0
Posted 20/08/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Ultimate X-Men vol. 1 – The Tomorrow People

Your replacements grow impatient.

September belooft een zeer spannende maar ook dure maand te worden voor ons comicliefhebbers. Niet alleen begint DC Comics met een “geheel nieuw” universum, maar ook Marvel komt op de proppen met enkele “nieuwe” reeksen voor haar Ultimate Comics imprint. Dit vinden wij bij Brainfreeze een uitstekend moment om eens terug te blikken naar het begin van Ultimate Comics. Eerder al kon je hier een review lezen van het eerste volume van Ultimate Fantastic Four en nu geven we je Ultimate X-Men vol. 1: The Tomorrow People. Net zoals bij alle andere Ultimate comics gaat het hier weer over reeds gekende personages in een universum dat een nieuw jasje aangetrokken kreeg om nieuwe, jonge lezers te lokken. Of te weten of men er met de X-Men ook in geslaagd is moet je gewoon deze review verder lezen.

In deze Ultimate X-Men: The Tomorrow People maken we kennis met een groepje mutanten die je sowieso zult herkennen: de X-Men. Ook hier worden ze geleid door hun mentor en oprichter Professor Charles Xavier. Aan het begin van de reeks zijn er maar drie X-men actief onder Xavier, maar al snel worden zowel de jonge mutante Ororo en de Russische wapenhandelaar Pietro gerekruteerd. Deze jonge mutanten voegen zich bij de rest van de X-Men: Marvel Girl, Cyclops en Beast de nieuwelingen krijgen de codenamen Storm en Colossus. Al snel stuurt Professor Xavier zijn X-Men op hun allereerste missie tezamen: ze moeten de vijftienjarige Bobby Drake redden. Deze jongeman weet dat hij een mutant is maar beseft nog niet over welke gaven dat hij beschikt. Om te vermijden dat zijn ouders per ongeluk gedood zouden worden door de mutantenjagende Sentinels, is de jonge Bobby van huis weg gelopen. Het is aan de X-Men om er voor te zorgen dat zij en niet de Sentinels hem vinden zodat ze hem naar Professor Xavier kunnen brengen. Tegelijkertijd zien we ook beelden van de mutantenterrorist Magneto. Hij wilt namelijk niet enkel dat de mensheid stopt met Sentinels achter zijn ras (Homo Superior) te sturen maar dat ze stoppen met de wereld te vernietigen die rechtmatig aan mutanten toebehoort. Professor Charles Xavier riskeert overigens enorm veel door zijn X-Men deze reddingsactie te laten doen. Op deze manier kan zijn oude vriend wel eens te weten komen dat Xavier nog leeft. En laat dit nu net iets zijn dat hij niet wilt: Xavier die in leven is en jonge mutanten opleidt om met de mensheid samen te leven in plaats van deze te overheersen. Gelukkig heeft Magneto hier een meer dan uitstekende oplossing voor, zijn eigen en uiterst effectieve huurmoordenaar: Wolverine

Zoals al de eerste issues van Ultimate Marvel, kreeg ook deze Ultimate X-Men vol. 1: The Tomorrow People een grootse naam er aan verbonden: schrijver Mark Millar. Vrijwel iedereen zal deze Schotse man alvast kennen van Kick-Ass, Marvel Knights Spider-Man maar natuurlijk ook van Ultimate Fantastic Four. Als je deze man niet kent: shame on you maar dan verwijs ik je met veel plezier door naar dit interview van op de Kapow conventie in april. Daar waar hij aan Ultimate Fantastic Four samenwerkte aan het verhaal met Brian Michael Bendis, mocht hij hier alleen aan schrijven. Als resultaat voelt deze Ultimate X-Men ook echt aan als een Millar-comic. Hij neemt, zoals in elke Ultimate-versie van een reeds bestaande reeks, ieders favoriete en bekende personages en verandert ze (soms zeer subtiel) zodat ze hetzelfde zijn maar toch vrij verschillend. In de gewone X-Men-reeks was het lang niet duidelijk hoe manipulatief Professor Charles Xavier soms kon zijn maar hier heb je dit reeds door in de allereerste trade! Magneto en zijn trawanten komen niet alleen veel bedreigender en gevaarlijker over, ze zijn dit ook. Zo is er een zeer grappige scene met Magneto en de president van de Verenigde Staten. Kortom, Millar geeft hier zijn visie van de X-Men en hun leefwereld en deze is nog donkerder dan die van het mainstream Marvel-Universum! Millar biedt je ook een Wolverine aan die nog steeds stoer, gevaarlijk en beestachtig is, I like it.

Waar ik echter niet zo positief tegenover sta zijn de tekeningen van de gebroeders Adam Kubert (Ultimate Fantastic Four, Incredible Hulk) en Andy Kubert (Marvel 1602, Ultimate Iron Man). Het tekenen van comics zit bij hen misschien in het bloed dankzij vader Joe Kubert (Ragman, Hawkman) maar het lijkt alsof de samenwerking niet goed ging. Althans dit vermoed ik, want de twee broers hun eerdere werk vond ik zeer goed. Zo herinnert u zich misschien nog de lovende kritiek die ik had op Adam Kubert zijn werk in Ultimate Fantastic Four. Technisch gezien zit het geheel wel goed in mekaar, de gebouwen zijn mooi gedetailleerd en de achtergronden (vooral in het Savage Land) ogen allemaal zeer mooi en levendig. Over het algemeen merk je ook vooral aan de achtergrond dat Ultimate X-Men altijd een zeer donkere comic zal blijven qua gevoel, zeker in vergelijking met Ultimate Fantastic Four. Op vlak van personages durven de Kubert-broertjes al eens  een steek laten vallen. Ze veranderen soms spontaan van de vorm van hun gezicht, lichaam en gelaat. Ook vind ik dat ze er nogal vaak uitdrukkingsloos bij staan en gewoon in het niets lijken te staren. De manier waarop ze onze geliefde mutanten een redesign gegeven hebben bevalt me wel. Ook al herken je ze allemaal direct, toch zijn ze zeer anders. De enige die je misschien niet zo meteen herkent is Jean Grey omdat deze hier wel zéér kort haar heeft. Wolverine oogt ook niet zo klein  maar toch enorm struis en is gesierd met vele littekens van zijn vele gevechten. Dit geeft overigens een hint dat zijn genezingsfactor hier niet zo effectief is als die van de mainstream Wolverine.

Na deze ietwat negatieve commentaar over de tekenstijl gaat dit misschien raar klinken maar deze bundel is een aanrader! Niet alleen voor de X-Men-fans onder jullie maar vooral voor jonge lezers die geboeid zijn door de vele mutanten en schrik hebben om in te pikken met de comics dankzij de enorme voorgeschiedenis. Marvel durft in het Ultimate Universe ook meer risico’s nemen.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be