Review: Avengers Academy #18 (schrijver: Christos Gage, tekenaar: Andrea Di Vito)

In de vorige issue sloeg het Worthy-koppel Greithoth en Skirn (voormalig Absorbing Man en Titania) erin om het Infinite Mansion, hoofdkwartier van de Avengers Academy, binnen te dringen. In deze issue volgt een kat en muisspel tussen de Worthy en de bange studenten. Hoewel sommigen hun moed bijeenrapen en op een geniepige manier de Worthy trachten tegen te gaan (zoals één student aanhaalt, kan één van hun wel degelijk de volgende Doctor Doom worden, dus misschien moeten ze zich er maar naar gedragen ook), komen ze tegen het einde van de issue voor een aartsmoeilijke keuze te staan. Wanneer Greithoth het Infinite Mansion, voorzien van Hank Pym‘s groeitechnologie, tot in het oneindige uitvergroot, kunnen de rekruten van de Avengers Academy twee dingen doen: de weg van een held inslaan en het huis opofferen met zichzelf erin, of hun lot als potentiële superschurken vervullen door te ontsnappen en hiermee een het steeds groeiende huis op aarde laten neerstorten…

Christos Gage levert alweer een leuke en spannende issue af van Avengers Academy en met Andrea Di Vito (World War Hulk: X-Men, Thor) krijgen de rekruten hun beste tekenaar tot hiertoe. Hoewel het hier nog steeds draait om niet al te bekende personages, is dit bij grote events zoals Fear Itself eerder een voordeel dan een nadeel: het geheel blijft onvoorspelbaar en de status quo van sommige personages althans zal wel degelijk voorgoed veranderen wanneer het event afloopt.

Review: Uncanny X-Men #542 (schrijver: Kieron Gillen, tekenaar: Greg Land)

In deze issue krijgen we voornamelijk panel per panel, plannen van de X-Men om de niet te stoppen Juggernaut, nu de Worthy Kuurth, tegen te houden. Leuk is dat al deze plannetjes genummerd zijn en de verschillende mutantenkrachten van de leden by the book combineren. Ondertussen wordt de relatie tussen de X-Men en de stad San Francisco er niet beter op, en begint de in de vorige issue gehospitaliseerde Emma Frost wel zeer jaloerse gevoelens jegens mutantenmessias Hope te ontwikkelen (de gelijkenis tussen deze laatste en wijlen Jean Grey is dan ook niet moeilijk te spotten, maar hier zit ongetwijfeld wel meer achter). Het plan dat uiteindelijk wel eens zou kunnen werken om de Juggernaut tegen te houden ligt in de handen van Illyana Rasputin (alias Magik), haar broer Colossus en zijn vriendin Kitty Pryde. Teasers voor de volgende issue toonden Colossus al met een Juggernaut-helm en ze mogen bij deze vrij letterlijk genomen worden: het drietal confronteert de magische entiteit Cyttorak (waar Juggernaut zijn oorspronkelijke krachten vandaan haalt) en maakt deze jaloers door te stellen dat zijn discipel wel vernieling aanricht, maar in de naam van de Serpent, en dus niet langer in de zijne. Colossus, nog steeds één van de nobelste X-Men aller tijden, toont dit alweer aan door zijn zus en vriendin te redden en zich aan te bieden als de nieuwe discipel van Cyttorak. Volgende issue: Colossus als Juggernaut versus Juggernaut als Worthy!

Zoals steeds weer houdt schrijver Kieron Gillen de issue bij elkaar. Tekenaar van dienst is immers wederom Greg Land, en hoewel de actiescènes goed meevallen, dient hij toch heel wat dialogen en hun bijhorende close-ups te illustreren. Voor Land betekent dit spijtig genoeg: googel enkele Playboy pin-ups, teken deze over, geef ze de illusie van een spandexpakje en zet er een ‘X’ op.

Review: Invincible Iron Man #507 (schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Salvador Larroca)

In deze Invincible Iron Man zit Tony Stark nog steeds opgescheept met de zeven vloekende, drinkende dwergen van Svartalfheim. Tony zelf wordt er niet nuchterder op, dus zal het nog een uitdaging blijken om zijn knowhow om wapens te bouwen toe te passen op dit Noorse Uru-materiaal. Er is echter wel één van de dwergen die een haarlok van Tony heeft gestolen en achteraf een deal maakt met de Serpent. Hierdoor wordt er een soort anti-Iron Man golem geboren, waar Tony eerst mee zal moeten afrekenen vooraleer hij zijn nieuwe wapens kan afwerken. Ondertussen volgen we ook nog Pepper Potts, in het harnas van RESCUE, doorheen de dode straten van Parijs. We zien haar eindelijk eens vechten in dit harnas tegen de eveneens geharnaste leden van Hammer Industries, vooraleer het duidelijk wordt dat de tot Worthy getransformeerde Grey Gargoyle zeker en vast nog steeds de grotere dreiging blijkt te zijn. Het vaste team van Fraction en Larroca leveren, zoals we ondertussen van hen gewoon zijn, alweer een solide issue af van Invincible Iron Man. Hoewel de menselijke gezichten van tekenaar Salvador Larroca soms weleens kunnen tegenvallen, blijkt hij uit deze issue toch wel uitermate geschikt te zijn om een zeer realistische (alsook hilarische) “dronken Tony” te illustreren.

Review: Journey into Mystery #626 (schrijver: Kieron Gillen, tekenaar: Doug Braithwaite)

In Journey into Mystery volgen we nog steeds de sky lineattle bastard known as Loki verder in zijn plan om de Serpent tegen te gaan. In dit deel maakt hij een duistere deal met de vuurdemon Surtur in de heldimensie Limbo en plant hij de Serpent zijn recentelijk naar New York getransporteerde Dark Asgard te vernietigen, en wat middel is daar beter voor dan jawel, de Destroyer! (je kent deze wel, het Asgardiaanse harnas dat onlangs ook te zien was in de Thor-film). Deze jonge Loki blijft zeer prettig om bezig te zien en de dialogen van Kieron Gillen en artwork van Doug Braithwaite passen nog steeds subliem bij deze personages en hun werelden. Hoewel het plan van Loki er niet simpeler op lijkt te worden, blijft de spanning er toch in en kijk ik alvast reikhalzend uit naar de conclusie van deze verhaallijn.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze 16e Weekly dose of Fear Itself. Volgende week krijgen jullie de reviews van de eveneens deze week uitgebrachte Fear Itself – Deadpool #3, Thunderbolts #162, Fear Itself – Fearsome Four #3 en Fear Itself – The Home Front #5! De nieuwe tie-ins van volgende week zijn Fear Itself – Youth in Revolt #4 en New Mutants #30! Graag tot volgende week!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.