3
Posted 20/08/2011 by Gilles in Columns
 
 

Shelf Porn #9 – Arno

We laten hier, in deze column, comic-liefhebbers aan het woord die eens kunnen “stoefen” met hun collectie, vanzelfsprekend met bijhorende foto’s. De verzamelaar zorgt voor een bijhorende begeleidende tekst, hij kan het hierin hebben over zijn verzameling op zich, hoe hij begonnen is met verzamelen, hij kan tips geven… enfin the sky is the limit.

Heb je ook interesse om aan deze column mee te werken? Contacteer mij dan vrijblijvend op gilles@brainfreeze.be.

Deze week hebben we iemand uit “eigen huis” die zijn collectie met ons deelt. Niemand minder dan Arno, heeft het vandaag over zijn passie… Of moeten we het toch obsessie noemen?

Enjoy!

Hallo allemaal,

Mijn naam is Arno Bogaerts en ik heb een probleem. Ik ben namelijk verslaafd aan comics. Hoe meer superhelden erin zitten, hoe liever. Het begon met enkele onschuldige films (Superman: The Movie, Batman ’89) en Saturday morning cartoons begin jaren ’90 (zoals Captain Planet, die milieubewuste superheld) en ja, je weet hoe dat gaat hé, voor je het al te goed beseft koop je je eerste vertaalde comic van Juniorpress (X-Men #2, of liever “X-Mannen Special 2”). Daarna ontdek je de maandelijkse Amerikaanse series, en voor je het weet ken je alle parallelle universa van DC en Marvel uit het hoofd en begin je je als achtjarige te verkleden in een Supermankostuum en… I may have said too much.

Hoewel ik eind jaren ’90 een korte pauze nam van het comics lezen, duurde het niet lang vooraleer ik dankzij de Hollywoodfilms en de makkelijk te verkrijgen trade paperbacks van het afgelopen decennium terug in de wondere werelden van de DC- en Marvel universa werd gezogen. Ondertussen ben ik 25 jaar, woonachtig te Mechelen, schrijf ik voor Brainfreeze en ben ik mijn studies wijsbegeerte en moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel aan het afronden (waarin ook nogal zeer regelmatig over comics en superhelden geschreven werd).

Mijn collectie breidde zich in de afgelopen jaren voornamelijk uit met trade paperbacks en de occasionele hardcover. Ik probeer zeker de grote events en crossovers te sparen, en dan systematisch m’n favoriete solo- en teamreeksen aan te vullen tot het volgende event eraan komt. Singles verzamel ik steeds minder en minder, maar me dunkt dat de DC relaunch volgende maand daar toch wel gedurende enkele maandjes verandering in zal brengen. Echt zeldzame comics heb ik niet, hoewel sommige trades misschien vandaag de dag niet meer herdrukt worden. Mij is het voornamelijk te doen om het verhaal in de comic, en niet de historische waarde van het ding.

Ik lees voornamelijk de grotere superheldenreeksen- en families van Marvel en DC, aangevuld met ietwat ‘kleinere’ maar daarom niet minder goede superheldencomics van andere uitgeverijen (Invincible) of regelrechte parodieën van het genre (The Boys). Mijn favoriete personage aller tijden is Superman, maar uiteindelijk kunnen de meeste grote en kleine superhelden uit de DC- en Marvelstal en vooral de onderlinge samenhang en de structuur van deze fictieve universa me wel bekoren. Meestal lees ik wat meer van één bepaalde superheld of team wanneer datzelfde jaar er een film verschijnt (bijvoorbeeld dit jaar heb ik wat bijgebeend met Captain America, Thor en Green Lantern, volgend jaar zal er wat meer Batman, Spider-Man en Avengers tussen zitten, etc.). Schrijvers en tekenaars volgen van reeks tot reeks doe ik echter niet, de personages op de pagina blijven voor mij het belangrijkste (al ben ik er zeker niet treurig om dat schrijvers zoals Mark Waid, Grant Morrison en Geoff Johns regelmatig op de grote superheldenprojecten worden gezet). Tekenen doe ik de laatste tijd zelf weer veel te weinig, maar mijn grote inspiraties zijn het zeer uiteenlopende drietal Jim Lee, Frank Quitely en Alex Ross. Van deze laatste heb ik alvast een artbook (Mythology), deze van Jim Lee (Icons) zal spoedig nog volgen.

Naast superheldencomics heb ik ook een kleine maar fijne collectie boeken over de geschiedenis van het genre en wat academische literatuur over comics in het algemeen. Ik moet hierbij dan toch wel even reclame maken voor de Blackwell Pop Culture and Philosophy-reeks, Amerikaanse boeken waarin filosofische principes worden verduidelijkt met voorbeelden uit pakweg Batman en Green Lantern. Dit is voor mij alvast een perfecte mix van m’n hobby en m’n studies (en ik mag in de toekomst overigens zelf een bijdrage leveren aan de nog te verschijnen boeken omtrent The Avengers in 2012 en Superman in 2013).

Mijn niet-superheldencomics beperken zich voorlopig echter nog maar tot The Walking Dead en Sin City, alsook comics en manga gebaseerd op fighting games (Street Fighter, Mortal Kombat), wat alweer een andere grote passie is. De laatste tijd ben ik dankzij mijn vriendin ook wel lichtjes fan geworden van de reeks Mutts, dewelke momenteel verspreid liggen over het hele huis. Mutts is een zeer schattige en grappige comic strip van Patrick McDonnell over een hond en een huiskat genaamd Earl en Mooch (ja, het is eens iets totaal anders en meteen ook elk jaar het ideale Valentijnscadeau!).

Buiten de comics zelf en de hierop gebaseerde films en enkele televisie- en gamereeksen, verzamel ik wegens budgettaire redenen vrijwel niets van verdere comicsgerelateerde merchandise zoals statues en dergelijke (al heb ik ergens nog wel enkele dozen vol kapotgespeelde actiefiguren uit m’n kindertijd liggen). Een kleine uitzondering zijn de hieronder afgebeelde kleibeeldjes van enkele van m’n favoriete superhelden. Geen idee of ze veel waard zijn, maar ze zien er alvast vandaag de dag lekker vintage uit.

Zoals je misschien al wel merkt uit onderstaande foto’s, begint de collectie stilaan iets te groot te worden voor de huidige kamer waarin ze staat. Bij de volgende verhuis zal ik dus genoodzaakt naar de Ikea mogen trekken voor nieuwe kasten en misschien ook meteen enkele speciaal daarvoor bestemde comic boxes aanschaffen in de plaats van m’n huidige kartonnen dozen (hoewel diegene met een dinosaurusversiering toch nog een zekere charme hebben).

Comments

comments


Gilles

 
avatar